Κυριακή 14 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
Η περιβαλλοντική «ευαισθησία» της «ExxonMobil»...

Για συστηματική προσπάθεια παραπληροφόρησης της διεθνούς κοινής γνώμης, σχετικά με το «φαινόμενο του θερμοκηπίου», κατηγορείται η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία του κόσμου, η «ExxonMobil»

Συγκεκριμένα, η «ExxonMobil» κατηγορείται ότι, με ένα ποσό της τάξης των 16 εκατομμυρίων δολαρίων, «χρηματοδότησε» ερευνητικά κέντρα, ινστιτούτα, μη κυβερνητικές οργανώσεις και μεμονωμένους επιστήμονες, για να παρουσιάσουν εργασίες, με τις οποίες θα αμφισβητούνται τα συμπεράσματα της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για τις καταστροφικές συνέπειες από την καύση των υδρογονανθράκων στην καταστροφή του όζοντος και τη δημιουργία του «φαινομένου του θερμοκηπίου».

Η αποκάλυψη έγινε από την Union Of Concerned Scientists μετά από έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στην Ουάσιγκτον στις 3 Γενάρη.

Στο πόρισμα της έρευνας αναφέρεται ότι στο διάστημα 1998-2005, η «ExxonMobil» χρηματοδότησε ένα δίκτυο 43 οργανώσεων με σκοπό να προκληθεί σύγχυση σχετικά με τις επιπτώσεις της καύσης του πετρελαίου στις παγκόσμιες κλιματικές αλλαγές.

«Η "ExxonMobil" προσπάθησε να δημιουργήσει αβεβαιότητα ως προς την ευθύνη του ανθρώπινου παράγοντα στην υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας, όπως είχαν κάνει και οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες, οι οποίες προσπάθησαν να διαψεύσουν τις επιστημονικές έρευνες που ενοχοποιούσαν το τσιγάρο για τον καρκίνο των πνευμόνων», δήλωσε ο Αλντεν Μάγιερ, διευθυντής Στρατηγικής και Πολιτικής της Union Of Concerned Scientists.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα παρουσιάζεται το Ινστιτούτο George C. Marshall, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την «ExxonMobil» με 630.000 δολάρια για την έκδοση ενός βιβλίου, του Πάτρικ Μάικλς, όπου αμφισβητούνται τα πορίσματα της επιστημονικής κοινότητας για το «φαινόμενο του θερμοκηπίου». Ο Μάικλς, όπως αποδείχτηκε, είχε σχέση με 11 τουλάχιστον από τις οργανώσεις που χρηματοδοτήθηκαν από την «ExxonMobil». Είναι ένας από τους «διαφωνούντες» επιστήμονες, που λένε ότι για το φαινόμενο δεν ευθύνεται η καύση του πετρελαίου και των άλλων υδρογονανθράκων.

Οπως σημειώνεται στην έκθεση της Union Of Concerned Scientists, όλη αυτή η επιχείρηση παραπληροφόρησης της διεθνούς κοινής γνώμης στηρίζεται ουσιαστικά σε μια εργασία, που παρουσιάστηκε το 2003, από την αστροφυσικό Σάλι Μπαλιούνας, όπου σημειώνεται ότι οι κλιματικές αλλαγές που παρουσιάζονται τις τελευταίες χιλιετίες είναι ανεπαίσθητες, επομένως είναι αδικαιολόγητος ο περιορισμός της καύσης του πετρελαίου.

Ομως, λίγες βδομάδες μετά τη δημοσιοποίηση της εργασίας αυτής, δεκατρείς επιστήμονες κατήγγειλαν την Σάλι Μπαλιούνας γιατί παραποίησε στοιχεία της δικής τους μελέτης, προκειμένου να τεκμηριώσει την «άποψή» της. Ωστόσο, παρά τη διάψευση, η «ExxonMobil» συνέχισε να χρηματοδοτεί την επανέκδοση της ίδιας εργασίας, είτε στην πρώτη μορφή, είτε σε κάποια παραλλαγή της.

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση της Union Of Concerned Scientists, σχετικά με τις δραστηριότητες της «ExxonMobil», μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: http://www.ucsusa.org/news/press-release/ExxonMobil-GlobalWarming-tobacco.html


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ