Σάββατο 5 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο 2,7% ο πληθωρισμός τον Ιούλη

Σημαντικές ανατιμήσεις κατέγραψε η ΕΣΥΕ στις βενζίνες, τα πετρέλαια, τις υπηρεσίες ιδιωτικών κλινικών, τα δημοτικά τέλη και τα ενοίκια κατοικιών, ενώ αυτό το μήνα ακριβαίνουν τα εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών, τα τιμολόγια ΟΤΕ κλπ...

Ανοδικά κινήθηκε ο πληθωρισμός τον προηγούμενο Ιούλη, αναστρέφοντας έτσι τις αισιόδοξες προβλέψεις για νέα καθοδική πορεία. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, σύμφωνα με τα οποία ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση (Ιούλης 2000/99) διαμορφώθηκε στο 2,7%, έναντι ρυθμού ανόδου 2,5% τον προηγούμενο μήνα Ιούνη. Σε μέσα επίπεδα (σύγκριση του δωδεκάμηνου Αυγούστου 1999 - Ιούλη 2000 με το προηγούμενο δωδεκάμηνο) ο πληθωρισμός αυξανόταν με ρυθμό 2,6%, έναντι ρυθμού αύξησης 3,6% την προηγούμενη περίοδο.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΣΥΕ, η επιβάρυνση του πληθωρισμού αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην άνοδο των τιμών της βενζίνης και του πετρελαίου. Εκτός όμως από την ανοδική πορεία των τιμών στα υγρά καύσιμα, σημαντικές αυξήσεις - οι οποίες δεν μπορούν να αποδοθούν στη διεθνή αρνητική συγκυρία - σημειώθηκαν στα ιδιωτικά νοσοκομεία, στα ενοίκια των κατοικιών, τα δημοτικά τέλη, στα εισιτήρια υπεραστικών και αεροπορικών μεταφορών. Οι ανατιμήσεις αυτές, έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι η ιδιωτική και η κρατική κερδοσκοπία, σε περίοδο λιτότητας, είναι παρούσα. Επίσης, η ανοδική πορεία του πληθωρισμού τον περασμένο μήνα, οφείλεται και στο γεγονός ότι μεταξύ των μηνών Ιούλη προς Ιούνη, ο γενικός δείκτης τιμών παρουσίασε μικρότερη πτώση (1,7%) συγκριτικά την αντίστοιχη περσινή περίοδο που είχε σημειωθεί πτώση 1,9%.

Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΣΥΕ, προκύπτει ότι η κατά 2,7% άνοδος του πληθωρισμού σε ετήσια βάση (Ιούλης 00/99) οφείλεται στις αυξήσεις των τιμών των ακόλουθων εμπορευμάτων και υπηρεσιών:

  • της βενζίνης (25,2%) που επιβάρυνε τον πληθωρισμό κατά 0,91 εκατοστά της μονάδας
  • του πετρελαίου θέρμανσης (29,3%) που επηρέασε το γενικό δείκτη κατά 0,37 εκατοστά της μονάδας
  • των ενοικίων (3,7%) με επίπτωση στον δείκτη 0,21 εκατοστά της μονάδας.

Σημαντικές αυξήσεις σημειώθηκαν επίσης:

  • στα δημοτικά τέλη (7,7%)
  • στις υπηρεσίες που προσφέρουν οι ιδιωτικές κλινικές (10,4%)
  • στα τιμολόγια ύδρευσης (5,8%)
  • στα νωπά λαχανικά (13,9%)
  • στις υπηρεσίες που προσφέρουν τα ξενοδοχεία (9,6%) κλπ.

Αντίθετα μειώσεις τιμών καταγράφονται στα αυτοκίνητα ΙΧ (10%), στο ηλεκτρικό ρεύμα (7,5%) και στα τηλεφωνικά τέλη (11,2%). Η τελευταία βέβαια μείωση είναι πλασματική και οφείλεται στις αλχημείες του ΟΤΕ, ο οποίος ενώ αυξάνει υπέρμετρα την αστική μονάδα, μειώνει τις τιμές των υπεραστικών κλίσεων (που κατά κύριο λόγο αφορούν τους επιχειρηματίες) και έτσι παρουσιάζει μειώσεις στις τιμές των τηλεφωνικών τελών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ