Σάββατο 23 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ομολογίες, έστω και έμμεσες...

Στο χρονικό διάστημα 1995 - 2004, στην Ελλάδα παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των εργαζομένων ως ποσοστό του ΑΕΠ, σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της ευρωένωσης. Από 6,5% περίπου του ΑΕΠ, που ήταν το 1995, έφτασε το 7,5% του ΑΕΠ το 2004. Ακολουθούν η Ουγγαρία στη δεύτερη θέση και η Γαλλία στην τρίτη. Στην έννοια «φορολογική επιβάρυνση εργαζομένων», περιλαμβάνονται οι φόροι εισοδήματος και οι ασφαλιστικές εισφορές.

Την ίδια περίοδο, η συνολική φορολογική επιβάρυνση στα επιχειρηματικά κέρδη, στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου και την περιουσία αυξήθηκε πολύ λιγότερο και η χώρα μας ήταν το 2004 το κράτος - μέλος της ΕΕ με το χαμηλότερο συντελεστή φορολόγησης των εισοδημάτων αυτής της κατηγορίας.

Τα παραπάνω αποτελούν ορισμένα από τα συμπεράσματα μελέτης, που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ) «Ανδρέας Παπανδρέου», για τα φορολογικά συστήματα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τα σημειώνουμε για τους εξής λόγους: Πρώτον, επειδή για πρώτη φορά το ΠΑΣΟΚ - έστω και μέσω του ΙΣΤΑΜΕ - ομολογεί ότι φορολεηλάτησε τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα την περίοδο 1995 - 2004, προς όφελος των «εχόντων και κατεχόντων». Δεύτερον, γιατί σήμερα συνεχίζεται και εντείνεται η ίδια πολιτική, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ μείωσε ακόμη περισσότερο τα ήδη λιγοστά φορολογικά βάρη των μεγαλοεπιχειρηματιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ