Τετάρτη 17 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Αντιφάσεις εξαγγελιών και προτάσεων

Εγινε χτες η σύσκεψη φορέων για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, όπου έγιναν καταγγελίες ότι υπάρχει ασύδοτη δράση ιδιωτών με «κλειστά προγράμματα», που στοιχίζουν 30.000 ευρώ για εννιά μήνες!

Από αντιφάσεις ανάμεσα στις εξαγγελίες και τις προτάσεις υλοποίησης αυτών των εξαγγελιών χαρακτηρίστηκε η πρώτη σύσκεψη που έγινε χτες υπό την προεδρία του υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου που - όπως είχε υποσχεθεί ο ίδιος - θα αποτελέσουν τη βάση για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης (ΕΣΔ) κατά των ναρκωτικών.

Στη χτεσινή διαδικασία - που θα 'πρεπε να είχε ξεκινήσει δυο χρόνια πριν και όχι να προηγηθεί το προσχέδιο του ΕΣΔ που αποσύρθηκε μετά τις έντονες αντιδράσεις - πήραν μέρος εκπρόσωποι όλων των θεραπευτικών και κοινωνικών φορέων, των κέντρων πρόληψης, καθώς και ο νυν και πρώην πρόεδροι του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ). Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έδειξε να υιοθετεί βασικές πλευρές της κριτικής των φορέων προς το αποσυρθέν πριν 1,5 μήνα προσχέδιο, καθώς και των προτάσεων αυτών των φορέων. Ωστόσο, όμως, δεν υπήρξε καμία συγκεκριμενοποίηση των δράσεων, των φορέων και των πηγών χρηματοδότησης που θα υλοποιήσουν αυτές τις προτάσεις - παρότι πολλές από αυτές τις προτάσεις είχαν λεπτομερή σχέδια σε όλα τα επίπεδα. Για παράδειγμα, το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) έχει καταθέσει πλήρες τριετές σχέδιο για την περίοδο 2007 - 2010.

Εκπρόσωποι των φορέων κατάγγειλαν στη σύσκεψη ότι υπάρχει ασύδοτη δραστηριότητα ιδιωτών με «κλειστά προγράμματα», που στοιχίζουν 30.000 ευρώ για εννιά μήνες, χωρίς να γνωρίζει κανένας τους κανόνες λειτουργίας και τους τρόπους πληρωμής τους. Με αφορμή αυτήν την καταγγελία τέθηκε το ερώτημα στον υπουργό Υγείας για τη δημόσια και δωρεάν παροχή υπηρεσιών απεξάρτησης. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τάχτηκε υπέρ του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα και έφερε ως παράδειγμα την πρόταση για χορήγηση δωρεάν μεθαδόνης απ' τα δημόσια νοσοκομεία. Στη συνέχεια όμως αναίρεσε και αυτή την παραδοχή, προσθέτοντας στο δημόσιο τη συνύπαρξη του ιδιωτικού τομέα «αν υπάρχει κάτι καλό».

Οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών στη σύσκεψη απέδειξαν ότι - υπό τις παρούσες συνθήκες - τα νοσοκομεία δεν μπορούν να αναλάβουν τη χορήγηση μεθαδόνης, ενώ τόνισαν την ανάγκη να δημιουργούν και «στεγνά προγράμματα» στα πλαίσια του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Τέλος, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε ότι η σύσκεψη αυτή θα επαναλαμβάνεται μια φορά το τρίμηνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ