Σάββατο 30 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΓΔΜ
Βουλιάζει στις ευρωατλαντικές δομές η κυβέρνηση

Στις ευρωατλαντικές δομές και άρα στη διαιτησία των ΗΠΑ παραπέμπει η κυβέρνηση την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αρνούμενη να βγάλει τα σωστά συμπεράσματα από την πρόσφατη ιστορία.

Η κυβέρνηση επιμένει να τοποθετεί το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ξεχνώντας το ηχηρό χαστούκι που δέχτηκε πριν από δύο χρόνια, όταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχώρησε στην αναγνώριση της ΠΓΔΜ με τη συνταγματική ονομασία της, δηλαδή «Δημοκρατία της Μακεδονίας», παρά τις εκκλήσεις του Κ. Καραμανλή στον Τζ. Μπους.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση, όπως έχει φανεί από το μέχρι τώρα χειρισμό του θέματος, δεν πρόκειται να δημιουργήσει προβλήματα στην πορεία της γειτονικής χώρας προς τους ευρωατλαντικούς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, ευνοώντας ουσιαστικά τη δημιουργία τετελεσμένων. Στο τέλος, δηλαδή, όλες οι άλλες χώρες θα έχουν αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με τη συνταγματική ονομασία της, με μόνη εξαίρεση την Ελλάδα.

Η στάση της κυβέρνησης προκύπτει σαφώς από τις χτεσινές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών. Η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη, αφού επανέλαβε χτες το μεγαλόστομο ότι «η ιστορία 2.300 ετών δεν παραχαράσσεται, όποιες προσπάθειες κι αν γίνουν», στη συνέχεια ωστόσο συνέστησε ψυχραιμία και παρέπεμψε στους «συμμάχους», δίχως να προτείνει κάτι συγκεκριμένο όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις. «Νομίζω ότι μπορούμε με ψυχραιμία να το δούμε. Και οι θέσεις της Ελλάδας έχουν καταστεί γνωστές σε ολόκληρο τον κόσμο, σε συμμάχους και εταίρους», δήλωσε.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευρ. Στυλιανίδης διευκρίνισε ωστόσο ότι η κυβέρνηση «δεν αντιστρατεύεται τον ευρωατλαντικό προσανατολισμό της FYROM απ' τη μία, απ' την άλλη όμως δεν ανέχεται και δε δέχεται προκλήσεις που θίγουν το σκληρό πυρήνα του πολιτισμού και της ιστορίας». Απέφυγε, ωστόσο, να αναφέρει τι πρόκειται να κάνει η κυβέρνηση επί της ουσίας.

Βερμπαλιστικό χαρακτήρα είχε και η δήλωση του υπουργού Αμυνας Β. Μεϊμαράκη: «Η ιστορία δεν παραχαράσσεται και δεν είναι εμπορεύσιμο είδος. Εάν ορισμένοι εκλαμβάνουν τη διάθεση για διάλογο ως αδυναμία, κάνουν πολύ μεγάλο λάθος», αποφάνθηκε.

Σημειώνεται ότι αργά προχτές το απόγευμα το υπουργικό συμβούλιο της ΠΓΔΜ, σε συνεδρίασή του, ενέκρινε την πρόταση της δημόσιας επιχείρησης διαχείρισης των δύο αεροδρομίων της χώρας για τη μετονομασία τους. Συγκεκριμένα, μετονομάστηκε το αεροδρόμιο των Σκοπίων από «Πέτροβετς» σε «Μέγας Αλέξανδρος». Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, προσπάθησε να καθησυχάσει την ελληνική πλευρά, δηλώνοντας ότι «η απόφαση για τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων δεν υποκρύπτει πονηρές βλέψεις και δεν αποτελεί προσπάθεια για μονοπώληση του ονόματος μίας παγκόσμιας ιστορικής προσωπικότητας, η οποία, όπως είπε, τιμάται σε πολλές χώρες, όπως στην Ελλάδα, στην ΠΓΔΜ, στη Βουλγαρία, στην Ινδία και αλλού».

Το ΠΑΣΟΚ

Για «μικροκομματική, φοβική και επαρχιώτικη αντίληψη της διεθνούς πολιτικής», κατηγόρησε την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ με αφορμή την αντιπαράθεση που ξέσπασε ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ για την ονομασία του διεθνούς αεροδρομίου της.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου, ξεχνώντας προφανώς ότι οι κυβερνήσεις του κόμματός του, ακολούθησαν την ίδια αδιέξοδη πολιτική εγκλωβίζοντας τις σχέσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ στην αντιπαράθεση της ονοματολογίας, δήλωσε ότι «η έλλειψη πρωτοβουλίας της κυβέρνησης της ΝΔ, που επέτρεψε την ενέργεια της κυβέρνησης των Σκοπίων κατά παράβαση του πνεύματος της "Ενδιάμεσης Συμφωνίας", ώστε να προστεθεί άλλη μια αρνητική εξέλιξη στο θέμα». Ο ίδιος επίσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε «μια διαρκή διολίσθηση και απεμπόληση ιστορικών ευκαιριών στις ευρωτουρκικές σχέσεις, με αρνητικές συνέπειες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όπως του Ευαγ. Βενιζέλου, του Χ. Καστανίδη, του Γ. Μαγκριώτη και του Ακ. Τσοχατζόπουλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ