Κυριακή 31 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Το πιο σημαντικό

«Δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται αυτό το φαινόμενο. Την τελευταία δεκαετία εμφανίζεται στα ΜΜΕ, και κυρίως στα τηλεοπτικά, με μια περιοδικότητα. Σε περιόδους, όπου δεν υπάρχουν ειδήσεις και γενικά υπάρχει μια έξαρση κλοπών, αυτό μεγεθύνεται ακόμα περισσότερο...

...Ο φόβος και η βία προκαλούν φόβο και βία. Μπαίνει σε λειτουργιά μια σπειροειδής διαδικασία, ένα είδος πολιτισμικής καλλιέργειας.

Ο φόβος και η βία αποτελούν κεντρικό μήνυμα της τηλεοπτικής παραγωγής, σε ειδήσεις, ντοκιμαντέρ, δραματικά σίριαλ κ.ά.

Ετσι, οι άνθρωποι καταλήγουν να φοβούνται όλο και περισσότερο, με αποτέλεσμα να απαιτούν όλο και μεγαλύτερη προστασία και να αποδέχονται ή να καλωσορίζουν την επιθετικότητα των θεσμών για χάρη της ασφάλειάς τους. Στην ουσία, ζητάμε μια περισσότερο εξουσιαστική κοινωνία. Αυτό θεωρώ ότι είναι το πιο σημαντικό θέμα.

Δεχόμαστε όλο και μεγαλύτερη αστυνόμευση σε όλες μας τις εκδηλώσεις, όταν πριν από λίγα χρόνια δε θα μπορούσαμε να διανοηθούμε ότι θα ζητούσαμε μόνοι μας κάτι τέτοιο.

Αυτή η αίσθηση κινδύνου και ανασφάλειας, μας οδηγεί στο να μην εμπιστευόμαστε κανέναν και ενδεχομένως σε μεταγενέστερη φάση, μακροπρόθεσμα, να έχει συνέπειες στο πώς αντιλαμβανόμαστε τη δημοκρατία».

Ο καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών Στέλιος Παπαθανασόπουλος, στην προχτεσινή «Ελευθεροτυπία», για την τηλεοπτική υπερβολική προβολή των φαινομένων εγκληματικότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ