Πέμπτη 11 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συνεχίζουμε!

Χτες σε όλη την Ελλάδα έγινε ένα βήμα. Ενα σημαντικό και αποφασιστικό βήμα εναντίον της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος και για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν, ενιαία Παιδεία. Ενα βήμα από χιλιάδες μαθητές και φοιτητές, δασκάλους και καθηγητές, γονείς, εργάτες και υπαλλήλους που σε όλη τη χώρα και κυρίως στην Αθήνα, με την ολοήμερη παλλαϊκή κινητοποίηση, διατράνωσαν τα αιτήματά τους και την εναντίωσή τους στην αντιεκπαιδευτική κυβερνητική πολιτική. Ομως η απόσταση ως τον στόχο απαιτεί πολλά περισσότερα τέτοια και μεγαλύτερα ακόμα βήματα.

Η χτεσινή μέρα δεν μπορεί παρά να είναι η αρχή. Το άρθρο 16 είναι ένα από τα προς υπεράσπιση ζητήματα, προκειμένου να μην ανοίξει ο δρόμος για την οριστική και πλήρη εμπορευματοποίηση της Παιδείας. Κι αυτή η πάλη δεν μπορεί παρά να γίνει υπόθεση όλων, της εργατικής τάξης, σύσσωμου του ελληνικού λαού αφού αφορά στο απαράγραπτο δικαίωμά του να μπορεί να μορφώνει τα παιδιά του χωρίς να βάζει καθόλου το χέρι στην τσέπη, όσων οι τσέπες έχουν ακόμα τέτοια αποθέματα.

Η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής άρχισε μόλις χτες. Πάνω σε σχέδια, όμως, που έχουν προ πολλού καταστρωθεί. Οι ευρωενωσιακές ντιρεκτίβες, όλη η - συνεκτική και ενιαία -πολιτική για την Παιδεία, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, σκιαγραφούν το «όραμά» τους για Παιδεία ολοκληρωτικά υποταγμένη στα συμφέροντα της αγοράς, ξένη προς τις λαϊκές ανάγκες, απλησίαστη για τα παιδιά της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Και η τόσο απαραίτητη ανάπτυξη ενός παλλαϊκού κινήματος που θα σταθεί εμπόδιο στα όσα απεργάζονται έχει ήδη καθυστερήσει, έπρεπε χτες να είχε προλάβει, πρέπει σήμερα, τώρα, να ορθωθεί απέναντί τους, να αποτρέψει τα χειρότερα, να περιφρουρήσει ό,τι έχει απομείνει από δημόσια και δωρεάν Παιδεία, να διευρύνει αυτόν τον χαρακτήρα της διεκδικώντας Παιδεία που θα υπηρετεί τον λαό και τις ανάγκες του.

Ενας τέτοιος αγώνας για να είναι ολοκληρωμένος και κυρίως αποτελεσματικός, απαιτεί μέτωπο παλλαϊκό ενάντια στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που με ζέση προωθεί η κυβέρνηση με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Απαιτεί επίσης σταθερό μέτωπο στο σύνολο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, στο σύνολο της πολιτικής της πλουτοκρατίας. Να στοχεύει το «δάσος», όχι μόνο το «δέντρο». Πρέπει να πλατύνει και να βαθύνει, να εγγραφεί το ζήτημα της Παιδείας στην ημερήσια διάταξη των συνδικάτων, των μαζικών φορέων του λαού, να αποτελεί θέμα συζήτησης και προβληματισμού παντού, σε εργασιακούς χώρους, σε σχολεία και σχολές, στις γειτονιές, σε κάθε σπίτι. Να κατανοηθεί η σπουδαιότητα αυτής της μάχης για το σήμερα αλλά κυρίως για το αύριο καθώς ο χαρακτήρας και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης σφραγίζουν το μέλλον, διαμορφώνουν συνειδήσεις, συμβάλλουν στην εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας και καθορίζουν αν αυτές θα υπηρετούν τον άνθρωπο ή τα κέρδη.

Την Παιδεία για το λαό τη διεκδικούμε με τη συμμετοχή μας στον αγώνα, τη διεκδικούμε όσο καταδικάζουμε πολιτικά αυτούς που την υπονομεύουν, όσο συμβάλλουμε στην αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων - στο συνδικάτο, στον μαζικό φορέα, στους δήμους και στις νομαρχίες, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο - όσο στο πλευρό των ταξικών δυνάμεων του κινήματος, στο πλευρό του ΚΚΕ, δίνουμε αυτή και κάθε άλλη μάχη για τα συμφέροντα τα δικά μας και των μελλοντικών γενιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ