Σάββατο 30 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αντιπαράθεση για το οδόφραγμα της οδού Λήδρας

Η κυπριακή κυβέρνηση εμμένει στην εκπλήρωση όλων των προϋποθέσεων που έχει θέσει με έγγραφό της προς τα Ηνωμένα Εθνη, προκειμένου να ανοίξει το οδόφραγμα της οδού Λήδρας, στο κέντρο της Λευκωσίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής δήλωσε ότι αποτελεί θετικό βήμα η απόφαση του κατοχικού καθεστώτος να κατεδαφίσει τη γέφυρα, (σ.σ. οι εργασίες της κατεδάφισης αναμένεται να αρχίσουν σήμερα), αλλά πρόσθεσε ότι η κίνηση αυτή δεν απομακρύνει όλα τα εμπόδια.

Ο κ. Πασιαρδής είπε ότι η κυβέρνηση κάλεσε μέσω των Ηνωμένων Εθνών την τουρκοκυπριακή πλευρά να προσέλθει σε διάλογο για τη διάνοιξη της οδού Λήδρας κι ότι αναμένει απάντηση.

Επίσης, εξέφρασε την ευχή η άλλη πλευρά να μην αρνηθεί το διάλογο, αρκούμενη μόνο στην κατεδάφιση της γέφυρας που είχε ανεγείρει παράνομα και σε κατηγορίες προς την Ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν προχωρεί σε κατεδάφιση του στρατιωτικού φυλακίου που φράσσει το δρόμο προς την κατεχόμενη περιοχή.

Η κυπριακή κυβέρνηση είχε θέσει με έγγραφό της προς τα Ηνωμένα Εθνη, πριν από οκτώ μήνες, πέντε βασικές προϋποθέσεις για το άνοιγμα της διόδου, οι οποίες αφορούν κυρίως στο θέμα της ασφάλειας των διερχομένων.

Ειδικότερα, ζητούσε την κατεδάφιση της γέφυρας, αποναρκοθέτηση της γύρω περιοχής, στρατιωτική απαγκίστρωση με τερματισμό των περιπολιών και απομάκρυνση των στρατιωτικών δυνάμεων και εγκαταστάσεων και από τις δύο πλευρές, υπό την επίβλεψη της Ειρηνευτικής Δύναμης, έλεγχο και επιδιόρθωση των κτιρίων που έμειναν παραμελημένα στη νεκρή ζώνη, για να αποτραπεί ο κίνδυνος για τη ζωή των διερχομένων, επίστρωση του εδάφους για απρόσκοπτη διέλευση και αφαίρεση και από τις δύο πλευρές σημαιών και εμβλημάτων που θα συνιστούσαν πρόκληση.

Δήλωση του Κύπριου Προέδρου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι μέσα σε εικοσιτέσσερις ώρες μπορεί να κατεδαφιστεί το τείχος από την πλευρά των ελεύθερων περιοχών στην περιοχή της Οδού Λήδρας, αν κατεδαφιστεί η γέφυρα, αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα, που εμποδίζουν τη διακίνηση των πολιτών, και τα σύμβολα, που καθιστούν τη διάβαση ως τελωνειακό σταθμό. Ερωτηθείς, αν η ελεύθερη διακίνηση είναι εφαρμόσιμη στην περιοχή, δεδομένου ότι είναι πιθανόν να διακινούνται και έποικοι, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι το σημείο θα ελέγχεται, όπως και οι άλλες διαβάσεις.

Ο Ολι Ρεν

Να συγχαρεί την ηγεσία του ψευδοκράτους έσπευσε ο αρμόδιος Επίτροπος Διεύρυνσης, Ολι Ρεν, για την «πρωτοβουλία» της κατεδάφισης της γέφυρας στην οδό Λήδρας, κινούμενος στη γραμμή της δημιουργίας θετικού κλίματος υπέρ της Τουρκίας. «Καλωσορίζω την ανακοίνωση της ηγεσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας», σημείωσε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο Επίτροπος, εκφράζοντας την «ελπίδα ότι η κίνηση αυτή θα οδηγήσει στην όσο το δυνατόν συντομότερη έναρξη των εργασιών για το άνοιγμα και αυτού του σημείου διελεύσεως». Υποστήριξε ότι αυτό θα είναι μία ακόμα απόδειξη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών και επισήμανε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει αυτού του είδους τις εργασίες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καμία υπαναχώρηση από Λίβανο και Αίγυπτο (2007-02-03 00:00:00.0)
Συναντήσεις Γκαμπάρι με Παπαδόπουλο - Ταλάτ (2006-07-07 00:00:00.0)
Ετοιμάζουν «συνοριακό σταθμό» στη νεκρή ζώνη οι Τουρκοκύπριοι (2005-12-07 00:00:00.0)
Προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας; (2005-12-03 00:00:00.0)
Νέα προώθηση του «Αττίλα» στη νεκρή ζώνη (2005-11-30 00:00:00.0)
Νέα ταλαιπωρία στη Ροσινιόλ (1997-05-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ