Κυριακή 14 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
Πιέζει με ... πετρέλαιο

Η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε να «παίξει» για τα καλά το χαρτί της ενεργειακής διπλωματίας για να επιβεβαιώσει την κυρίαρχη θέση της στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Πέρυσι ήταν η διαμάχη με την Ουκρανία, φέτος είναι η διαμάχη με τη Λευκορωσία. Και είναι χαρακτηριστικό ότι όπως πέρυσι, έτσι και φέτος, η διαμάχη τελειώνει με την αποδοχή των θέσεων της Μόσχας. Εξέλιξη, που επιβεβαιώνει ότι ο Πρόεδρος Πούτιν αποφάσισε να αποδείξει, με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ποιος είναι το «αφεντικό»...

Η κόντρα Ρωσίας - Λευκορωσίας ξεκίνησε με την απόφαση της Μόσχας να αυξήσει την τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου προς τη Λευκορωσία. Σημειωτέον ότι η τιμή αυτή ήταν ιδιαίτερα μικρή (σε σύγκριση με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου) και ήταν ένα από τα θεμέλια των καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Συγκεκριμένα, η τιμή του αερίου ήταν 100 δολάρια τον τόνο, την ώρα που στην Πολωνία ήταν 270 δολάρια!

Η αύξηση της τιμής προκάλεσε την αντίδραση της Λευκορωσίας, η οποία ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δασμούς στο πετρέλαιο και το αέριο που περνούν από το έδαφός της και πηγαίνουν προς τη Γερμανία και άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Μετά από αυτό, η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει η ροή πετρελαίου από τον αγωγό. Μια δήλωση, που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τελικά, τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης ανακοινώθηκε ότι αποκαταστάθηκε η ομαλή ροή του πετρελαίου. Στη συμφωνία κατέληξαν οι δύο πλευρές μετά την υποχώρηση της λευκορωσικής κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ