Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ - ΕΕ - ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Πιέσεις στη Λευκορωσία

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε στις 21/12 ψήφισμα με το οποίο καταδικάζεται η Λευκορωσία για «καταπάτηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου», που είχαν προτείνει οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Αμεση ήταν η αντίδραση της Λευκορωσίας. Η Ναταλία Πετκόβιτς, εκπρόσωπος της χώρας κι αντιπρόεδρος του Προεδρικού Γραφείου, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Θεωρούμε πως το συγκεκριμένο ψήφισμα είναι ένα εχθρικό βήμα, που αποτελεί χοντροκομμένη και απαράδεκτη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας». Και πρόσθεσε πως τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Μ. Βρετανία είχαν αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις απέναντι στη Λευκορωσία το 1994, όταν εκείνη παραιτήθηκε από τα πυρηνικά της όπλα (και τα παρέδωσε στη Ρωσία). Ανάμεσα σ' αυτές τις υποχρεώσεις ήταν η εξασφάλιση εγγυήσεων ασφάλειας, όπως και η παραίτηση από την άσκηση οικονομικών πιέσεων κατά της Λευκορωσίας.

Από τη μεριά του το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας αφού σημειώνει το μικρό αριθμό χωρών, που έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία (ψήφισαν 72 υπέρ, 32 κατά και 69 αποχές), προσθέτει πως «μοιάζει το συγκεκριμένο ντοκουμέντο σαν μια προκήρυξη, που προετοιμάστηκε στα πλαίσια της προπαγανδιστικής αντι-λευκορωσικής εκστρατείας». Αντίθετα, η ανακοίνωση του λευκορωσικού ΥΠΕΞ σχετικά με τα νέα οικονομικά μέτρα που ενέκρινε η ΕΕ κατά της χώρας και θα τεθούν σε εφαρμογή μετά από 6 μήνες ήταν πιο σκληρή: «Η υποκρισία της ΕΕ είναι ολοφάνερη. Η πίεση από το εξωτερικό προς το λαό της Λευκορωσίας και το κράτος του δε θα αποδώσει. Αυτό έχει αποδειχτεί στην ιστορία».

Στο μεταξύ, η Αμερικανίδα πρέσβης στο Μινσκ, Κ. Στιούαρτ, με δηλώσεις της, σημείωσε πως οι ΗΠΑ δε θα αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα πιθανού δημοψηφίσματος για την ένωση Ρωσίας και Λευκορωσίας, εξαιτίας της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης στη Λευκορωσία.

Οι δηλώσεις αυτές της Αμερικανίδας πρέσβειρας έρχονται λίγες μέρες μετά τη συνάντηση των Προέδρων της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν τόσο ο τετραπλασιασμός των τιμών των ρωσικών καυσίμων, που αγοράζει η Λευκορωσία, όσο και η πορεία του λεγόμενου ενωσιακού κράτους. Η Λευκορωσία, μέχρι στιγμής, φαίνεται να αντιστέκεται στις πιέσεις του ρωσικού κεφαλαίου, που εκφράζει το Κρεμλίνο, με στόχο τους λευκορωσικούς αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και τον υπόλοιπο πλούτο της χώρας, που ακόμη σε μεγάλο βαθμό παραμένει σε κρατικά χέρια. Ο Αλ. Λουκασένκο έκανε για άλλη μια φορά σαφές πως δε δέχεται τις ρωσικές πιέσεις, όπως και την πρόταση για την καθιέρωση του ρουβλιού ως «κοινού νομίσματος» του ενωσιακού κράτους. Οπως όμως σημειώνουν τα ρωσικά ΜΜΕ, ο τετραπλασιασμός των τιμών των καυσίμων μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα στη Λευκορωσία, μετά την έναρξη της νέας χρονιάς, κάτι που να οδηγήσει την ηγεσία της σε υποχώρηση, ακόμη και σε «άνευ όρων παράδοση», απέναντι στις επιδιώξεις του σημερινού Κρεμλίνου. Αυτό προσπαθούν, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, να προλάβουν οι δηλώσεις της πρέσβειρας των ΗΠΑ στο Μινσκ.


Ι. Π. - Ε. Β.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Σφίγγει» ο «κλοιός» των σφοδρών ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών (2021-05-29 00:00:00.0)
Κυρώσεις σε κλάδους «κεντρικής σημασίας» προετοιμάζει η ΕΕ (2021-05-28 00:00:00.0)
Παραμένει τεταμένη η κατάσταση (2020-08-15 00:00:00.0)
Αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ (2008-03-13 00:00:00.0)
Σύννεφα στις σχέσεις (2006-10-21 00:00:00.0)
Απαράδεκτη συμπεριφορά στον Λουκασένκο (1997-10-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ