Σάββατο 30 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ
Σε μια λωρίδα και με «βήμα»
  • Σχετική εγκύκλιο εξέδωσε το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας
  • Πλήρης σύμπλευση από το ΠΑΣΟΚ

Οριστικά πλέον και με τις ...ευλογίες του ΠΑΣΟΚ εφαρμόζεται από την κυβέρνηση της ΝΔ το αντιδραστικό μέτρο περιορισμού του δικαιώματος των διαδηλώσεων και της καθιέρωσης λωρίδων κυκλοφορίας για την πραγματοποίησή τους. Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε χτες το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας «και μετά την αξιολόγηση των προτάσεων» των φορέων που είχαν δώσει τη συγκατάθεσή τους σε σύσκεψη στα τέλη του περασμένου Νοέμβρη για την υλοποίηση του μέτρου, ανακοινώθηκαν οι ενέργειες των αστυνομικών δυνάμεων «που θα πρέπει να λαμβάνουν χώρα κατά την πραγματοποίηση τέτοιων συγκεντρώσεων». Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι σε εκείνη τη σύσκεψη δεν είχαν πάρει μέρος το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ και άλλα ταξικά συνδικάτα.

Οι διοργανωτές, λοιπόν, πορειών, που δε θα ξεπερνούν τα 500 άτομα, θα ...πείθονται να περιορίζονται σε μια λωρίδα κυκλοφορίας, οριοθετημένη με κώνους, συνοδευόμενοι πάντα από περιπολικά στην αρχή και στο τέλος της πορείας. Επίσης, θα απαγορεύονται οι στάσεις και διακοπές για ομιλίες, οι οποίες - αν υπάρχουν - θα γίνονται στην αφετηρία ή στον τελικό προορισμό. Ζητείται από τους υπεύθυνους της διαδήλωσης να λαμβάνουν μέτρα περιφρούρησης «για την αποτροπή παρείσφρησης στην πορεία ξένων προς αυτήν στοιχείων (άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου)» (!). Προσθέτοντας ένα ακόμα μέσο τρομοκράτησης των διαδηλωτών που συγκροτούν ολιγάριθμη πορεία, επισημαίνεται πως αν επιχειρηθεί αποκλεισμός οδών θα υπάρξουν νομικές ευθύνες και αστικές αποζημιώσεις σε βάρος των διοργανωτών.

Τέλος, υπογραμμίζεται πως στην περίπτωση που απαιτούνται «δυνάμεις τάξης, αυτές να επιλαμβάνονται μόνο σε περίπτωση διασάλευσης της δημόσιας τάξης, κατά την κρίση του επικεφαλής των μέτρων».

Στην ουσία, προτείνονται τα μέτρα που είχε προσπαθήσει στο παρελθόν να περάσει το ΠΑΣΟΚ για περιορισμό των διαδηλώσεων, ειδικά για την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Γι' αυτό το λόγο το ΠΑΣΟΚ τώρα ευθυγραμμίζεται πλήρως - μέσω του υπεύθυνου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Αλέκου Παπαδόπουλου - με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Με τις δηλώσεις του Αλ. Παπαδόπουλου γίνεται ξεκάθαρο πως ανάβει το «πράσινο φως» για τη συμπόρευση στο μέτρο, αν και για «τα μάτια του κόσμου» εγκαλεί την κυβέρνηση επειδή ...δεν είναι σαφές το περιεχόμενο του νομοσχεδίου.

«Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, κ. Πολύδωρας, παραβιάζει για άλλη μια φορά ανοιχτές θύρες. Η ελευθερία του συνέρχεσθαι, με ταυτόχρονη προστασία της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, είναι αυτονόητη υποχρέωση της κάθε κυβέρνησης», τόνισε. Και συνέχισε λέγοντας: «Η εγκύκλιος του κ. Πολύδωρα δεν εξηγεί όμως πως δε θα επαναλαμβάνεται το φαινόμενο, η αστυνομία να κλείνει επί ώρες πριν και μετά τους δρόμους για ολιγάριθμες συγκεντρώσεις, και όχι οι διαδηλωτές, όπως γίνεται μέχρι σήμερα».

  • Χτες, άλλη μία εγκύκλιος «άναψε τα αίματα» ανάμεσα στη φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και στους συνδικαλιστές του Σώματος. Το αρχηγείο επισήμανε στο προσωπικό πως σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1264/1982 (επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ), περιλαμβάνονται περιορισμοί στα συνδικαλιστικά δικαιώματα όπως «συμμετοχή σε απεργίες, καθώς και σε κάθε είδους εκδηλώσεις πολιτικών ή συνδικαλιστικών φορέων ή πολιτικών προσώπων ή στην άσκηση προπαγάνδας υπέρ ή κατά αυτών, με εξαίρεση τα συνέδρια και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις των συνδικαλιστικών φορέων».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ