Πέμπτη 11 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η υποκρισία για τα ρουσφέτια στις Ενοπλες Δυνάμεις

Το ρουσφέτι στις Ενοπλες Δυνάμεις ανθούσε και τις διέβρωνε πάντα και οι προσπάθειες για την αποφυγή της στράτευσης με τη χρήση παράνομων διαδικασιών (ψεύτικες αρρώστιες, ανύπαρκτες ιδιότητες πολύτεκνων οικογενειών, κλπ.) επίσης. Ο λόγος δεν είναι μόνον η κυριαρχούσα άποψη περί σκληρότητας στη θητεία, όσο το πώς και γιατί συντηρούνται οι διαδικασίες αυτών των ρουσφετιών. Οχι μόνον στις Ενοπλες Δυνάμεις, αλλά σε όλο το φάσμα του κρατικού μηχανισμού, των ΔΕΚΟ, κ.ο.κ.

Ο εναγκαλισμός του κράτους από τα κόμματα εξουσίας (να μην ξεχνάμε επ' ευκαιρία και την Εκκλησία) έχει στόχο τον έλεγχό του μέσω των ρουσφετιών και έτσι τη διατήρηση στην εξουσία. Και συντηρούνται οι απαιτούμενες διαδικασίες από τα κόμματα που ασκούν την εξουσία, αφού καθορισμένοι μηχανισμοί στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία λειτουργούν ακριβώς για εξυπηρέτηση της εκλογικής πελατείας. Δεν είναι κοινωνικοί οι λόγοι, που επιβάλλουν στα κόμματα αυτά να προβαίνουν στις πιέσεις για υλοποίηση των ρουσφετιών. Είναι η διατήρηση και αύξηση των οπαδών τους, δηλαδή η εξασφάλιση ψήφων, αλλά και η ανταποδοτική σχέση, ειδικά με τους ισχυρούς παράγοντες. Γι' αυτό και το φάσμα των ρουσφετιών είναι ευρύ, τα δε αιτήματα προέρχονται από όλες τις κοινωνικές και οικονομικές τάξεις. Βέβαια, από το ποιος υποστηρίζει το αίτημα εξαρτάται και ο βαθμός υλοποίησής του.

Τα παιδιά των οικονομικών παραγόντων, της μεγαλοαστικής τάξης, κ.ο.κ. προτιμούνται πάντα. Διατηρούνται ειδικοί πίνακες, όπου καταγράφονται τα αιτήματα και ποιοι τα προωθούν. Ετσι έχουμε το φαινόμενο δίπλα σε μερικά ονόματα να χρεώνονται ως υποστηρικτές του ρουσφετιού πολιτικοί αντίθετων κομμάτων (συνήθως των δύο που αναφέρθηκαν πιο πάνω), αλλά και ισχυροί παράγοντες της οικονομικής ζωής και στρατιωτικοί μεγάλων βαθμών. Τα γραφεία των υπουργών και υφυπουργών Εθνικής Αμυνας ασχολούνται με την προώθηση και υλοποίηση των αιτημάτων για μετατάξεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις, τοποθετήσεις στις αποκαλούμενες ευγενείς υπηρεσίες, ήτοι εκείνες που θεωρούνται ως ελαφρύτερες, κλπ.

Το φαινόμενο αφορά τους στρατευσίμους κυρίως, αλλά περνάει και στα στελέχη σε πολύ μικρότερο ποσοστό. Τώρα τελευταία με τους επαγγελματίες οπλίτες και τις μεγάλες αλλαγές σε δόγματα, οργάνωση, κλπ. έχουμε επέκταση των ρουσφετιών και στις κατηγορίες αυτές των στρατιωτικών. Μερική κατάχρηση είχε γίνει και παλιότερα στη μεταπολίτευση με την εμφάνιση κάποιων, που εκμεταλλεύτηκαν σωστή νομοθετική ρύθμιση για μειωμένη θητεία σε διωχθέντες και εξορίστους εξαιτίας της αντίθεσής τους στη δικτατορία. Το σχόλιο δεν αφορά όσους αυτοεξορίστηκαν στο εξωτερικό και αποδεδειγμένα έδρασαν εκεί κατά της χούντας, επομένως αποκλειόταν η επάνοδός τους χωρίς να συλληφθούν.

Η δραστική μείωση της θητείας σήμερα έχει ως αποτέλεσμα και την αύξηση των ρουσφετιών (εκτός των επιπτώσεων στη μαχητική ικανότητα, στα ποσοστά επάνδρωσης των μονάδων, στο ηθικό του στρατεύματος, στην αγωνιστική και πατριωτική συνείδηση των στελεχών, κ.ά.). Στην αύξηση των ρουσφετιών συμβάλλει και η επαγγελματοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και η τάση για μεταστροφή τους σε εξάρτημα των υπερεθνικών παγκοσμιοποιημένων επαγγελματικών στρατών του ΝΑΤΟ και των κατά καιρούς συγκροτουμένων του ΟΗΕ. Η ανεξέλεγκτη προπαγάνδα υπέρ των αποστολών εκτός συνόρων λειτουργεί υπέρ της θεώρησης του στρατού ως εργαλείου στήριξης ξένων συμφερόντων.

Επομένως, λογικά σκέφτεται ο ένοπλος πως δεν είναι η υπηρεσία του ή η θητεία του προσφορά υπέρ της πατρίδας, αλλά, π.χ., υπέρ των ΗΠΑ ή των πετρελαϊκών εταιρειών. Αρα, για ποιο λόγο να μην κινηθεί με το ρουσφέτι ώστε να περάσει καλύτερα; Σταδιακά βλέπει τον εαυτό του στη θέση ενός υπαλλήλου, που υπέγραψε μια σύμβαση με το κράτος ή ακόμα και με κάποια αθέατα αφεντικά. Τα συνθήματα με δήθεν αποστολή την ειρήνη και οι λοιπές σαθρές και έωλες αιτιολογίες της μορφής «είναι προς το εθνικό συμφέρον», «είναι υποχρέωση της Ελλάδας να βοηθήσουμε στον εκδημοκρατισμό άλλων λαών», «βοηθάμε στην πάταξη της τρομοκρατίας», αποδυνάμωσαν τον εθνικό χαρακτήρα και τη βασική αποστολή των ΕΔ που είναι η φύλαξη των συνόρων, τα πραγματικά κυριαρχικά δικαιώματα, η αντιμετώπιση της απειλής εναντίον της χώρας μας. Οταν επαναλαμβάνεται συνεχώς πως μέσα στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση τίποτα δε μας φοβίζει και από κανέναν δεν κινδυνεύουμε, δεν αντιλαμβάνεται ο στρατεύσιμος και σταδιακά και το μόνιμο στέλεχος, για ποιο λόγο θα πρέπει να υποφέρει αυτός, επομένως γιατί να μη χρησιμοποιήσει και το ρουσφέτι.

Απόστρατοι αξιωματικοί ανώτατων βαθμών και έχοντες υπηρετήσει σε θέσεις Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, κατ' επανάληψη και ανοιχτά, έχουν από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης εκφράσει τους φόβους τους για αποδυνάμωση της αμυντικής μας ισχύος, τα μέλη της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα μόνιμα διατυπώνουν τις θέσεις τους προς αυτήν την κατεύθυνση. Η χώρα μας δέχεται συγκεκριμένη απειλή από την Τουρκία, την οποία ενισχύουν άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, κυρίως δε οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία. Η απειλή αυτή έχει εκδηλωθεί και στρατιωτικά στην Κύπρο και με τις κατά καιρούς εντάσεις στο Αιγαίο και πολύ συχνά με δηλώσεις και καθημερινά με παραβιάσεις και παραβάσεις κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Η Τουρκία, οτιδήποτε και να γίνει με την ΕΕ, δεν πρόκειται να αποδεχτεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ για την Κύπρο, ούτε να κάνει πίσω στις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο, όσο βλέπει την υποχωρητικότητα των δικών μας κυβερνήσεων.

Επομένως, μόνον η ισχυρή μας άμυνα, ο πατριωτικός χαρακτήρας των Ενόπλων Δυνάμεων και οι εξοπλισμοί με στόχο τη δική μας ισχύ και όχι τις απαιτήσεις και το συμφέρον ξένων, θα εξασφαλίσουν την ακεραιότητα και τα συμφέροντα της χώρας μας. Το ρουσφέτι και η αποφυγή στράτευσης είναι απόρροια της πολιτικής πρακτικής και, για να χρησιμοποιήσουμε νεολογισμό, «του πολιτικού πολιτισμού» των δύο μεγάλων κομμάτων, πλήττει την εθνική άμυνα, πλήττει τα συμφέροντα του τόπου μας.

Η διατυπωθείσα ανοιχτά άποψη πως δε χρειάζονται πλέον Ενοπλες Δυνάμεις με τμήμα τους στρατεύσιμο προσωπικό, αλλά θέλουμε καθαρά επαγγελματικό στρατό, είναι επικίνδυνη και δείχνει αμάθεια εκτάσεως, αν δεν είναι εκ του πονηρού. Για όσο διάστημα υπάρχει απειλή και για όσο χρόνο η εξωτερική πολιτική θα χρειάζεται στήριξη σε στρατιωτική ισχύ για την άσκησή της, η χώρα μας, όπως και κάθε χώρα, πρέπει να διαθέτει ένοπλο τμήμα, όχι επαγγελματιών οπλιτών, αλλά κληρωτών στρατεύσιμων. Αυτοί οι ένοπλοι πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι σωστά και με υψηλό πατριωτικό φρόνημα, και αφού δεν είναι δυνατόν, λόγω μικρού πληθυσμού, να έχουμε στρατό μόνον από στελέχη εκπαιδευμένα επί έτη σε παραγωγικές σχολές, θα πρέπει να συμπληρώνεται με στρατεύσιμους. Αρα, η θητεία οφείλει να διατηρηθεί και η μείωσή της θα είναι δυνατή, μόνον όταν αυξηθούν ανάλογα οι μόνιμοι υπαξιωματικοί και αξιωματικοί πολύχρονης εκπαίδευσης. Παράλληλα, ας ασκηθεί εθνική πολιτική εξοπλισμών χωρίς μεσάζοντες και μίζες.

Τονίζεται ιδιαίτερα πως το πατριωτικό φρόνημα ολόκληρου του λαού για την υπεράσπιση των συνόρων και των κυριαρχικών του δικαιωμάτων είναι ουσιαστικός παράγοντας ισχύος μιας χώρας και το οξυγόνο για ισχυρές Ενοπλες Δυνάμεις.

Το ρουσφέτι, ο νεποτισμός, οι μίζες, η εθελοδουλία διαλύουν το φρόνημα αυτό. Η αποφυγή της στράτευσης προσβάλλει και το λαό και το φρόνημά του.

Καιρός να συνεγερθούμε.


Αντώνης ΚΑΚΑΡΑΣ
Αρχιπλοίαρχος ε.α., Δρ., μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ