Κυριακή 24 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διεθνής πυρετός εξαγορών και συγχωνεύσεων

Μέσα σε μια μέρα, στις 18 Δεκέμβρη, ανακοινώθηκαν συμφωνίες ύψους 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων!

Πυρετός εξαγορών και συγχωνεύσεων έχει καταλάβει τη διεθνή οικονομία, καθώς τα μονοπώλια, στον μεταξύ τους ανταγωνισμό, επιδιώκουν μεγαλύτερα μερίδια στην παγκόσμια αγορά. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του φαινομένου, σημειώνουμε ότι μόνο στη διάρκεια μιας μέρας (18 Δεκέμβρη) ανακοινώθηκαν συμφωνίες εξαγορών ύψους 70 δισ. δολαρίων!

Την ημέρα εκείνη ανακοινώθηκαν: Η εξαγορά της νορβηγικής εταιρείας φυσικού αερίου «Hydro ASA» από την επίσης νορβηγική εταιρεία πετρελαίου «Statoil», έναντι 28 δισ. δολαρίων. Η εξαγορά της αμερικανικής «Caremark Rx» απ' τη συμπατριώτισσά της «Express Script», έναντι 26 δισ. δολαρίων, με την οποία δημιουργήθηκε η μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία διαχείρισης πόρων ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης.

Ακόμη, την ίδια μέρα ανακοινώθηκαν δύο εξαγορές στις ΗΠΑ, η μια στον κλάδο της αγοράς ακινήτων και η άλλη στον τομέα κατασκευής τεχνητών ανθρώπινων μελών.

Από την έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Μπλούμπεργκ» προκύπτει ότι η συνολική αξία των εξαγορών και των συγχωνεύσεων το 2006 εκτοξεύτηκε στο ζενίθ των 3,5 τρισ. δολαρίων!

Σημειώνουμε ότι το ποσό αυτό αφορά τόσο στις εξαγορές και συγχωνεύσεις που γίνονται μεταξύ επιχειρήσεων και εταιρειών από την ίδια χώρα, όσο και τις διασυνοριακές, δηλαδή τις εξαγορές και συγχωνεύσεις μεταξύ επιχειρήσεων και εταιρειών από διαφορετικές χώρες.

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τους αναλυτές, οδήγησε τον αμερικανικό χρηματιστηριακό δείκτη Dow Jones σε κέρδη 16% και τον πανευρωπαϊκό Dow Jones Stox 50 σε άνοδο 11%.

Αξιοσημείωτο είναι πως οι ιθύνοντες των διεθνών αγορών εκτιμούν πως η τάση των εταιρειών για εξαγορές θα συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς και το 2007 και αναμένεται, μάλιστα, να φθάσουν σε νέο ρεκόρ, καταρρίπτοντας τα δεδομένα του 2006.

Σε ανάλογα συμπεράσματα καταλήγει και το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Μελετών της Στοκχόλμης στην έκθεσή του για την πορεία των διασυνοριακών συγχωνεύσεων και εξαγορών το 2005.

Συγκεκριμένα, η αξία των διασυνοριακών συγχωνεύσεων και εξαγορών έφτασε το 2005 τα 716 δισ. δολάρια, αυξημένη κατά 88% σε σχέση με το 2004. Από το εν λόγω Ινστιτούτο καταγράφηκαν το 2005 6.134 συμφωνίες τέτοιου χαρακτήρα, κατά 20% περισσότερες σε σχέση με το 2004.

Παράλληλα η UNCTAD, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τις παγκόσμιες επενδύσεις και την ανάπτυξη, παρατηρεί στην τελευταία της έκθεση (5 Δεκέμβρη) ότι το μεγαλύτερο μέρος των παγκόσμιων επενδύσεων, το 2005, έγιναν σε διασυνοριακές συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων, γεγονός που δείχνει επιτάχυνση των διαδικασιών συγκεντροποίησης του κεφαλαίου σε διεθνικό επίπεδο.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την τάση για τη διαρκή μεγέθυνση των διεθνικών μονοπωλίων, τα οποία με κάθε θεμιτό, ή αθέμιτο μέσο, έχουν επιδοθεί σε μια κούρσα ανταγωνισμού με «έπαθλο» την ηγεμονία στους κλάδους της παγκόσμιας οικονομίας, με εξαγορές και συγχωνεύσεις μικρότερων ή ισοδύναμων επιχειρήσεων.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ