Σάββατο 5 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Ζητούν και «τα ρέστα» οι δυτικοί για τους συλληφθέντες

Δύο από τους συλληφθέντες από τις γιουγκοσλαβικές αρχές

Associated Press

Δύο από τους συλληφθέντες από τις γιουγκοσλαβικές αρχές
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΛΟΝΔΙΝΟ-ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-

Τα πάντα δείχνουν ότι δρομολογούνται για τις επικείμενες τριπλές εκλογές στη Γιουγκοσλαβία, που είναι προγραμματισμένες για τις 24 του Σεπτέμβρη, τη στιγμή που οι τόνοι για την υπόθεση της σύλληψης 2 Βρετανών και 2 Καναδών σε έδαφος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας ανεβαίνουν.

Χτες ανακοινώθηκαν από τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση οι κανόνες που θα ισχύσουν για τις προεδρικές, γενικές και δημοτικές εκλογές, και όπου, όπως αφήνεται να διαφανεί, οι παρατηρητές από τις χώρες οι οποίες μετείχαν στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς αναμένεται ότι θα εξαιρεθούν από τις ομάδες των διεθνών παρατηρητών που θα παρακολουθήσουν τη διενέργεια των εκλογών. Η ανακοίνωση των κανόνων έγινε στη χτεσινή κρατική «Gazette», όπου αναφέρεται ότι «οι ενδιαφερόμενοι αξιωματούχοι από ξένα κράτη, διεθνείς Οργανισμούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις, που επιθυμούν να παραστούν ως παρατηρητές στη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας στη χώρα, θα πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στο γιουγκοσλαβικό υπουργείο Εξωτερικών έως τις 21 του Σεπτέμβρη το αργότερο...». Πληροφορίες ανέφεραν πως, παρότι δεν αναφέρεται ρητά στην ανακοίνωση, παρατηρητές από χώρες που επιτέθηκαν ενδέχεται να αποκλειστούν. Ετσι, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που υποστηρίζουν ότι «θα σημειωθεί εκτεταμένη νοθεία στις εκλογές της 24ης Σεπτέμβρη», ανακοίνωσαν ότι θα καλέσουν παρατηρητές από τη Ρωσία και την Ελλάδα.


Associated Press

Στο μεταξύ, το θέμα, που φαίνεται να «απασχολεί» περισσότερο τη διεθνή κοινότητα, είναι το θέμα των 4 δυτικών, που συνελήφθησαν το βράδυ της Τρίτης στο Μαυροβούνιο κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο και κατηγορούνται για «κατασκοπία αλλά και ενδεχόμενες τρομοκρατικές ενέργειες».

Ετσι, μετά το αρχικό μούδιασμα και τη σιγή, τόσο η Βρετανία, όσο και ο Οργανισμός για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) πέρασαν σε οξύτατη επίθεση, προσπαθώντας να προκαλέσουν και τις ανάλογες αντιδράσεις αλλάζοντας την ουσία του προβλήματος.

Χτες εκπρόσωπος του βρετανικού Φόρεϊν Οφις κατηγόρησε με περισσό θράσος τις γιουγκοσλαβικές αρχές ότι δε συμμορφώνονται... με τις διεθνείς συμφωνίες, βάσει των οποίων οφείλουν να γνωστοποιήσουν στη Βρετανία ποιους συνέλαβαν και για ποιο λόγο και να επιτρέψουν σε Βρετανούς αξιωματούχους να συναντήσουν τους συλληφθέντες. Για το λόγο αυτό η Βρετανία ζήτησε από τις διεθνείς οργανώσεις και τους συμμάχους της να ασκήσουν πιέσεις στη Γιουγκοσλαβία προκειμένου να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τη σύλληψη των δυο Βρετανών από το γιουγκοσλαβικό στρατό με ασαφείς κατηγορίες, που συνδέονται με την τρομοκρατία και την κατασκοπία, ανακοίνωσε το Φόρεϊν Οφις.

Παράλληλα ο ΟΑΣΕ ζήτησε χτες από τις αρχές του Βελιγραδίου να επιτρέψουν αμέσως την πρόσβαση στους δυο Βρετανούς και τους δυο Καναδούς, που κρατούνται από τις γιουγκοσλαβικές αρχές, και να δώσουν εγγυήσεις ότι οι συλληφθέντες χαίρουν «σωστής μεταχείρισης». Επίσης, την έντονη ανησυχία του εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Καναδά, Ιαν Τριτς, που δήλωσε ότι ο ένας από τους συλληφθέντες, ο Σον Γκόινγκ, εργαζόταν ως εργολάβος κατασκευών στο Κόσσοβο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ