Τρίτη 23 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ
Συνειδητή εγκατάλειψη εργαζομένων και ασθενών

Οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και οι εγκαταστάσεις - παραπήγματα αφήνουν ορθάνοιχτες τις πόρτες της Ψυχικής Υγείας στους ιδιώτες

Τις μεσαιωνικές συνθήκες νοσηλείας των ψυχικά ασθενών, ως αποτέλεσμα του ανεπαρκούς ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και των εξαθλιωμένων, ακατάλληλων υποδομών του νοσοκομείου, ανέδειξαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στο Δρομοκαΐτειο, πραγματοποιώντας 4ωρη στάση εργασίας με 24ωρο «σφράγισμα» της εφημερίας και κλείνοντας συμβολικά την Ιερά Οδό. Την ίδια ώρα η Γενική Συνέλευση της πενταμελούς επιτροπής της ΕΙΝΑΠ στο ΨΝΑ αποφάσισε κλείσιμο της πύλης του ΨΝΑ αύριο το πρωί. Οι εργαζόμενοι στο Δρομοκαΐτειο, που διεκδικούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και δημόσια ψυχική μεταρρύθμιση, θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις με 4ωρες στάσεις εργασίας και σφράγισμα των εφημεριών κάθε Δευτέρα και Πέμπτη.

Ο χαρακτηρισμός «άθλια» είναι επιεικής για την κατάσταση που επικρατεί στο Δρομοκαΐτειο, όπως την περιγράφουν οι εργαζόμενοι. Εδώ και 3 χρόνια δεν έχει προσληφθεί προσωπικό, αν και μειώθηκε κατά 50 υπαλλήλους, με συνταξιοδοτήσεις, μετατάξεις και αποσπάσεις. Ετσι οι 800 από τις 1.400 οργανικές θέσεις παραμένουν κενές. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι αντιστοιχούν 2 νοσηλεύτριες ανά βάρδια για 50 ασθενείς και ένας γιατρός για δυο Νοσηλευτικά Τμήματα. Την ίδια στιγμή, κατά τις εφημερίες εισάγονται υπεράριθμοι ασθενείς, για τους οποίους μάλιστα δε διατίθεται κατάλληλη υποδομή νοσηλείας, όπως φυλακισμένοι, τοξικομανείς, αλκοολικοί, άστεγοι και ασθενείς με σοβαρά παθολογικά προβλήματα, χωρίς να λειτουργεί μικροβιολογικό και ακτινολογικό τμήμα.

Σε ερειπωμένα κτίρια, που σε τίποτα δε θυμίζουν νοσηλευτικές μονάδες, στοιβάζονται οι ασθενείς
Σε ερειπωμένα κτίρια, που σε τίποτα δε θυμίζουν νοσηλευτικές μονάδες, στοιβάζονται οι ασθενείς
Κι ενώ το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες να αντεπεξέλθει κάτω απ' αυτές τις συνθήκες, οι υποδομές του Δρομοκαΐτειου είναι εντελώς ακατάλληλες. Νοσηλευτικά Τμήματα, όπως το Βελέντζειο και το Βελισάρειο, μοιάζουν με «στάβλους», καθώς χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα χωρίς να έχουν γίνει οι απαραίτητες επισκευές και ανακαινίσεις. Επιπλέον, ένα Νοσηλευτικό Τμήμα περιβάλλεται από αμίαντο, ενώ εξακολουθεί να λειτουργεί το Γηροψυχιατρικό Τμήμα με στοιβαγμένους 60 ασθενείς, χρόνιας και βραχείας νοσηλείας μαζί, κάτι που είναι αντιθεραπευτικό.

Οι εργαζόμενοι χτυπούν καμπανάκι κινδύνου: «Ιδιωτικοί ξενώνες πήραν ασθενείς και κατασπατάλησαν κοινοτικούς πόρους με αμφίβολα θεραπευτικά αποτελέσματα και τώρα που δεν υπάρχουν χρήματα κλείνουν και οι ασθενείς ξαναμεταφέρονται στο Δρομοκαΐτειο, που όμως μείωσε τα ασυλικά κρεβάτια ως όφειλε για την επίτευξη της αποασυλοποίησης. Σε λίγο οι ασθενείς από τους ξενώνες και τις κλινικές που κλείνουν, θα έχουν για σπίτι τους τα παγκάκια...», επισημαίνει το σωματείο των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ