Τετάρτη 17 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ ΑΕ
Παραιτήθηκε ο Δ. Μανιατάκης

Την παραίτησή του υπέβαλε χτες ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΕ, Δ. Μανιατάκης, ύστερα από δύο χρόνια. Με τη χτεσινή παραίτηση του Δ. Μανιατάκη - που έρχεται να προστεθεί στην παραίτηση πριν από 2 χρόνια από το ίδιο πόστο του Γ. Παλαιοκρασσά - αποδεικνύεται ότι η συγκεκριμένη θέση έχει μετατραπεί σε «ηλεκτρική καρέκλα» λόγω της πολιτικής «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία υλοποιείται μέσα σε ένα περιβάλλον έντονων συγκρούσεων πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων, ανακατατάξεων και ρευστότητας. Η παραίτηση έγινε δεκτή από τον υπουργό Ανάπτυξης, Δ. Σιούφα, ο οποίος ανέφερε στη σχετική επιστολή του και τη δήλωση του Δ. Μανιατάκη ότι «τίθεται στη διάθεση της εταιρείας για να συνεχίσει την προσφορά του στις θυγατρικές εταιρείες του ομίλου και ιδίως στο χώρο των διεθνών δραστηριοτήτων».

Η έπαινοι του υπουργού προς τον Δ. Μανιατάκη, («έθεσε τις βάσεις για τη μελλοντική πορεία της επιχείρησης, τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο διεθνές περιβάλλον»), συμπληρώθηκαν από ανάλογους επαίνους από μέλη της ΔΣ της ΔΕΗ. Για παράδειγμα, ο πρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΗ Κ. Α. Κυριακόπουλος, είπε ότι στη διάρκεια της θητείας του παραιτηθέντα «άρχισαν οι δράσεις για τις νέες κατευθύνσεις και τέθηκαν οι βάσεις για τα επόμενα έτη». Ο Δ. Μανιατάκης, άσκησε σημαντικές δημόσιες πιέσεις υπέρ των συμφερόντων των μετόχων της ΔΕΗ ΑΕ, παρ' όλο που η «απελευθέρωση» επιτάσσει περιορισμό της επιχείρησης υπέρ των νέων «παικτών». Ζήτησε οικονομική κάλυψη των «κοινωνικών υπηρεσιών» που προσφέρει η επιχείρηση και το δικαίωμα να εκτινάξει τα τιμολόγια στα ύψη για να αυξήσει τα κέρδη της, καθώς και ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

Η γενικότερη «προσφορά» του πάντως φαίνεται ότι εκτιμήθηκε δεόντως από την κυβέρνηση. Ετσι το ΔΣ (με τις ευλογίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης) αποφάσισε να παραμείνει στη ΔΕΗ με αρμοδιότητες «για τον συντονισμό της λειτουργίας και ανάπτυξης των Εταιρειών του Ομίλου και ιδίως στον τομέα των διεθνών δραστηριοτήτων». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ο Δ. Μανιατάκης ήθελε να απαλλαγεί από το βάρος της συγκυρίας των «μικρών» κερδών της ΔΕΗ, ενώ ρόλο στην παραίτηση φέρεται να έπαιξε και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, δυσαρεστημένη λόγω ακριβώς των χαμηλών κερδών αλλά και της δημόσιας στάσης του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Μικρή ΔΕΗ» αλά... ΣΥΡΙΖΑ (2015-12-12 00:00:00.0)
Σχεδιάζουν ανατιμήσεις 40%! (2008-11-12 00:00:00.0)
«Καυτά» τιμολόγια (2006-12-03 00:00:00.0)
Αύξηση τζίρου και κέρδη 72,2 εκατ. ευρώ (2006-11-22 00:00:00.0)
Σε θέση «μάχης» το μεγάλο κεφάλαιο (2005-12-09 00:00:00.0)
Δεν τελειώνει... (2005-11-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ