Παρασκευή 12 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Ετοιμασίες για τις εκλογές της 21ης Γενάρη

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Σε 6.652.105 ανέρχονται οι ψηφοφόροι που θα ψηφίσουν στις σερβικές βουλευτικές εκλογές της 21ης του μήνα ανακοίνωσε χτες η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή. Ο ίδιος φορέας ανακοίνωσε πως τα εκλογικά τμήματα θα είναι 8.540 και δε θα βρίσκονται μόνον στη Σερβία αλλά και σε 35 χώρες, μεταξύ αυτών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στην ΠΓΔΜ, σε Κροατία, Σλοβενία και Μαυροβούνιο...

Συνολικά, 3.799 υποψήφιοι 20 πολιτικών κομμάτων και εκλογικών συνασπισμών θα λάβουν μέρος στις εκλογές, που θα διεξαχθούν ενόψει καθορισμού του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου.

Τα κόμματα και οι συνασπισμοί που θα διεκδικήσουν την ψήφο των Σέρβων πολιτών είναι μεταξύ άλλων: το Δημοκρατικό Κόμμα (DS), του Σέρβου προέδρου Μπόρις Τάντιτς, το λεγόμενο κόμμα οικονομολόγων «G-17», το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα (SRS) του Βόισλαβ Σέσελι, ο συνασπισμός «Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας - Νέα Σερβία» (DSS-NS), με επικεφαλής τον Σέρβο πρωθυπουργό Βόισλαβ Κοστούνιτσα, η Συμμαχία Ούγγρων Βοϊβοντίνας, ο συνασπισμός «Κόμμα Ενωμένων Συνταξιούχων Σερβίας - Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, Λίστα για το Σαντζάκ, Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας» (SPS) και ο συνασπισμός Αλβανών του Πρέσεβο.

Τις εκλογές μποϊκοτάρει το Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας επειδή, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, ο εκλογικός νόμος καταρρακώνει καθαρά θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές. Πώς; Η μυστικότητα της ψήφου καταργείται αφού για να μπορέσει ένα κόμμα να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές θα πρέπει να έχει καταθέσει σε σερβικό δικαστήριο τις υπογραφές τουλάχιστον 10.000 πολιτών που θα ομολογούν, κατ' ουσία, πως όταν μεταβούν στις κάλπες θα ψηφίσουν το συγκεκριμένο κόμμα!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ