Κυριακή 14 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Εντείνεται το αδιέξοδο

Το ατύχημα που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στη χωματερή των Ανω Λιοσίων, με συνέπεια τον ακρωτηριασμό ενός εργαζόμενου του Δήμου Παλαιού Φαλήρου, δεν είναι παρά το τραγικό αποτέλεσμα της πολιτικής που επί δεκαετίες ασκούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Με τον υπερκορεσμό ακόμη και του ενδιάμεσου (προσωρινού) «κυττάρου», οι εργαζόμενοι στη χωματερή δουλεύουν κάτω από αντίξοες και ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες, γεγονός που, δυστυχώς, αποδείχτηκε περίτρανα.

Ας πάρουμε όμως, τα πράγματα με τη σειρά. Η χωματερή των Ανω Λιοσίων, έχει υπερκορεστεί και έχει κλείσει. Μέχρι την κατασκευή της χωματερής Α. Λιοσίων - Φυλής (σε χώρο δίπλα από τη μέχρι τώρα χωματερή), λειτουργεί το προσωρινό κύτταρο. Και αυτό, όμως, έχει υπερκορεστεί. Το αποτέλεσμα είναι τα σκουπίδια να αποτίθενται, στο ενδιάμεσο κύτταρο, που όμως είναι ήδη υπερκορεσμένο. «Τα ακάλυπτα πρανή απορριμμάτων με τις απότομες κλίσεις τους» - σημείωνε σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στις 13 Δεκέμβρη στη Βουλή η Β. Νικολαΐδου, βουλευτής του ΚΚΕ - «εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους κατολισθήσεων και αποτελούν άμεση απειλή για τους εργαζόμενους και τους χρήστες του ΧΥΤΑ». Πριν ο αλέκτορα φωνήσαι, έγινε το τραγικό ατύχημα στη χωματερή...


Eurokinissi

Παράλληλα, και αυτή τη βδομάδα, σε πολλές γειτονιές της Αθήνας, τα σκουπίδια σωρεύονται και ξεχειλίζουν - άμεση συνέπεια του υπερκορεσμού του ενδιάμεσου κυττάρου. Η κυβέρνηση της ΝΔ... σφυρίζει αδιάφορα επί της ουσίας και ισχυρίζεται πως σε λίγες μέρες θα είναι έτοιμη η επέκταση του... ενδιάμεσου κυττάρου. Ακόμη και αυτό όμως, σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες, θα έχει υπερκορεστεί σε τρεις μήνες - μέχρι τον Απρίλη, το αργότερο τον Μάη.

Ποιοι ευθύνονται όμως, για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στη χωματερή; Οι κυβερνήσεις, τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, την τελευταία, τουλάχιστον, δωδεκαετία με τις επιλογές τους δημιούργησαν και εξέθρεψαν το αδιέξοδο. Αν και όσο είναι αντιπολίτευση, εμφανίζονται ...λαλίστατοι για το θέμα, όταν αναλαμβάνουν την κυβέρνηση, όχι μόνο δε λύνουν το πρόβλημα - αντιθέτως το οξύνουν. Αρκούνται συνεχώς σε διάφορες «προσωρινές λύσεις» (όπως ακριβώς συμβαίνει και στην προκειμένη περίπτωση) αρνούμενοι να λύσουν επί της ουσίας το πρόβλημα. Επιπλέον, με όλες τις αποφάσεις τους διαιωνίζουν την ταξική λύση της παραμονής των σκουπιδιών στο Θριάσιο Πεδίο. Να σημειωθεί ότι ακόμη και με την κατασκευή των ΧΥΤΑ σε Γραμματικό και Κερατέα, το 90% των απορριμμάτων θα παραμείνει στο Θριάσιο Πεδίο και συγκεκριμένα στο ΧΥΤΑ Α. Λιοσίων - Φυλής.


Eurokinissi

Στην ουσία, εντείνουν το υπάρχον αδιέξοδο, προωθώντας - με δηλώσεις διάφορων κυβερνητικών στελεχών - την καρκινογόνα καύση των απορριμμάτων. Η διοίκηση του Δήμου Αθήνας, είναι ένας απ' τους πρωτεργάτες για την προώθηση της καύσης. Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Νικ. Κακλαμάνης, με πρόσφατες δηλώσεις άφησε ορθάνοιχτα παράθυρα για την καρκινογόνα και πανάκριβη καύση των απορριμμάτων.

Το αδιέξοδο αυτό, όμως, εντείνεται και από τη στάση που κρατούν τα κεντρικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η ΚΕΔΚΕ και η ΤΕΔΚΝΑ, αλλά και ο αρμόδιος φορέας για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ). Ιδιαίτερα ο ΕΣΔΚΝΑ (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ) συνεχίζει την πολιτική ιδιωτικοποίησης σημαντικών δραστηριοτήτων του ίδιου του Συνδέσμου, ανοίγοντας την πόρτα για την ιδιωτικοποίηση της χρυσοφόρας διαχείρισης των απορριμμάτων...


Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ