Τετάρτη 17 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ
Νομοθετικό πλαίσιο «διαφάνειας» του τζόγου

Συντονιστική Επιτροπή των λεγόμενων εποπτικών αρχών, εξήγγειλε ο Γ. Αλογοσκούφης

Σειρά κανονιστικών ρυθμίσεων κρατικομονοπωλιακού χαρακτήρα με στόχο την ομαλή λειτουργία του τζόγου στο Χρηματιστήριο και για την «ασφαλή», χωρίς αναταράξεις, λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών προωθεί το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Ο υπουργός Γ. Αλογοσκούφης, μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσαν από κοινού η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ο ΣΕΒ, έκανε λόγο για τη σύσταση κοινής συντονιστικής Επιτροπής των λεγόμενων εποπτικών αρχών και ειδικότερα της Τράπεζας Ελλάδας, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Επιτροπής Εποπτείας ιδιωτικής ασφάλισης.

Για την ενίσχυση της ...αξιοπιστίας του τζόγου στο Χρηματιστήριο, η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή νομοσχέδια που θα ενσωματώνουν στην ελληνική νομοθεσία τις κοινοτικές ντιρεκτίβες. Με άλλο νόμο θα βάλουν σε εφαρμογή το νέο κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος (Βασιλεία ΙΙ), το οποίο σύμφωνα με τον υπουργό θα δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην «επάρκεια των ιδίων κεφαλαίων». Οι ρυθμίσεις αυτές έρχονται να διασφαλίσουν τις προτεραιότητες και τις συλλογικές ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου. Ο Γ. Αλογοσκούφης πρόσθεσε πως στο 9μηνο του 2006 οι λεγόμενες άμεσες ξένες «επενδύσεις» έφτασαν σε 3,7 δισ. ευρώ. Ομως, οι «επενδύσεις» αυτές αφορούν εξαγορές επιχειρήσεων από ξένα κεφάλαια, όπως για παράδειγμα της Εμπορικής Τράπεζας.

Από το βήμα του ίδιου συνεδρίου, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος - προβάλλοντας τις θέσεις των μεγαλοβιομηχάνων - αξίωσε ακόμα περισσότερα. Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, αλλά και μεγαλομέτοχος της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ, ισχυρίστηκε πως η προσφυγή των επιχειρήσεων στη Δικαιοσύνη στις περιπτώσεις επιβολής προστίμων από τις διάφορες «εποπτικές αρχές» είναι ...«χρονοβόρα». Σε αυτό το πλαίσιο, οι μεγαλοβιομήχανοι αξιώνουν τη δημιουργία και δευτεροβάθμιων Επιτροπών, αλλά και τη δημιουργία ειδικού σώματος «οικονομικών δικαστών». Στόχος για το ΣΕΒ είναι η ...«ελεύθερη λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού κάτω από την εποπτεία ανεξάρτητων εποπτικών αρχών» ή, με άλλα λόγια, να αφεθούν παντελώς ελεύθεροι και ήσυχοι από κάθε «ενόχληση»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ