Σάββατο 5 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πανεξόρμηση για τις εργασιακές σχέσεις

Οι ταξικές δυνάμεις «οργώνουν» τους χώρους δουλιάς, προετοιμάζοντας τις δυο κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ στην πόλη, ενάντια στα αντεργατικά μέτρα

«Η Θεσσαλονίκη να γίνει το κέντρο αντίστασης, το προπύργιο του αγώνα, ενάντια στη νέα κυβερνητική αντεργατική επίθεση». Αυτό το μήνυμα - κάλεσμα μεταφέρουν καθημερινά τα στελέχη του ΠΑΜΕ στους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης, μέσα από τις περιοδείες, τις εξορμήσεις και τις άλλες πολύμορφες εκδηλώσεις ενημέρωσης που πραγματοποιεί στους χώρους δουλιάς και στις γειτονιές. Και το κάλεσμα βρίσκει ανταπόκριση στους εργαζόμενους, που δηλώνουν πως θα συμμετέχουν στο πρώτο αγωνιστικό ραντεβού που δίνει μαζί τους το ΠΑΜΕ στις 24 Αυγούστου, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που θα γίνει στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Τόσο στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ, όσο και στη ΓΕΔΥ, όπου χθες περιόδευσε κλιμάκιο του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον Θ. Κυριακίδη γραμματέα του ΕΚΘ, οι εργαζόμενοι περιέγραψαν τις ανησυχίες τους για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης και δήλωσαν πως δεν πρέπει να δείξουν ανοχή, πως πρέπει να αντισταθούν στη νέα επίθεση κυβέρνησης και εργοδοτών.

«Τα αντεργατικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αποτελούν ταφόπλακα όλων των συνδικαλιστικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων των εργαζομένων. Τα μέτρα αυτά καθαγιάζουν την εργοδοτική ασυδοσία και αν περάσουν θα οδηγήσουν και στη διάλυση του αγωνιστικού συνδικαλιστικού κινήματος», ανέφερε ο Θόδωρος Κυριακίδης, μιλώντας στη Γενική Εταιρία Δομικών Υλικών (ΓΕΔΥ), στην περιοχή της Νέας Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΓΕΔΥ, Βύρων Μιχαλακόπουλος, εξέφρασε τον προβληματισμό των εργαζομένων για τη σημερινή δύσκολη κατάσταση και τη γενική παραδοχή για την αντιλαϊκότητα των προτεινόμενων μέτρων και την ανάγκη ανάπτυξης ενός ισχυρού κινήματος αντίστασης, που να μπορεί να βάλει φρένο στην εργοδοτική και κυβερνητική ασυδοσία. Επισήμανε επίσης ότι με τα μέτρα αυτά θα επιδεινωθεί το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας, που στην περίπτωση της ΓΕΔΥ παρουσιάζεται πολύ έντονα, αφού η επιχείρηση πριν δυο χρόνια απασχολούσε 180 εργαζόμενους, ενώ σήμερα μόνο 40.

Η «διευθέτηση του χρόνου εργασίας», που προωθεί η κυβέρνηση, τόνισε ο Θ. Κυριακίδης στην επίσκεψή του στα ΕΛΠΕ, καταργεί στην ουσία το 8ωρο και τη μόνιμη και σταθερή απασχόληση. Επισήμανε, εξάλλου, τις «ιστορικές ευθύνες» των ηγεσιών ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που προσέρχονται σε «στημένο» διάλογο για να δώσουν άλλοθι στην κυβέρνηση να δέσει χειροπόδαρα τους εργαζόμενους.

Αυτό φάνηκε να το γνωρίζουν καλά οι εργαζόμενοι, που μετά τη διαρκή μείωση του προσωπικού, στην οποία έχει επιδοθεί η εταιρία τα τελευταία 3 χρόνια, αναγκάζονται να δουλεύουν 12 και 16 ώρες. Οι ίδιοι εργαζόμενοι πριν 1 χρόνο αναγκάστηκαν να συναινέσουν στη μείωση των αποδοχών τους μέσα από την κλαδική Συλλογική Σύμβαση, που υπογράφηκε για τους εργαζόμενους σε όλες τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ. Και ανησυχούν για ενδεχόμενη νέα επέλαση στα εργασιακά τους κεκτημένα, αλλά και για το μέλλον της επιχείρησης, με δεδομένη την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ