Τετάρτη 24 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
«Απειλούν» με ... εκλογές!

Στη δημοκρατία τους, η ύψιστη στιγμή της είναι οι εκλογές. Εκεί είναι, στις εκλογές, που - όπως λένε - βρίσκει το αγλάισμά της η ιαχή «ισότητα - αδελφότητα - δικαιοσύνη». Το πού έχουν γραμμένα, όμως, οι διαχειριστές του σύγχρονου αστικού κράτους, τόσο τα συνθήματα της Γαλλικής Επανάστασης, όσο και τα παχιά τα λόγια που οι ίδιοι αραδιάζουν κατά καιρούς σχετικά με τη δημοκρατία και τις εκλογές τους, φαίνεται από το γεγονός ότι η επίσπευση αυτής της - κατά τα άλλα - «ύψιστης στιγμής» του δημοκρατικού τους πολιτεύματος, εκτοξεύεται απέναντι στο λαό σαν ...απειλή!

*

«Καθίστε καλά» (λένε οι κυβερνώντες, από την Μ. Γιαννάκου μέχρι την Ντόρα Μπακογιάννη), «συνθηκολογήστε με τα μέτρα της κυβέρνησης για το άρθρο 16», «υποταχτείτε στο ηλεκτρονικό φακέλωμα», «συναινέστε στην κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου», ειδάλλως, «θα πάμε τη χώρα σε ...εκλογές»!

*

Ας το ξεκαθαρίσουμε: Σε ό,τι αφορά τη στήλη, το αν θα οδηγήσουν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, ή όχι, είναι ένα θέμα που την απασχολεί τόσο, όσο την απασχολεί και το αν τα δυο ...αυγά Τουρκίας θα είναι σφιχτά ή μελάτα...

Ομως, ο τρόπος που επικαλούνται την προσφυγή στις κάλπες, αυτό το μείγμα εκβιασμού, από τη μια και καταστροφολογικής προπαγάνδας, από την άλλη, δεν είναι αποκαλυπτικός για το πώς αντιλαμβάνονται, οι δημοκράτες μας, την περίφημη «λαϊκή ετυμηγορία»; Παράλληλα, αναγορεύοντας τις εκλογές σε ...απειλή, προσφέρουν μια - έμμεση έστω - ομολογία για το πώς υφαρπάζεται αυτή η «ετυμηγορία του λαού» από μέρους τους: Με εκβιαστικά διλήμματα, με τεχνητές πολώσεις και με τη συγκάλυψη του ουσιώδους. Γιατί, φυσικά, οι εκλογές (αν γίνουν) δε θα γίνουν ούτε με επίδικο διακινδύνευμα το άρθρο 16, ούτε με το Ασυλο, ούτε με τις χαφιεδοκάμερες. Ως συνήθως, φροντίζουν να οργανώνουν τις εκλογές έτσι ώστε τα «κρίσιμα» ζητήματα να μην είναι ποτέ τα προγράμματα ή οι θέσεις των δικομματικών εταίρων.

Αυτά, τα προγράμματα και τις θέσεις τους, κατά την προεκλογική περίοδο τα συσκοτίζουν καταλλήλως ή όταν τα αναφέρουν το κάνουν μόνο ακροθιγώς, τα συγκαλύπτουν πίσω από την εικόνα των «ίματζ μέικερς» και τη δημαγωγία. Βεβαίως, έρχεται η ώρα που και τα προγράμματά τους και οι θέσεις τους, αποκαλύπτονται. Μετά τις εκλογές...


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ