Σάββατο 5 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αγώνας και όχι στημένοι «διάλογοι»

Στα σχετικά με την προχτεσινή απόφαση της ΑΔΕΔΥ δημοσιεύματα των εφημερίδων, όχι μόνο διαφαίνεται η δυσάρεστη έκπληξη της κυβέρνησης γι' αυτή την απόφαση απόρριψης της κυβερνητικής πρότασης για διαιώνιση της λιτότητας, μέσα από μια ψευδεπίγραφη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αλλά εκφράζεται ανοιχτά και η κυβερνητική οργή. Μάλιστα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Τζαννής, «κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια», βλέπει μέσα σ' αυτή την απόφαση τις «κακές μάγισσες, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, να παίζουν το ρόλο του υποβολέα». Και έτσι, όπως λέει ο κ. Τζαννής, «η κυβέρνηση παρεμποδίζεται στην προσπάθειά της να έχει την ΑΔΕΔΥ συμμέτοχο στο εγχείρημα του εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης».

Ομολογεί δηλαδή ο υφυπουργός πως η κυβέρνηση θέλει το συνδικαλιστικό κίνημα ολοκληρωτικά συμμέτοχο και συνένοχο στα αντιλαϊκά, αντεργατικά εγχειρήματά της, και ειδικότερα στο εγχείρημα για την αντιλαϊκή αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, έτσι ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική στην εξυπηρέτηση των επιλογών του κεφαλαίου από τη μια και πιο αντιλαϊκή για τους εργαζόμενους από την άλλη, όπως φαίνεται και από το κυβερνητικό σχέδιο «ΠΟΛΙΤΕΙΑ».

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ η κυβέρνηση δεν τα κατάφερε να «δέσει» το συνδικαλιστικό κίνημα ολοκληρωτικά και έτσι μετά την απόφαση για απόρριψη της κυβερνητικής πρότασης, ο κυβερνητικός συνδικαλισμός, διαβλέποντας ότι θα ακολουθούσε και απόφαση αγωνιστικής απεργιακής στάσης, αποχώρησε, δημιουργώντας τεχνητή έλλειψη απαρτίας για να μην παρθεί μια τέτοια απόφαση. Μ' αυτόν τον τρόπο φαίνεται ότι ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και τοποτηρητής της κυβέρνησης «συμβάλλει» στην «αναζωογόνηση» του συνδικαλιστικού κινήματος και δρα με «αρχές», με «στρατηγική», χωρίς «πρόσκαιρες συγκλίσεις», αξίες που, κατά τα λεγόμενά του, σε σχετική δήλωσή του, δε χαρακτηρίζουν όλους τους άλλους.

Η εναντίωση στον κυβερνητικό εμπαιγμό, η απόρριψη των προτάσεων της ηγεσίας της ΠΑΣΚΕ στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, αντανακλά τις επίμονες, αταλάντευτες προσπάθειες της ΕΣΑΚ Δημοσίου, των ταξικών δυνάμεων, που στηρίχτηκαν στους εργαζόμενους, αποκάλυψαν και αντιπάλεψαν από την πρώτη στιγμή την ουσία της αντεργατικής πολιτικής, τον επικίνδυνο χαρακτήρα του «κοινωνικού διαλόγου» της απάτης και τη χρεοκοπημένη τακτική της «συναίνεσης» που ακολουθούν οι ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομης Παρέμβασης», αποθρασύνοντας την κυβερνητική εργοδοτική επιθετικότητα. Η καταψήφιση της απαράδεκτης πρότασης της κυβερνητικής παράταξης (ΠΑΣΚΕ), η αντίθεση στο ξεπούλημα των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων αποτελεί ένα βήμα που απαιτεί συνέχεια. Η εξέλιξη αυτή αποκτά ουσιαστικό νόημα όταν συνοδεύεται από καταγγελία του στημένου ψευτοδιαλόγου, από αγωνιστικούς στόχους και συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης, για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης που θα σπάζει την αντιλαϊκή πολιτική της λιτότητας και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων. Οταν συνοδεύεται από την αποφασιστική αντιμετώπιση της ολομέτωπης επίθεσης και την αγωνιστική υπεράσπιση και διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Ηολομέτωπη αντεργατική κυβερνητική επίθεση, μέσα από τα νομοσχέδια για τις εργασιακές σχέσεις και την υγεία, μέσα από το σχέδιο «ΠΟΛΙΤΕΙΑ» για τη δημόσια διοίκηση και από το επερχόμενο σχέδιο για την πλήρη κατεδάφιση όσων κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει, επιβάλλει πιο συνεπή και αποφασιστική στάση. Η ενδεχόμενη επανάκαμψη στο τραπέζι των - μεταλλαγμένων σε διαβόητο κοινωνικό διάλογο - Συλλογικών Συμβάσεων στο επόμενο διάστημα της «σιωπηρής παράτασης» (κατά τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ, κάτι ξέρει αυτός) του χρονοδιαγράμματός τους από την κυβέρνηση, με το πρόσχημα ότι θα δοθεί ένα κυβερνητικό ψίχουλο-δόλωμα, θα 'ναι ένα ακόμα πισώπλατο χτύπημα για το συνδικαλιστικό κίνημα. Για να μην υπάρξει όμως τέτοιο ενδεχόμενο ο μόνος σταθερός σίγουρος εγγυητής είναι η ενεργοποίηση όλων των εργαζομένων στα σωματεία, στους εργασιακούς χώρους, που ταξικά προσανατολισμένοι, δυναμικά και αποφασιστικά, θα οργανώσουν το μέτωπο των αγώνων με την αρωγή και την έμπρακτη συμβολή του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.


Του
Δημήτρη ΑΓΚΑΒΑΝΑΚΗ
Ο Δημήτρης Αγκαβανάκης είναι μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ και στέλεχος της ΕΣΑΚ Δημοσίου


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ