Σάββατο 23 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμπαίζει τους Βοιωτούς

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, έφτασε χτες το πρωί στα Οινόφυτα Βοιωτίας και επισκέφτηκε το ναό των Αγίων Αναργύρων, όπου συναντήθηκε με τον πατέρα Ιωάννη Οικονομίδη, που συμμετέχει στη ΜΚΟ «Ινστιτούτο Τοπικής Αειφόρου Ανάπτυξης και Πολιτισμού», ο οποίος τον ενημέρωσε για τα σοβαρότατα περιβαλλοντικά προβλήματα της ευρύτερης περιοχής, που δημιουργούνται εξαιτίας της ανεξέλεγκτης και ασύδοτης δραστηριότητας των βιομηχανιών (βιομηχανική περιοχή) και δη των μεγάλων. Στη συνέχεια επισκέφτηκε και το Νηπιαγωγείο της πόλης, όπου παρακολούθησε τη χριστουγεννιάτικη γιορτή.

Στη μοναδική δήλωση που έκανε στα ΜΜΕ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε την ανάγκη σοβαρής υποδομής και περιβαλλοντικής προστασίας στην περιοχή, που να συνδυάζει την ανάπτυξη, την ποιότητα και την αειφορία, και πρότεινε «ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο θα συνδυάζει όλα τα παραπάνω μαζί με το ανθρώπινο δυναμικό και θα προσδίδει μια ελληνική ταυτότητα που θα μας κατοχυρώνει στην παγκόσμια αγορά αλλά και θα εξασφαλίζει μια άλλη ποιότητα ζωής για τους Ελληνες πολίτες».

Πολλοί απ' τους κατοίκους όταν τ' άκουσαν αυτά, επισήμαναν: Σίγουρα έρχεται στην περιοχή μας με διάθεση κοροϊδίας και εμπαιγμού. Και δεν είχε άδικο ο κόσμος αφού:

1. Από το δεύτερο μισό της δεκαετίας του '80, συγκεκριμένα το 1987, με κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε ημερίδα που είχε γίνει στα Οινόφυτα, είχαν εντοπιστεί τα προβλήματα και είχαν αποφασιστεί και μέτρα (βιολογικοί καθαρισμοί, καθαρισμός Ασωπού ποταμού, κλπ.), επειδή, όμως, δε συνέφεραν τους βιομηχάνους - φίλους των κυβερνήσεων, ποτέ δεν υλοποιήθηκαν.

2. Οι κάτοικοι των Οινοφύτων και της ευρύτερης περιοχής προσβάλλονται από διάφορες ασθένειες, ακόμα και θανατηφόρες, γιατί τα επικίνδυνα και τοξικά απόβλητα έχουν διαποτίσει τον υδροφόρο ορίζοντα (σε Οινόφυτα, Αγιο Θωμά και άλλα χωριά το εμφιαλωμένο νερό έχει τεράστια κατανάλωση).

3. Οι διάφοροι νομάρχες που πέρασαν (Σταμούλης - ΠΑΣΟΚ, Στάμος - ΝΔ, Περγαντάς - ΠΑΣΟΚ και πριν απ' αυτούς οι διορισμένοι) συνεχώς εντόπιζαν το πρόβλημα, προεκλογικά υπόσχονταν και υπόσχονται ότι θα το λύσουν, αλλά μέχρι ...να εκλεγούν.

4. Ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ του ΠΑΣΟΚ, Κ. Λαλιώτης, είχε εξαγγείλει μεγαλεπήβολο έργο στην περιοχή για την απορρύπανση του Ασωπού ποταμού και την προστασία της υγείας των κατοίκων και των εργαζομένων. Μάλλον σε κάποιο συρτάρι του ΥΠΕΧΩΔΕ βρίσκεται αν δεν έχει πεταχτεί στον κάλαθο...

5. Οι εκάστοτε τοπικοί άρχοντες «τα βρίσκουν» με τους βιομηχάνους και «ούτε γάτα ούτε ζημιά».

6. Ο θάνατος παραμονεύει σε κάθε βήμα, είτε μέσα στο εργοστάσιο (βλέπε εργατικά ατυχήματα και εργοδοτικά εγκλήματα σε τακτική, βδομαδιάτικη, βάση, στις μεγάλες βιομηχανίες, όπως ο όμιλος Στασινόπουλου, Μαΐλης, Τζιρακιάν, κ.ά.), είτε έξω απ' αυτό.

7. Πραγματικά θα 'λεγε κανείς, για να επανέλθουμε στις χτεσινές δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου, «προσδίδει μια ελληνική ταυτότητα, η οποία μας κατοχυρώνει και στην παγκόσμια αγορά», αλλά αφορά στο βαθμό εξυπηρέτησης του κεφαλαίου απ' το δικομματισμό και τις κυβερνήσεις του, στο ανταγωνιστικό περιβάλλον της παγκόσμιας αγοράς για την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και της κερδοφορίας του.

Αυτό το τελευταίο πρέπει να ανατραπεί για να δουν οι εργαζόμενοι και ο λαός άσπρη μέρα.


Γ. Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ποιοι ευθύνονται για την καταστροφική μόλυνση (2009-04-26 00:00:00.0)
Τα κέρδη πάνω από την υγεία του λαού... (2007-09-29 00:00:00.0)
Τραγικές συνέπειες από την ανεξέλεγκτη δράση των βιομηχάνων (2006-08-27 00:00:00.0)
Χαριστική βολή στον Ασωπό (1996-08-08 00:00:00.0)
Για τη σωτηρία του Ασωπού (1996-05-24 00:00:00.0)
Συνεχόμενα εγκλήματα (1996-01-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ