Τετάρτη 10 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Ιδιωτικές επενδύσεις και με τη μορφή της «δωρεάς»

Με τροπολογία στο ίδιο σχέδιο νόμου αναστέλλεται η εφαρμογή του ΠΔ για τις εφημερίες στα νοσοκομεία

Στα πλαίσια των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα εντάσσονται απροκάλυπτα πλέον οι διάφορες δωρεές ιδιωτών για την ίδρυση υγειονομικών μονάδων ή νοσοκομείων. Αυτό προκύπτει από τις προβλέψεις νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας με το οποίο κυρώνονται τρεις συμβάσεις δωρεάς και παράλληλα - με άλλες διατάξεις του - καταργούνται οι υγειονομικές περιφέρειες.

Με άλλη τροπολογία επιτρέπεται η δημιουργία και λειτουργία μονάδων αιμοκάθαρσης από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς εκτός νοσοκομείων. Στην πράξη αυτό σημαίνει εκχώρηση άλλης μιας ζωτικής υπηρεσίας Yγείας στο ιδιωτικό κεφάλαιο για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στη χώρα μας.

Οπως τόνισε και ο εισηγητής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης, με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου αλλάζουν μορφή οι διάφορες δωρεές ιδιωτών και κινούνται πλέον στα πλαίσια των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι οι διάφοροι ιδιώτες θα έχουν δικαίωμα παρέμβασης στη λειτουργία των μονάδων που ανεγείρονται από τις δωρεές τους. Υπενθύμισε ότι αυτή η τάση έχει παγκόσμιο χαρακτήρα (π.χ. δωρεές Μ. Γκέιτς, Γ. Μπάφετ) και ανέφερε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα παραδείγματα φαρμακευτικών εταιρειών που μέσω των διάφορων δωρεών παρεμβαίνουν απόλυτα στον τρόπο λειτουργίας των υγειονομικών μονάδων.

Οσον αφορά την κατάργηση των Περιφερειακών Μονάδων Υγείας, ο Π. Κοσιώνης υπογράμμισε ότι κάθε δύο χρόνια οι εκάστοτε κυβερνήσεις προχωρούν σε καινούριες ρυθμίσεις αλλά στην ουσία το μόνο που κάνουν είναι να δημιουργούν κάθε φορά έναν «αποκεντρωμένο συγκεντρωτισμό».

Στην αρχή της συνεδρίασης της Επιτροπής που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο, ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος, ανακοίνωσε ότι κατατέθηκε η τροπολογία για τις εφημερίες των νοσοκομείων, με την οποία (σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει τον περασμένο Δεκέμβρη) δίνεται εξάμηνη αναβολή (μέχρι τις 30/6/2007) στην εφαρμογή του ΠΔ για το ανώτατο όριο εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών. Η παράταση μπορεί να επεκταθεί και μέχρι τις 31/12/2007 με ΚΥΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ