Τετάρτη 17 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΣΘΟΝΙΑ - ΛΕΤΟΝΙΑ
Νέοι αντικομμουνιστικοί νόμοι

Ο νόμος με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Για τη συντήρηση των στρατιωτικών τάφων», που εγκρίθηκε στα τέλη της περασμένης βδομάδας και στρέφεται ενάντια στα σοβιετικά μνημεία, που υπάρχουν στη χώρα, όπως είναι το μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη - Απελευθερωτή, που βρίσκεται στο κέντρο του Τάλιν, υπογράφτηκε σε χρόνο - ρεκόρ (μέσα σε λιγότερο από 12 ώρες) από τον Πρόεδρο της χώρας, Τόομας Χέντρικ Ιλβες.

Πολλές μαζικές και πολιτικές οργανώσεις από την πρώην ΕΣΣΔ εξέφρασαν ήδη την αντίθεσή τους με τη νέα αυτή αντικομμουνιστική και αντισοβιετική προσπάθεια των αρχών της Εσθονίας. Σε ανακοίνωσή του το Προεδρείο της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) σημειώνει πως «στην ουσία γίνεται το επόμενο βήμα στην προσπάθεια επανεξέτασης των αποτελεσμάτων του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Είναι η συνέχεια της γραμμής της δικαίωσης των εγκληματικών "λεγεώνων των SS" καθώς και της εξάλειψης της μνήμης για τους Σοβιετικούς στρατιώτες - απελευθερωτές. Πρόκειται για τη νομιμοποίηση του φασισμού στην Εσθονία. Είναι περίοδος επίθεσης της πανούκλας στην Ευρώπη».

Επίσης το ΚΚΡΟ ζήτησε από την Κρατική Δούμα της Ρωσίας να διακοπούν οι κοινοβουλευτικές σχέσεις με το Κοινοβούλιο της Εσθονίας σε περίπτωση εφαρμογής του αντισοβιετικού νόμου. Το ΚΚΡΟ απαιτεί από την κυβέρνηση της Ρωσίας να λάβει αποτελεσματικά μέτρα, μεταξύ των οποίων και οικονομικά, για την αποτροπή του χλευασμού των μνημείων των Σοβιετικών στρατιωτών καθώς και των στρατιωτικών τάφων. Επίσης το ΚΚΡΟ καλεί τα κομμουνιστικά κι εργατικά κόμματα της ΕΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης, να εμποδίσουν το φιλο-φασιστικό βανδαλισμό στην Εσθονία.

Την υποκριτική «λύπη του» εξέφρασε σε τοπικό σταθμό ο Ρενέ βαν ντερ Λίντεν, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, από τους «πρωταγωνιστές» του αντικομμουνιστικού μνημονίου πέρσι, με το οποίο επιδιωκόταν η αντιιστορική ταύτιση του κομμουνισμού με το φασισμό.

Στη Λετονία

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη λετονική εφημερίδα «Βέστι», κατατέθηκε την περασμένη βδομάδα νέο νομοσχέδιο, από ένα ακροδεξιό κόμμα, που προβλέπει την άσκηση ποινικής δίωξης κατά οποιουδήποτε τολμήσει «δημόσια να αρνηθεί το γεγονός της κατοχής της Λετονίας από τη Σοβιετική Ενωση». Γι' αυτό το «έγκλημα» οι ένοχοι θα τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης έως 3 χρόνων! Πρόκειται για παρόμοιο νομοσχέδιο με το νόμο που εγκρίθηκε στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς στην Ουκρανία, που επιβάλλει χρηματικό πρόστιμο σε όσους δημόσια διαφωνήσουν με την αντιιστορική εκδοχή, πως δήθεν για το λιμό του 1932-33 ευθύνονται αποκλειστικά οι μπολσεβίκοι!


Ι. Π. - Ε. Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ