Σάββατο 5 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΟΑΕΔ
Επιχείρηση περικοπής της επιδότησης

Οι αντιδράσεις εργαζομένων από Κέρκυρα και Ηράκλειο ακύρωσαν προσπάθεια αποκλεισμού χιλιάδων εποχιακά εργαζομένων από την επιδότηση ανεργίας

Ενα βήμα παραπέρα έκανε η κυβέρνηση στην υπονόμευση της επιδότησης ανεργίας, στα πλαίσια της πολιτικής της για «ενεργητικά μέτρα», επιχειρώντας να την καταργήσει για εκείνους τους άνεργους που έχουν έστω και μια δραχμή εισόδημα από αγροτικά ή ελεύθερα επαγγέλματα!

Συγκεκριμένα, ο ΟΑΕΔ έστειλε εγκύκλιο στις τοπικές υπηρεσίες του, στην οποία αναφερόταν πως σύμφωνα με γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία βασίστηκε στις διατάξεις του νόμου 1545/85, κανένας άνεργος που έχει ακόμη και το ελάχιστο εισόδημα, δε δικαιούται επίδομα ανεργίας. Με την ίδια εγκύκλιο, αναιρούσε παλαιότερη, του 1996, η οποία έθετε κάποια όρια. Η εγκύκλιος με αριθμό Β119564/19-7-2000 σημείωνε ειδικότερα, ότι «δε δύναται να θεωρηθούν άνεργοι σε καμία περίπτωση όσοι κερδίζουν χαμηλό εισόδημα (οσοδήποτε χαμηλό) από την άσκηση οποιουδήποτε ελευθερίου επαγγέλματος ή την επιχειρηματική τους δραστηριότητα ή την απασχόλησή τους σε δασικές, γεωργικές ή κτηνοτροφικές εργασίες...».

Η προκλητική αυτή εγκύκλιος προκάλεσε αντιδράσεις στην Κέρκυρα και το Ηράκλειο, όταν έγινε γνωστή. Προχτές το πρωί στην Κέρκυρα, ξενοδοχοϋπάλληλοι κατέλαβαν για μία ώρα τα γραφεία του ΟΑΕΔ στο νησί, όταν τους γνωστοποιήθηκε η ύπαρξη της εγκυκλίου κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίου που πραγματοποιούσαν ενάντια στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι απαίτησαν από τη διευθύντρια του παραρτήματος, Μ. Βανδώρου, να τους ενημερώσει για το τι συμβαίνει. Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τα κεντρικά γραφεία, τους ενημέρωσε ότι η εγκύκλιος δε θα ισχύσει, ενώ χτες το πρωί τους έγινε γνωστό ότι τελικά αποσύρθηκε με άλλη εγκύκλιο.

Αμεση ήταν η αντίδραση και από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, το οποίο με επιστολή προς τον διοικητή του ΟΑΕΔ ζήτησε να αναθεωρηθεί αμέσως η απόφαση, η οποία, όπως τονίζουν, «μόνο προς όφελος των ανέργων και εποχιακά εργαζομένων δεν είναι και έχει ήδη ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ