Σάββατο 5 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
KYΠΡΟΣ
Δυο μέτρα και δυο σταθμά από την Ευρωπαϊκή Ενωση

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κ.Αλυσανδράκη προς την Επιτροπή

«Την άνιση μεταχείριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, έναντι των άλλων υπό ένταξη χωρών, η οποία είναι υποχρεωμένη να καλύπτει "ιδίοις εξόδοις" κάθε συμμετοχή της σε κοινοτικά προγράμματα», καταγγέλλει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσανδράκης.

Συγκεκριμένα ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, με ερώτηση που κατέθεσε στην επιτροπή, υπογραμμίζει ότι η διαδικασία προσαρμογής της Κύπρου στα δεδομένα της ΕΕ, ενόψει της ένταξης αναδεικνύει ήδη τα προβλήματα που θα ανακύψουν. Ο Κ. Αλυσανδράκης τονίζει ότι «στη διάρκεια της προενταξιακής περιόδου η Κύπρος, όπως και οι άλλες υποψήφιες για ένταξη χώρες, συμμετέχουν σε σειρά κοινοτικών προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από τον κοινοτικό προϋπολογισμό». Και συνεχίζει «για τη συμμετοχή στα προγράμματα αυτά απαιτούνται πόροι για τη χρηματοδότηση και τα διοικητικά έξοδα που καταβάλλονται από τις υποψήφιες χώρες. Οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται αυτά τα κονδύλια από άλλα κοινοτικά προγράμματα, όπως το PHARE. Με αυτό τον τρόπο και για αυτές τις χώρες, η συμμετοχή στα προγράμματα αυτά γίνεται με κοινοτική χρηματοδότηση, γεγονός που δεν ισχύει για την Κύπρο που καλείται να καταβάλει το σύνολο της συμμετοχής της από ίδιους πόρους».

Ο Κ. Αλυσανδράκης ζήτησε από την Επιτροπή τον τερματισμό της άδικης και άνισης αυτής μεταχείρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ