Πέμπτη 11 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
«Εμπλέκουν» τη Θράκη

Αγκυρα και Ουάσιγκτον επιχειρούν να μετατοπίσουν τις ευρωτουρκικές τριβές στη μουσουλμανική μειονότητα της περιοχής

Η τουρκική κυβέρνηση δημοσιοποίησε την περασμένη Τρίτη την πρόθεσή της να επιδιώξει τη διμερή ελληνοτουρκική συζήτηση για το θέμα της παραβίασης των δικαιωμάτων της «τουρκικής», όπως την ονομάζει, μειονότητας της Θράκης. Το «ενδιαφέρον» της Αγκυρας για τη μουσουλμανική μειονότητα και η προσπάθεια αξιοποίησής της την παρούσα στιγμή ήταν κάτι που η Αθήνα βάσιμα μπορούσε να προβλέψει, μετά την απόφαση για την επιβράδυνση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας προς την ΕΕ.

Οπως είχε γράψει κατ' αποκλειστικότητα ο «Ρ» από τον περασμένο Οκτώβρη, σύμφωνα με πληροφορίες που φτάνουν στην Αθήνα από την πρεσβεία της χώρας στην Αγκυρα, η Τουρκία οργανώνει αντιπερισπασμό, αξιοποιώντας τη μειονότητα της Θράκης. Σύμφωνα με τηλεγράφημα της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα, τουρκικές υπηρεσίες επιχειρούν τη δημιουργία «κτηματολογίου» σε Ελλάδα και Κύπρο, με στόχο να πιστοποιηθούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο οι τουρκικές αιτιάσεις για περιουσίες ατόμων ή θρησκευτικών ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με το εν λόγω τηλεγράφημα, που είχε φέρει στη δημοσιότητα ο «Ρ», η τουρκική Γενική Διεύθυνση Βακουφίων καταγράφει στοιχεία σε Ελλάδα και Κύπρο, προκειμένου να συντάξει κτηματολόγιο με το οποίο θα στοιχειοθετεί τις διεκδικήσεις της. Αξίζει να υπογραμμιστεί η επισήμανση του τηλεγραφήματος από την ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα, σύμφωνα με την οποία «στέλεχος της υπηρεσίας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας εκτιμά ότι πρέπει η Τουρκία να ενθαρρύνει τη μειονότητα στην ελληνική Θράκη, να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επανάληψη των τουρκικών θέσεων για τη μειονότητα της Θράκης, την περασμένη Τρίτη, συνέπεσε με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που δικαιώνει προσφυγή κατά του τουρκικού κράτους. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος απόκτησης περιουσίας, μετά από προσφυγή της Μεγάλης του Γένους Σχολής για ακίνητό της που είχε περιέλθει στο τουρκικό δημόσιο. Η δήμευση είχε γίνει στο πλαίσιο της απόφασης που είχε λάβει το 1974 το τουρκικό ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο. Με την απόφαση αυτή, τα μη μουσουλμανικά βακούφια στην Τουρκία έχασαν όλη την ακίνητη περιουσία που είχαν αποκτήσει μετά το 1936. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι θα πρέπει μέσα σε τρεις μήνες να επιστραφεί το κτίριο στη Σχολή ή να καταβληθεί αποζημίωση ύψους 900 χιλιάδων ευρώ.

Ο αντιπερισπασμός

Οπως εκτιμούν Ελληνες διπλωμάτες, η τουρκική κυβέρνηση επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στη Θράκη προκειμένου:

-- Πρώτον, να υπογραμμίσει ότι δεν είναι γόνιμο η ΕΕ να ζητεί από μια υπό ένταξη χώρα, όπως είναι η Τουρκία, να προσαρμοστεί στον τομέα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από τη στιγμή που μια χώρα - μέλος, όπως η Ελλάδα, έχει εκκρεμότητες σε αυτόν τον τομέα.

-- Δεύτερον, να οριοθετήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ως το πεδίο όπου θα εκδηλωθούν οι ευρωτουρκικές τριβές.

Οι Αμερικανοί

Να σημειώσουμε ότι από τον περασμένο Νοέμβρη η Ουάσιγκτον με δηλώσεις αξιωματούχων της εμφανίζεται ως στυλοβάτης των τουρκικών απόψεων για τη μειονότητα στη Θράκη.

Επίσης, να υπενθυμίσουμε ότι τον περασμένο Νοέμβρη το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε στην αμερικανική πρεσβεία για τις απόψεις περί ύπαρξης τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, τις οποίες διατύπωσε ο επιτετραμμένος της πρεσβείας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». Μάλιστα, παρά το ελληνικό διάβημα, η Ουάσιγκτον δεν άλλαξε στάση αλλά προχώρησε υιοθετώντας απολύτως την τουρκική θεωρία για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, κάλυψε τον επιτετραμμένο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, Τ. Κάουντριμαν, ο οποίος σε συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία» είχε εγκαλέσει την Ελλάδα γιατί παραβιάζει το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού της μειονότητας ως τουρκικής. Στην τοποθέτησή του ο Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρθηκε στην ύπαρξη «εθνικά Μακεδόνων και Αλβανών στην Ελλάδα» και τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν διαφορετική ερμηνεία από την Ελλάδα ως προς τον όρο «μειονότητα». Ο Αμερικανός διπλωμάτης κατέληξε ζητώντας από την Ελλάδα να σεβαστεί το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού της μουσουλμανικής μειονότητας.

«Καλό πρόσωπο» προσπαθεί να παρουσιάσει η Αγκυρα

Στο μεταξύ, «Οδικό χάρτη» μεταρρυθμίσεων σχεδιάζει η Τουρκία, προς την ευθυγράμμισή της με την «ευρωπαϊκή πολιτική». Οι μεταρρυθμίσεις, που ως στόχος υλοποίησής τους μπαίνει το 2013, συζητήθηκαν χτες σε ευρεία σύσκεψη «κυβερνητικών παραγόντων», με προεδρεύοντα τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ο Τούρκος ΥΠΕΞ, η χώρα είναι αποφασισμένη να εξακολουθήσει τις μεταρρυθμίσεις και τις ενταξιακές προσπάθειες στην ΕΕ, παρά τη «μερική αναστολή» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας ότι «η απόφαση της ΕΕ δεν έχει στο ελάχιστο κλονίσει την αποφασιστικότητά μας για μεταρρυθμίσεις».

Ο Α. Γκιουλ, θέλοντας να δείξει ότι η τουρκική κυβέρνηση μένει πιστή στο «ευρωπαϊκό στόχο της», υποστήριξε ότι «οι ενταξιακές διαδικασίες έχουν πάντα τα πάνω και τα κάτω τους. Το σημαντικό είναι να προχωρούμε στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων όταν είμαστε στα κάτω μας». Πρόσθεσε δε πως μπορεί «το κλίμα να είναι αρνητικό για την ώρα, αλλά γνωρίζουμε ότι πρόκειται για κάτι παροδικό».

Καταλήγοντας ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας ανέφερε ότι ο «Οδικός χάρτης» των μεταρρυθμίσεων θα περιλαμβάνει πολλούς τομείς και θα δημοσιοποιηθεί το Φλεβάρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ελληνοτουρκικοί «διάλογοι» (2009-06-12 00:00:00.0)
Πιέσεις στη Θράκη (2006-10-03 00:00:00.0)
Προκλητικές δηλώσεις Γιακίς (2006-06-20 00:00:00.0)
«Υπόθεση» της ΕΕ και η Σχολή της Χάλκης (2004-12-03 00:00:00.0)
Στην Αγκυρα ο Γ. Παπανδρέου (2001-04-06 00:00:00.0)
Καταδίκη για τον Μουφτή (1999-12-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ