Κυριακή 14 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Για τη στράτευση των νέων

Ξανά στην επικαιρότητα μέσα και από τη σκανδαλολογία των ΜΜΕ ήρθε το ζήτημα της στράτευσης των Ελλήνων. Ζήτημα παλιό που προβλημάτισε έντονα το κίνημα ειρήνης τη δεκαετία του 1980. Τότε βγήκε στο προσκήνιο το αίτημα της εναλλακτικής στρατιωτικής θητείας από ορισμένες πρωτοεμφανιζόμενες πλευρές που εκπορεύονταν κυρίως από τη δυτική Ευρώπη. Το κίνημα ειρήνης λαμβάνοντας υπόψη τις αμυντικές ανάγκες της χώρας λόγω κυρίως της ελληνο-τουρκικής διένεξης, επισήμανε ενδογενείς κινδύνους. Επιπλέον - κι αυτό έχει εξαιρετική επικαιρότητα - επισήμανε τον κίνδυνο δημιουργίας μισθοφορικού στρατού.

Το τραγικό είναι ότι ο μισθοφορικός στρατός ξεκίνησε από τη δεκαετία του 1990, όχι εξαιτίας οποιασδήποτε εναλλακτικής θητείας αλλά από τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ για τη δημιουργία «ευέλικτων μονάδων άμεσης ανταπόκρισης» σε περιφερειακό πολυεθνικό επίπεδο. Το γεγονός αυτό πολλαπλασίασε έντονα παράνομες ενέργειες αποφυγής στράτευσης. Είναι χαρακτηριστικές οι απόψεις σε τωρινές τηλεοπτικές συζητήσεις ότι η ύπαρξη του μισθοφορικού στρατού σε συνδυασμό με τη σύγχρονη τεχνολογία των όπλων, καθιστά περιττή την υποχρεωτική στράτευση. Πρόκειται κατ' αρχή για μια απλοϊκή αντίληψη περί στρατού και εθνικής άμυνας. Το ζήτημα της «λούφας» και της αποφυγής στράτευσης, είναι πολύ παλιό κι αυτό γινόταν απ' όσους είχαν «δόντι».

Στις μέρες μας όμως, πήρε εκρηκτική διάσταση μιας διαφορετικής ποιότητας. Οι «λουφατζήδες» και οι «αστράτευτοι» έχουν ταξικά χαρακτηριστικά και αποτελούν μέρος της λειτουργίας του καπιταλιστικού μιλιταρισμού. Οι γόνοι των κάθε λογής οικογενειών της αστικής τάξης μοσχαναθρέφονται με την «αριστοκρατική» πεποίθηση ότι το πρόβλημα των αμυντικών αναγκών της χώρας που διαφεντεύουν ως κυρίαρχη τάξη, πρέπει να καλύπτεται από τους «παρακατιανούς». Συνδυαζόμενο αυτό με την αντίληψη του «πληρώνω και σκοτώνω», με τους μισθοφόρους, δημιουργείται ένα επίπλαστο πλαίσιο λογικοφάνειας για την αποφυγή της υποχρεωτικής στράτευσης.

Το αμυντικό σύστημα μπαίνει κι αυτό στο χωνευτήρι της καπιταλιστικής αγοράς κι ο στρατιώτης μεταβάλλεται σε «μεροκαματιάρη» από τον οποίο το κεφάλαιο προσδοκά υπεραξία. Η υπεραξία αυτή είναι τόσο ξεχωριστή όσο ξεχωριστά είναι και τα κέρδη των οπλικών συστημάτων ως ιδιαίτερο εμπόρευμα στη διεθνή αγορά. Είναι αναπότρεπτο, στην οικονομία που υποτάσσει την αξία χρήσης στην ανταλλακτική αξία και τη μετατρέπει σε εμπόρευμα, ο άνθρωπος να υποτάσσεται στην υπέρτατη αυτή λειτουργία.

Ο στρατιώτης που χειρίζεται το σύγχρονο όπλο - εμπόρευμα πρέπει να αποδίδει την ξεχωριστή υπεραξία πάνω από εκείνη του συνόλου των εργαζομένων. Αυτό επιτυγχάνεται με τη μετατροπή του σε μισθοφόρο, τη νόθευση και συσκότιση της πατριωτικής του συνείδησης με τις εκτός συνόρων ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, την υπαγωγή του σε πολυεθνικά μιλιταριστικά σχήματα επεμβασιών που διασφαλίζουν στο κεφάλαιο υπέρογκα κέρδη. Στόχος είναι κυρίως γεωγραφικές περιοχές που συνδυάζουν την υψηλή οικονομία της ενέργειας και την υψηλή γεωστρατηγική σημασία για τον παγκόσμιο έλεγχο της οικονομίας. Λαμβάνοντας υπόψη αυτή την πραγματικότητα, γίνεται κατανοητό γιατί μια φαινομενικά αποκομμένη πράξη δημιουργίας μισθοφορικού στρατού στην εποχή μας, συνδέεται αναγκαστικά με την πολιτική των ιμπεριαλιστών.

Σε πολιτικό επίπεδο οι κάθε λογής «καπιταλιστικές μεταρρυθμίσεις», το «ειρηνικό πέρασμα στο σοσιαλισμό μέσω ειρηνικών μεταρρυθμίσεων», «η εκσυγχρονιστική αντιμετώπιση» των καπιταλιστικών αντιφάσεων της... πούρας αριστεράς, είτε ολοκληρώνουν τις τωρινές ανάγκες του καπιταλισμού, είτε τον στηρίζουν «λογικά» κι «αριστερά». Το οξύτατο φαινόμενο πολλαπλασιασμού της «λούφας» και της αποφυγής στράτευσης, προκύπτει από την ανάγκη του κεφαλαίου ν' απαλλαγεί από πατριωτικές δεσμεύσεις και να στηριχτεί σ' ένα μιλιταριστικό σώμα μισθοφόρων που υλοποιεί την ιμπεριαλιστική του πολιτική. Το μπέρδεμα αυτού του επικίνδυνου φαινομένου με την προσπάθεια κάθε φουκαρά να διευκολύνει το παιδί του στη στρατιωτική του θητεία, είναι επιεικώς ανήθικο και επικίνδυνο.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Eπικίνδυνη εξέλιξη για το λαό και τη νεολαία (2009-02-17 00:00:00.0)
Για τη στράτευση στα 18 (2008-05-02 00:00:00.0)
Υποκριτικό το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τη νεολαία (2008-04-30 00:00:00.0)
Θητεία προδιαγραφών νέας τάξης (2005-07-20 00:00:00.0)
Πρόταση για υποχρεωτική στράτευση στα 18 (2004-11-27 00:00:00.0)
ΝΑΤΟική «σούπα» σερβίρει ο Α. Τσοχατζόπουλος (2001-08-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ