Πέμπτη 11 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Από τον Πάντο στο Πάντειο

Αφού τα ψευτοκολέγια αφέθηκαν να λειτουργούν στην Ελλάδα εδώ και μια εικοσαετία, με την έγκριση, την ανοχή και τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τότε «έχουμε παγίωση τετελεσμένων», υποστηρίζει ο συνάδελφος κ.Μ. Κοττάκης σε χτεσινό του άρθρο στον «Ελεύθερο Τύπο».

Πολύ λογική, αλλά μόνο εκ πρώτης όψεως, η εν λόγω επιχειρηματολογία. Διότι, όπως σε όλα τα θέματα, έτσι και στην Παιδεία, το καταρχήν ζήτημα δεν είναι το δίκαιο που απορρέει από τη χρησικτησία (αν ήταν έτσι τότε ...«τετέλεσθαι»). Το θεμελιώδες είναι η πολιτική (και οι συσχετισμοί πολιτικής δύναμης) που καθορίζουν το νομικό καθεστώς βάσει του οποίου ορίζονται οι κανόνες χρήσης και κτήσης.

*

Για παράδειγμα ότι το Πάντειο Πανεπιστήμιο ή το Πανεπιστήμιο Πειραιώς λειτούργησαν επί χρόνια και πριν πολλές δεκαετίες εκτός δημόσιου συστήματος Παιδείας, αυτό δεν εμπόδισε, όταν το επέβαλαν οι επιλογές του κράτους (σ.σ.: καθώς και η αδυναμία των ιδιωτών να τα λειτουργήσουν - ιδού άλλο ένα δείγμα «προόδου» των ιδιωτικών «Πανεπιστημίων»), να μετατραπούν σε δημόσια Πανεπιστήμια.

Οταν, λοιπόν, για το Πάντειο ή για το Πειραιώς, το πρωταρχικό τους καθεστώς λειτουργίας δε λειτούργησε σαν «τετελεσμένο» γεγονός και μετατράπηκαν από ιδιωτικού δικαίου κληροδοτήματα του Πάντου ή των βιομηχάνων του Πειραιά, σε δημοσίου δικαίου νομικά πρόσωπα, πώς είναι δυνατόν να θεωρείται «τετελεσμένο» το καθεστώς της λειτουργίας ή ακόμα και της ύπαρξης των ψευτοκολεγίων;

*

Για να το πούμε πιο απλά: Επειδή τα ψευτοκολέγια υπάρχουν, δε σημαίνει ότι «πρέπει» να συνεχίσουν να υπάρχουν. Πόσο μάλλον να αναβαθμιστούν κιόλας συνταγματικά! Επειδή υπάρχουν, ποιος είπε ότι δεν μπορεί να πάψουν να υπάρχουν; Θέμα πολιτικής είναι, εκτός αν το είδος της «γνώσης» που παρέχουν τα ψευτοκολέγια υποστηρίζει ότι πρέπει αιωνίως να εφαρμόζεται μόνο και μόνο μια πολιτική (εκείνη που διευκολύνει τα ψευτοκολέγια και συμφέρει τους ιδιοκτήτες τους)...

*

Εν ολίγοις, τα ψευτοκολέγια υφίστανται όχι διότι τα έχει επιβάλει η αγορά. Υπάρχουν γιατί τα θέλει και τα έχει επιβάλει η «παγιωμένη» πολιτική που υπηρετεί την αγορά. Και είναι, μάλιστα, τόσο αγοραία αυτή η πολιτική που τα προσχήματα για να επιβάλει «τετελεσμένα» στην Παιδεία (τα προσχήματα για να επιφέρει πισωγυρίσματα που θα παραδώσουν τα δημόσια Πανεπιστήμια σε σύγχρονους και αυτή τη φορά άρπαγες «Πάντους») δε διστάζει να τα αναζητά ακόμα και σ' αυτά τα ίδια τα τελεσθέντα εγκλήματά της. Με ένα δε από τα χαρακτηριστικότερα εγκλήματά της να είναι αυτό με τα ψευτοκολέγια.


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ