Πέμπτη 11 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Ζητούν ανταλλάγματα οι κατοχικοί

Ανταλλάγματα ζητούν οι κατοχικές δυνάμεις στην Κύπρο για την κατεδάφιση από μέρους τους γέφυρας στο κατεχόμενο τμήμα της οδού Λήδρας στη Λευκωσία.

Συγκεκριμένα, ο Μ. Ταλάτ κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά να κατεδαφίσει στο επίμαχο σημείο τον τοίχο μπροστά από το φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς, τάχα για να ανοίξει η δίοδος στην οδό Λήδρας. Επιπλέον, απέρριψε αιτήματα της κυπριακής κυβέρνησης (προκειμένου να ανοίξει η οδός), λέγοντας ότι τα σύμβολα του καθεστώτος του θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται εκεί, ουσιαστικά ως σύμβολα άλλου, τάχα, κράτους. Απέρριψε δε κι άλλες προτάσεις, εντάσσοντας, π.χ., την απαγκίστρωση στρατιωτικών δυνάμεων και την αποστρατικοποίηση της νήσου, στο πλαίσιο συνολικής λύσης του Κυπριακού.

Επίσης, ο κατοχικός ηγέτης δήλωσε ότι με την κατεδάφιση της γέφυρας έχει ενισχυθεί η αξιοπιστία του και κάλεσε τον Κύπριο Πρόεδρο, Τάσσο Παπαδόπουλο, να κατανοήσει ότι «είναι ο μόνος συνομιλητής». Αγχώνεται να αναδείξει εαυτόν ως αξιόπιστο παράγοντα, καθώς τις τελευταίες μέρες - και μετά τις σκληρές δηλώσεις του Τούρκου αρχιστρατήγου εναντίον του Ταλάτ - Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πολιτικοί έκαναν και ξανάκαναν δηλώσεις ότι «κουμάντο στα Κατεχόμενα κάνει ο τουρκικός στρατός».

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Λιλλήκας, δήλωσε στο ΡΙΚ ότι η κατεδάφιση της γέφυρας ήταν προϋπόθεση για έναρξη διαλόγου με την τουρκοκυπριακή πλευρά για άνοιγμα της οδού Λήδρας. Τώρα, είπε, που έχει αρθεί η παρανομία είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε διάλογο με τον εκπρόσωπο της τουρκοκυπριακής κοινότητας επί θεμάτων τα οποία μπορεί να χειριστεί. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι υπάρχουν και άλλα θέματα, τα οποία δεν μπορεί να χειριστεί ο εκπρόσωπος της τουρκοκυπριακής πλευράς, αλλά ο τουρκικός στρατός.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι βασική προϋπόθεση είναι η μετακίνηση του τουρκικού στρατού από την περιοχή και πρόσθεσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «δεν πρόκειται να κλείσει τα μάτια στις παρανομίες και δε θα προβεί σε υποχωρήσεις».

Το ΑΚΕΛ

Η κατεδάφιση από το παράνομο κατοχικό καθεστώς της γέφυρας στην οδό Λήδρας είναι ένα βήμα, που μας φέρνει στην ίδια κατάσταση πριν την οικοδόμησή της, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας. Οπως είπε, τα Ηνωμένα Εθνη, στα οποία απευθύνθηκε ήδη η ελληνοκυπριακή πλευρά, πρέπει να καλέσουν την Εθνική Φρουρά και τον κατοχικό στρατό να δουν τα ζητήματα της απαγκίστρωσης, της αποναρκοθέτησης και άμα καταλήξουν σ' αυτά «να πάμε σε πολιτικό επίπεδο να δούμε τα ζητήματα της ανοικοδόμησης, που πάλι έχουν σχέση με την ασφάλεια».

Το ΑΚΕΛ, συνέχισε ο Δ. Χριστόφιας, θα χαιρετίσει μια τέτοια εξέλιξη, «η οποία δε λύνει βέβαια το Κυπριακό, αλλά εν πάση περιπτώσει είναι ένα βήμα, που φέρνει τις δυο κοινότητες πιο κοντά». Δήλωσε εξάλλου ότι όντως οι στρατιωτικοί έπληξαν την αξιοπιστία του Ταλάτ, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι «δεν έχουμε συνομιλητή». Ο Ταλάτ είναι ο συνομιλητής μας, κατέληξε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Θανάσιμος κίνδυνος η διχοτόμηση» (2009-08-04 00:00:00.0)
Η λύση εξαρτάται από τις θέσεις των δύο πλευρών (2009-01-09 00:00:00.0)
Προσπάθειες αναβάθμισης του κατοχικού καθεστώτος (2007-12-28 00:00:00.0)
Σήμερα η συνάντηση Παπαδόπουλου - Ταλάτ (2007-09-05 00:00:00.0)
Πολλές επισκέψεις, πολλές συζητήσεις... (2005-06-02 00:00:00.0)
Εωλοι οι ισχυρισμοί Ανάν (2004-06-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ