Τετάρτη 17 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μπαράζ αιματηρών επιθέσεων στη Βαγδάτη

Από το νέο μακελειό με δεκάδες φοιτητές νεκρούς χτες στη Βαγδάτη

Associated Press

Από το νέο μακελειό με δεκάδες φοιτητές νεκρούς χτες στη Βαγδάτη
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Λουτρό αίματος, χτες, στη Βαγδάτη, λίγο πριν από την εφαρμογή του πολυσυζητημένου σχεδίου ασφαλείας που απεργάζονται κατοχικές δυνάμεις και συνεργάτες τους για τη Βαγδάτη. Την ίδια ώρα, η Κοντολίζα Ράις εκμαίευε «υποστήριξη» για το σχέδιο «σταθεροποίησης» του Ιράκ από τις αραβικές χώρες και... ευχαριστούσε τη Σαουδική Αραβία (που πολλάκις έχει κατηγορηθεί για τα μυστικά της κονδύλια προς τρομοκρατικά δίκτυα και ιδιαίτερα προς την «Αλ Κάιντα») για τη σχετική συνεισφορά της.

Τουλάχιστον 65 νεκρούς και περισσότερους από 138 τραυματίες άφησε πίσω της η διπλή επίθεση με παγιδευμένα αυτοκίνητα, χτες το μεσημέρι, στις δύο πύλες εξόδου του Πανεπιστημίου Μουστανσιρίγια, της Ανατολικής Βαγδάτης. Μεταξύ των νεκρών, φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενοι, που εκείνη την ώρα συνωστίζονταν για να πάρουν λεωφορεία και να επιστρέψουν σπίτι τους. Γενικότερα, καθηγητές και φοιτητές έχουν γίνει στόχος «αγνώστων» πολλάκις τους τελευταίους μήνες, με το πρόσχημα ότι «απομακρύνονται από τη θρησκευτική διδασκαλία», ωστόσο έτσι και αλλιώς τέτοια τυφλά χτυπήματα έχουν πάντα το στοιχείο της προβοκάτσιας.

Νωρίτερα, άλλοι 45 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί σε διάφορες περιοχές της Βαγδάτης, σε βομβιστικές επιθέσεις αλλά και σε επιδρομές ενόπλων κατά ανοιχτών αγορών σε σιιτικές συνοικίες και κατά τεμενών σε σουνιτικές. Συνολικά, χτες, 109 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων των πτωμάτων που εντοπίστηκαν. Επίσης, ανακοινώθηκε και ο θάνατος άλλων 4 Αμερικανών στρατιωτών σε μάχες.

Το χτεσινό μακελειό ήρθε απλώς να επιβεβαιώσει τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Υπηρεσία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ: Κατά το 2006 σε επιθέσεις σκοτώθηκαν 34.452 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 36.685. Στην έκθεση η κατάσταση «ιδιαίτερα στη Βαγδάτη» χαρακτηρίζεται από «σοβαρή έως τραγική, καθώς ανευρίσκονται καθημερινά δεκάδες πτώματα με εμφανή σημάδια βασανισμού».

Συναίνεση Σαουδαράβων, ελιγμοί σιιτών

Τη συμφωνία του με «τους στόχους του νέου αμερικανικού σχεδίου για το Ιράκ» εξέφρασε ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, δεσμευόμενος για την υποστήριξη της χώρας του, στην Αμερικανίδα ομόλογό του. Η Κ. Ράις υπογράμμισε ότι το βάρος «της επιτυχίας του σχεδίου έχουν οι Ιρακινοί», κάτι με το οποίο συμφώνησε και ο Σαούντ αλ Φαϊζάλ.

Την ίδια ώρα, ενόψει της εφαρμογής του «σχεδίου» τουλάχιστον στη Βαγδάτη, οι Ιρακινοί βουλευτές που πρόσκεινται στον ακραίο σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ ανακοίνωσαν ότι τερματίζουν το μποϊκοτάζ της πολιτικής διαδικασίας, εκτιμώντας ότι, σε αντίθετη περίπτωση, θα γίνουν στόχος «εκκαθαρίσεων». Από την πλευρά της η κυβέρνηση Μάλικι φέρεται να δεσμεύτηκε ότι δε θα διαφωνήσει με την πάταξη της όποιας παραστρατιωτικής ομάδας, ακόμη και σιιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ