Σάββατο 30 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Λουκασένκο: Δε θα υποχωρήσουμε στο ρωσικό εκβιασμό

Το απόγευμα της Παρασκευής ξεκίνησαν και πάλι στη Μόσχα οι συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση της Λευκορωσίας και στο ρωσικό μονοπώλιο της «Gazprom» για τις τιμές με τις οποίες η Λευκορωσία θα προμηθεύεται τη νέα χρονιά το «γαλάζιο» καύσιμο. Η αντιπροσωπεία της Λευκορωσίας δήλωσε πριν τις συνομιλίες πως είναι έτοιμη να υπογράψει συμφωνία αγοράς φυσικού αερίου 75 δολάρια για κάθε 1.000 κυβικά μέτρα. Αντίθετα, το ρωσικό μονοπώλιο ως «τελευταία πρόταση» δηλώνει πως πουλά τα 1.000 κυβικά με 105 δολάρια.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, κατά την επίσκεψή του στην περιοχή Ζλόμπιν, έκανε δηλώσεις, για πρώτη φορά, τις τελευταίες μέρες, αναφερόμενος στην κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Αλεξάντρ Λουκασένκο, η ηγεσία της Ρωσίας κρατά στο ζήτημα μια μη εποικοδομητική στάση, κι από αυτό φαίνεται πως η σημερινή ηγεσία της Ρωσίας δεν ενδιαφέρεται για την ένωση με τη Λευκορωσία. «Αλλά αυτό δεν μπορούν να το πούνε ανοιχτά κι έτσι ψάχνουν για προβλήματα με τη Λευκορωσία», δήλωσε ο Λουκασένκο, ο οποίος πρόσθεσε πως σε όλα τα επίπεδα οι αρχές της Ρωσίας κάνουν το παν για να ταπεινώσουν τη Λευκορωσία.

«Θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι είναι ταπείνωση όταν ο υπουργός μας πηγαίνει στη Ρωσία και όλη τη μέρα περιμένει στον προθάλαμο και γυρίζει χωρίς τίποτα. Κι αυτή η κοροϊδία παρατηρείται σε όλα τα επίπεδα κι αυτό πια είναι η πολιτική της ηγεσίας της Ρωσίας», δήλωσε ο Λουκασένκο στο «Ιντερφάξ».

Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας απέκλεισε το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης της χώρας του στη Ρωσία και δήλωσε σχετικά: «Ποτέ δεν είπαμε πως θα ενταχθούμε στη σύνθεση κάποιου άλλου κράτους». Ενώ για τη διαμάχη σχετικά με τις τιμές του φυσικού αερίου δήλωσε: «Προς το παρόν συνεχίζεται ο εκβιασμός, αλλά εάν εξακολουθήσουν είμαστε έτοιμοι να μπούμε στα αμπριά, μα στον εκβιασμό δε θα υποκύψουμε».

Ο Α. Λουκασένκο δήλωσε πως η Λευκορωσία δε ζητά από τη Ρωσία φθηνό αέριο, αλλά ισότιμες συνθήκες: «Υπογράψαμε με τη Ρωσία ένα Σύμφωνο για το ενωσιακό κράτος, καθώς και μια σειρά άλλων ντοκουμέντων, που εγγυούνται αυτή την ένωση. Αυτά τα ντοκουμέντα εγγυούνται ίδιες συνθήκες για τις επιχειρήσεις. Γι' αυτό και θα θέλαμε οι τιμές του φυσικού αερίου να είναι ίδιες. Αυτό θέλουμε, κι όχι φθηνό αέριο», κατέληξε ο Λευκορώσος Πρόεδρος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Α. Μιλινκέβιτς, επικεφαλής των φιλοδυτικών πολιτικών δυνάμεων της Λευκορωσίας, κάλεσε το ρωσικό μονοπώλιο της «Gazprom» να μην υποχωρήσει στις διαπραγματεύσεις με την ηγεσία της χώρας του! Αφού, όπως τόνισε, «οι τιμές του φυσικού αερίου πρέπει να καθορίζονται από την αγορά κι όχι από τις πολιτικές σχέσεις».


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ