Τετάρτη 10 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΙΔΕΙΑ
Παλλαϊκός συναγερμός σήμερα
  • Για να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16
  • Για να μην περάσουν τα μέτρα ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης
  • Για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους

Μνήμες του '73 ξύπνησαν προχτές στη Νομική. Φοιτητές ανέβηκαν στην ταράτσα, με δάδες στα χέρια και έστειλαν το μήνυμα των σύγχρονων αγώνων τους
Μνήμες του '73 ξύπνησαν προχτές στη Νομική. Φοιτητές ανέβηκαν στην ταράτσα, με δάδες στα χέρια και έστειλαν το μήνυμα των σύγχρονων αγώνων τους
Ολοι. Μαθητές και δάσκαλοι. Φοιτητές και σπουδαστές. Εργαζόμενοι και εκπαιδευτικοί. Γονείς και επαγγελματοβιοτέχνες. Ολοι σήμερα βγαίνουν στο δρόμο του αγώνα για την Παιδεία. Ξανασυναντιούνται. Ξεκινούν από κάθε γωνιά της Αθήνας για να καταλήξουν στο Σύνταγμα, στις 12 το μεσημέρι και στις 6 το απόγευμα. Μαζί, σε ένα ολοήμερο αγωνιστικό ραντεβού διεκδίκησης αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν ενιαίας Παιδείας. Μαζί, εργάτες και υπάλληλοι που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, γονείς που πήραν το κάλεσμα από την Ανωτάτη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας. Ο παλμός της αντίθεσης στα σχέδια ιδιωτικοποίησης της παιδείας μεταφέρεται σήμερα στο Σύνταγμα. Μετά από συνελεύσεις σε σχολεία και σχολές. Μετά από εξορμήσεις και καλέσματα, συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, συσκέψεις σε χώρους δουλιάς και πολύμορφες κινητοποιήσεις. Η αποφασιστική φωνή διεκδίκησης του παλλαϊκού κινήματος σήμερα επισκιάζει την έναρξη της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και απαιτεί να σταματήσει κάθε συζήτηση για αναθεώρηση.

Από το πρωί μέχρι το βράδυ, η σημερινή μέρα είναι μέρα ξεσηκωμού. Ξεκινάει και τελειώνει με το ηχηρό μήνυμα που εδώ και καιρό δίνεται, επαναλαμβάνεται, δυναμώνει. Η μέρα είναι γεμάτη από την αγωνιστική έκφραση της παλλαϊκής αντίδρασης στην προωθούμενη αναθεώρηση του άρθρου 16 και τα μέτρα ιδιωτικοποίησης της Παιδείας. Είναι μέρα που απ' άκρη σ' άκρη στην Ελλάδα, αντηχεί το στεντόρειο ΟΧΙ στην αντιεκπαιδευτική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ.

Μαθητές

Λουκέτο στα σχολεία και έτοιμοι να βγουν στο δρόμο για άλλη μια φορά, είναι οι μαθητές επιμένοντας: «Αυτή η συζήτηση δεν πρέπει καν να ξεκινήσει». Και δίνουν αγωνιστικό ραντεβού σήμερα, στις 11 το πρωί στην Ομόνοια, απαιτώντας «το άρθρο 16 να μην καταργηθεί». Μέχρι χτες το απόγευμα, τουλάχιστον 70 σχολεία είχαν πάρει αποφάσεις για τη συμμετοχή τους στο σημερινό συλλαλητήριο από διάφορες περιοχές της Αθήνας, όπως Βύρωνας, Ζωγράφου, Ν. Ιωνία, Ιλιον, Πετρούπολη, Περιστέρι, Καλλιθέα, Ηλιούπολη, Αγιοι Ανάργυροι, Ηράκλειο, Μαρούσι και άλλες. Οι μαθητές ανταποκρινόμενοι στις αποφάσεις του Πανελλαδικού Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων, έχουν προγραμματίσει τη συμμετοχή τους σε κάθε πόλη, σε κάθε μορφή κινητοποιήσεων για την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

Φοιτητές - Σπουδαστές

Στην Αθήνα, 27 φοιτητικοί και όλοι οι σπουδαστικοί σύλλογοι αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στη σημερινή ολοήμερη παλλαϊκή κινητοποίηση. Φοιτητές και σπουδαστές έχουν ορίσει προσυγκέντρωση για τις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, από όπου και θα πάνε με πορεία στο Σύνταγμα, ενώ συμμετέχουν και στις απογευματινές κινητοποιήσεις.

Στις σημερινές κινητοποιήσεις συμμετέχουν οι παρακάτω φοιτητικοί σύλλογοι: Γεωπονικής, Φυσικού, Νομικής, Πανεπιστημίου Πειραιά, Παντείου, ΑΣΟΕΕ, Πολιτικού, Μαθηματικού, Χημικού, Γεωλογικού, Φιλοσοφικής, Νοσηλευτικής, Οδοντιατρικής, ΤΕΦΑΑ, Βιολογικού, ΕΜΜΕ, Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΣΕΜΦΕ), Μηχανολόγων, Ηλεκτρολόγων, Αρχιτεκτόνων, Πολιτικών Μηχανικών, Η/Υ, Χημικών, Τοπογράφων, Ναυπηγών, Μεταλλειολόγων και Χαροκόπειου. Ακόμα, χτες έγιναν γενικές συνελεύσεις και στους 8 σπουδαστικούς συλλόγους στο Λεκανοπέδιο και όλοι αποφάσισαν συμμετοχή στα συλλαλητήρια. Οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι αποφάσισαν τριήμερες και πενθήμερες καταλήψεις των σχολών τους, ενώ και για τις επόμενες μέρες προγραμματίζουν πολύμορφες αγωνιστικές δραστηριότητες.

Η μεγάλη πλειοψηφία των παραπάνω φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων, με βάση τις αποφάσεις των συνελεύσεών τους, καλεί σε παναθηναϊκές συναντήσεις συντονισμού την Πέμπτη και σε πανελλαδικές συναντήσεις την Παρασκευή στην Αθήνα.

Σήμερα, 24ωρη απεργία και συμμετοχή στα συλλαλητήρια έχουν αποφασίσει η ΔΟΕ, η ΟΛΜΕ, η ΠΟΣΔΕΠ, η ΟΣΕΠ - ΤΕΙ, ενώ η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει στάση εργασίας από τις 11 μέχρι τη λήξη του ωραρίου. Ακόμα, πολλές Σύγκλητοι πανεπιστημίων έχουν πάρει απόφαση να κλείσουν τα ιδρύματα και να συμμετέχουν στις σημερινές κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ