Τετάρτη 17 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΞΑΓΟΡΕΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Εντείνονται οι διεργασίες

ΟΧΙ στη Μάρφιν από Εκκλησία και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι επιχειρηματικές κόντρες και τα παρασκηνιακά παζάρια μεγαλοεπιχειρηματιών και μεγαλομετόχων γύρω από εξαγορές - συγχωνεύσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Στις διεργασίες ενεπλάκη χτες και η ηγεσία της Εκκλησίας της Κύπρου, η οποία είναι και μεγαλομέτοχος ορισμένων από τις εμπλεκόμενες, συγκεκριμένα της Τράπεζας Κύπρου και της επίσης κυπριακής Ελληνικής Τράπεζας.

Σ' αυτό το πλαίσιο ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος σε χτεσινή συνέντευξη στην ελληνική κρατική τηλεόραση είπε χαρακτηριστικά πως «ό,τι δεν πέτυχαν οι εχθροί της Κύπρου με το δημοψήφισμα ή με το Συμβούλιο Ασφαλείας, δεν μπορούμε να ανεχθούμε να το καταφέρουν με το οικονομικό, γιατί αν μας υποδουλώσουν οικονομικά, το εθνικό μας θέμα θα πάει σε άλλα χέρια και ο λαός μας θα αναζητήσει πατρίδες αλλού». Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι η Εκκλησία της Κύπρου - κατέχει κοντά στο 5% της Τράπεζας Κύπρου και 18% της Ελληνικής Τράπεζας - γυρίζει την πλάτη στην πρόταση Μάρφιν - Βγενόπουλου αλλάζοντας εκ των πραγμάτων και τους επιχειρηματικούς συσχετισμούς. Επιπλέον, η ηγεσία της κυπριακής Εκκλησίας προαναγγέλλει αύξηση της συμμετοχής της στις εν λόγω τράπεζες.

Από την πλευρά του ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς και ο πρόεδρός της Μιχ. Σάλλας, μετά το ναυάγιο της προτεινόμενης απορρόφησης της Τράπεζας Κύπρου, έχουν δηλώσει ότι θα πουλήσουν το μετοχικό πακέτο (κοντά στο 9%). Η θέση αυτή φαίνεται να επανεξετάζεται μετά την επιχειρηματική διείσδυση που επιχειρεί η Μάρφιν. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι τα λαϊκά στρώματα τίποτα το καλό δεν έχουν να περιμένουν ούτε από τις συμφωνίες ούτε από τις κόντρες των μεγαλοεπιχειρηματιών.

«Οχι» και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, εισέπραξε ο όμιλος της Μάρφιν. Με τη σχετική απόφαση καλούν τη Μάρφιν να «σταματήσει αμέσως τις οποιεσδήποτε ενέργειές της προς υλοποίηση των δημόσιων προτάσεων και να τις ανακαλέσει», ενώ επίσης της επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 10.000 κυπριακών λιρών.

Μετά από αυτή την εξέλιξη η μόνη επίσημη πρόταση πάνω στο τραπέζι είναι - για την ώρα - η πρόταση της Πειραιώς για την εξαγορά της Μάρφιν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ