Πέμπτη 11 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η γη στους κερδοσκόπους

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που τα δύο κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όταν βρίσκονται στην κυβερνητική εξουσία, «ανταγωνίζονται» ποιο θα εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα που θεωρούν την προστασία της δασικής γης, της δημόσιας γης γενικότερα της χώρας ως εμπόδιο στα κερδοσκοπικά τους παιχνίδια. Η πολιτική φιλοσοφία των κυβερνήσεων, τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, καθορίζεται από την αντίληψη ότι η γη, τα δάση και, γενικότερα, το φυσικό περιβάλλον αποτελούν εμπόρευμα και επομένως μπορούν να γίνουν αντικείμενο στυγνής κερδοσκοπίας στο πλαίσιο της καπιταλιστικής αγοράς. Στα μέτρα αυτής της «αγοράς» επομένως προσπαθούν να «κόψουν και να ράψουν» το άρθρο 24 του Συντάγματος, είτε με την αναθεώρηση του 2001, είτε με την τωρινή, η συζήτηση της οποίας θα αρχίσει στη Βουλή την επόμενη βδομάδα.

Οσο κι αν με την αναθεώρηση του 2001, που προώθησε το ΠΑΣΟΚ (και με τον εκτελεστικό νόμο 3208/2003), δόθηκε το δικαίωμα στο κεφάλαιο να παρεμβαίνει στα δημόσια δάση και δασικές εκτάσεις, κατοχυρώθηκε η ιδιωτικοποίηση των δασών, άλλαξε ο ορισμός του δάσους και άναψε το «πράσινο φως» να αποχαρακτηριστούν και να τσιμεντοποιηθούν δάση, η όρεξη όσων επιδιώκουν την πλήρη εμπορευματοποίησή τους δεν κορέστηκε. Είναι χαρακτηριστικές, από την άποψη αυτή, οι θέσεις του ΣΕΒ που διατυπώθηκαν τον περασμένο Νοέμβρη, στις οποίες οι βιομήχανοι εκδηλώνουν την πλήρη υποστήριξή τους στην αναθεώρηση και του άρθρου 24, που θα τους «λύνει τα χέρια»...

Η νέα αναθεώρηση του άρθρου 24, σε συνδυασμό με το άρθρο 117, του Συντάγματος που προωθεί τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ, γενικεύει και διευκολύνει τον αποχαρακτηρισμό δασών και δασικών εκτάσεων και επιταχύνει την ιδιωτικοποίησή τους. Επιγραμματικά: Αποχαρακτηρίζει αυτόματα όλες τις δασικές εκτάσεις που καταπατήθηκαν, εκχερσώθηκαν ή ιδιωτικοποιήθηκαν πριν τις 11 του Ιούνη 1975. Καταργεί το τεκμήριο υπέρ του δημοσίου. Δίνει το δικαίωμα να «φυτρώνουν» οικισμοί, βιομηχανικές και τουριστικές εγκαταστάσεις ακόμη και σε εθνικούς δρυμούς, αρκεί να προβλέπονται από χωροταξικά και πολεοδομικά σχέδια που θα συνταχθούν εκ των υστέρων. Βαφτίζει «δημόσιο συμφέρον» κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα του κεφαλαίου μέσα στα δάση. Παύει να θεωρεί υποχρεωτική την αναδάσωση και τη μη αλλαγή χρήσης δασικών εκτάσεων που έχουν καεί από πυρκαγιές ή έχουν αποψιλωθεί από άλλες αιτίες για να μετατραπούν σε οικόπεδα.

Το ΠΑΣΟΚ, ενώ στα λόγια τάσσεται κατά της αναθεώρησης, στην ουσία, αν δεν επικροτεί, τουλάχιστον την ανέχεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεκάδες βουλευτές του καταθέτουν δύο προτάσεις για την αναθεώρηση του άρθρου 24 δήθεν για την προστασία των ζώων ή του θαλάσσιου περιβάλλοντος, λες και δεν επιτρέπεται τώρα να γίνει αυτό με οποιονδήποτε νόμο. Το μόνο που κάνει το ΠΑΣΟΚ με τη στάση αυτή είναι να εμφανίζεται ως υπερασπιστής του δικού του άρθρου 24 και ας άνοιξε το δρόμο εμπορευματοποίησης της δασικής γης, ενώ ήδη δεκάδες βουλευτές του τάσσονται υπέρ της αναθεώρησης. Μόνο το ΚΚΕ, για το οποίο τα δάση συνολικότερα αποτελούν κοινωνικό αγαθό, τηρεί ξεκάθαρα αταλάντευτη στάση, λέγοντας «όχι» και στη νέα καταστροφική αναθεώρηση, «όχι» στην εμπορευματοποίηση των δασών και της δημόσιας γης στο σύνολό της.


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ