Σάββατο 5 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Τρομοκρατικές ενέργειες made in CIA

ΡΩΜΗ.-

Ολοι το ψιθυρίζουν, το συζητούν, το αναλύουν, αλλά σπανίως κάποιοι το δηλώνουν πεντακάθαρα. Την άμεση διασύνδεση της αμερικανικής υπηρεσίας Πληροφοριών, της περιβόητης CIA, στις τρομοκρατικές ενέργειες που ελάμβαναν και εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα σε διάφορα σημεία της υφηλίου, όταν οι περιστάσεις το απαιτούν.

Ενας από τους ολίγους, και μάλιστα με φέρον βαρύγδουπο τίτλο του απόστρατου στρατηγού, ο Τζαναμέλιο Μαλέτι υποστηρίζει, με χτεσινή συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», ότι με τις υποδείξεις, τη στήριξη και την άμεση ανάμειξη της CIA, η άκρα δεξιά στη γείτονα προέβαινε σε σωρεία τρομοκρατικών πράξεων κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '70, χρόνια ταραγμένα και γνωστά ως «μολυβένια χρόνια».

Ο Μαλέτι, που είναι πρώην στρατηγός των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών κατηγορεί την CIA για την άμεση ανάμειξη στις τρομοκρατικές ενέργειες, που κόστισαν τη ζωή σε περισσότερους από 200 ανθρώπους και αποκαλύπτει ότι ο σταθμός της CIA στη Γερμανία προμήθευε σε ακροδεξιές ομάδες εκρηκτικούς μηχανισμούς και ότι η κεντρική υπηρεσία της αμερικανικής κατασκοπίας «λειτουργούσε ως σύνδεσμος ανάμεσα στις ακροδεξιές οργανώσεις της Ιταλίας και της Γερμανίας, ενώ παράλληλα τους υπαγόρευε τον τρόπο δράσης τους». Σύμφωνα με τον πρώην στρατηγό, η CIA χρησιμοποιούσε τους σταθμούς της στην Ιταλία και τη Γερμανία, οι οποίοι θεωρούνταν οι πιο ισχυροί στη Δυτική Ευρώπη, για να βοηθήσει την «αναγέννηση ενός ακραίου εθνικισμού και για να εμποδίσει με τη συνδρομή της άκρας δεξιάς τη στροφή της ιταλικής και της γερμανικής κοινωνίας προς την Αριστερά».

Ο Μαλέτι τέθηκε επικεφαλής του κεντρικού τμήματος στρατιωτικής αντικατασκοπίας το 1971. Λίγο αργότερα καταδικάστηκε σε κάθειρξη 31 χρόνων κατηγορούμενος ότι βοήθησε δύο νεοφασίστες να ξεφύγουν από την αστυνομία και ότι αποπροσανατόλιζε τις έρευνες της Δικαιοσύνης, τουλάχιστον σε μία -όπως αποδείχτηκε- τρομοκρατική απόπειρα στο Μιλάνο, ενώ σήμερα ζει εξόριστος στη Νότια Αφρική. Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Μαλέτι αναφέρει ότι η CIA «προσπάθησε να κάνει στην Ιταλία αυτό που είχε κάνει στην Ελλάδα το 1967, όταν το πραξικόπημα των συνταγματαρχών έθεσε εκτός παιχνιδιού τον Παπανδρέου». Ομως η κατάσταση στην Ιταλία «ξέφυγε από τα χέρια της», πρόσθεσε ο Μαλέτι και μάλιστα τόνισε ότι είχε ενημερώσει με εκθέσεις του πολλούς πολιτικούς και κυρίως τον Τζούλιο Αντρεότι για τις σχέσεις της CIA με τις ακροδεξιές οργανώσεις και για σχέδιο πραξικοπήματος, στο οποίο μπλέκονταν ανώτατοι αξιωματικοί των ιταλικών ενόπλων δυνάμεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ