Σάββατο 30 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Καταργούν δικαιώματα λιμενεργατών

Η εισβολή του εργασιακού μεσαίωνα στο λιμάνι του Πειραιά είναι πια γεγονός! Η διορισμένη από την κυβέρνηση της ΝΔ διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά, υποκλινόμενη στις αξιώσεις των πολυεθνικών και του εφοπλιστικού κεφαλαίου, στα χέρια των οποίων προορίζει τα πιο κερδοφόρα τμήματα και υπηρεσίες του λιμανιού, όπως το Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ), άρχισε να «καθαρίζει τον τόπο» από δικαιώματα και κατακτήσεις. Προσλαμβάνει εργαζόμενους στην ειδικότητα των λιμενεργατών με όρους τριτοκοσμικούς! Το κατάπτυστο κείμενο που υπογράφουν οι νεοπροσλαμβανόμενοι, με τίτλο «Σύμβαση Εξαρτημένης Εργασίας Ορισμένου Χρόνου» και έφερε στη δημοσιότητα ο «Ρ» τα λέει όλα.

Αποτελεί στην πραγματικότητα νέο Γενικό Κανονισμό Προσωπικού και προβλέπει μισθούς σε επίπεδο ανειδίκευτου εργάτη, ενοικίαση εργαζομένων, απολύσεις χωρίς αποζημίωση, δουλιά με ημερομηνία λήξης και πάει λέγοντας. Με άλλα λόγια, δημιουργούν εργαζόμενους δεύτερης κατηγορίας που θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια ως εργαλείο για το χτύπημα συνολικά των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο λιμάνι. Και επιπλέον, με δεδομένο ότι οι νεοπροσλαμβανόμενοι καλύπτουν κενές θέσεις εργασίας στην ειδικότητα των λιμενεργατών καθώς έχουν να γίνουν προσλήψεις εδώ και πάνω από μια δεκαπενταετία γίνεται προφανές ότι θέσεις πλήρους σταθερής και μόνιμης εργασίας τις αντικαθιστούν με εργαζόμενους χωρίς συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.

Αυτού του τύπου οι εργασιακές σχέσεις που προωθεί στο λιμάνι ο ΟΛΠ αποτελούν ένα μέρος των δραματικών επιπτώσεων από την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Διαδικασία που άρχισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη μετατροπή του ΟΛΠ σε Ανώνυμη Εταιρεία το 1999 και εντείνει τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ. Και μόνο η παραχώρηση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) του ΟΛΠ στις πολυεθνικές και τους εφοπλιστές θα είναι επώδυνη συνολικά για όλους τους εργαζόμενους της χώρας και τα λαϊκά στρώματα. Οι μονοπωλιακοί όμιλοι θα θέσουν κάτω από τον αποκλειστικό τους έλεγχο την κύρια είσοδο και έξοδο εμπορευμάτων της χώρας, ενώ έχουν εξασφαλίσει σίγουρη και μεγάλη κερδοφορία. Αλλωστε, γι' αυτό και αυτές οι αντεργατικές συμβάσεις εργασίας. Το χτύπημα επίσης των μικρομεσαίων και αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, του τελωνειακού μηχανισμού, των εκτελωνιστών, του κλάδου της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, των μικρών μεταφορικών επιχειρήσεων είναι δεδομένο. Ομως, πολύ σημαντικό είναι ότι οι πολυεθνικές, ακολουθώντας τη δική τους πολιτική, αυτή της αύξησης των κερδών τους θα εκτινάξουν τα ύψη και τα τιμολόγια εισαγωγών - εξαγωγών σε βάρος των καταναλωτών.

Επομένως, δεν έχει χαρακτηριστεί τυχαία από τους εργαζόμενους ως εγκληματική η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο επιβάλλεται να αναχαιτιστεί. Το ΚΚΕ και οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ έχουν ήδη απευθύνει το αγωνιστικό κάλεσμα και παλεύουν για τη συγκρότηση μετώπου δράσης όλων όσοι θίγονται από το ξεπούλημα του λιμανιού, για να ακυρωθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις. Καλούν σε αγώνα που θα συγκρουστεί και θα ανατρέψει στην πορεία συνολικά αυτήν την πολιτική, που θα επιβάλει λιμάνι αποκλειστικά δημόσιο, λαϊκή ιδιοκτησία, βασικό εργαλείο ανάπτυξης προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων στα πλαίσια μιας λαϊκής εξουσίας και οικονομίας.


Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ