Τετάρτη 24 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Κινδυνεύει να «στεγνώσει»!

Αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της λειψυδρίας αναμένεται να βρεθούν φέτος οι Θεσσαλοί λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας στην περιοχή. Ιδιαίτερα οδυνηρές αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις για τους αγρότες, των οποίων οι καλλιέργειες απειλούνται με ξηρασία. Ηδη εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα σιτηρών βρίσκονται στα πρόθυρα της ολικής καταστροφής, ενώ την ίδια τύχη πρόκειται να έχουν και οι άλλες καλλιέργειες αν η ανομβρία συνεχιστεί.

Η ανησυχία των Θεσσαλών εντείνεται από τα αποθαρρυντικά στοιχεία των αποθεμάτων νερού στις λίμνες Σμοκόβου και Πλαστήρα, αλλά και στον Πηνειό ποταμό, απ' όπου και αρδεύεται το 60% με 70% των αγροτικών καλλιεργειών στην περιοχή. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια άτυπης σύσκεψης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, η κατάσταση στη λίμνη Σμοκόβου είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς τα αποθέματα νερού σήμερα είναι μόλις 135 εκατομμύρια κ.ε. (κυβικά εκατοστά), όταν το όριο επιφυλακής είναι τα 100 εκατομμύρια κ.ε. Οσον αφορά στη λίμνη Πλαστήρα, το ύψος του νερού βρίσκεται στα 765 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, στο ίδιο σημείο, που βρισκόταν τον περασμένο Αύγουστο, δηλαδή, στα τέλη της αρδευτικής περιόδου. Απογοητευτική είναι και η εικόνα που παρουσιάζει ο Πηνειός, η στάθμη του οποίου κατεβαίνει συνεχώς.

Κι ενώ η κατάσταση μέρα με τη μέρα χειροτερεύει προμηνύοντας μία από τις δυσκολότερες αρδευτικές περιόδους της τελευταίας δεκαπενταετίας, οι κυβερνητικοί αρμόδιοι, περιορίζονται σε υποδείξεις για σωστή διαχείριση του νερού, όταν εδώ και πολλά χρόνια οι ίδιοι αδιαφορούν για την κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής που θα εμπλούτιζαν τον υδροφόρο ορίζοντα και για το σχεδιασμό ορθολογικής αξιοποίησής του. Για την επίλυση του προβλήματος δείχνουν ανάλογο «ενδιαφέρον» και οι «γαλαζοπράσινες» νομαρχιακές και δημοτικές αρχές στην περιοχή, αλλά και οι γνωστοί αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλία, όπου αντί να διεκδικήσουν την υλοποίηση αυτών των έργων περιορίζονται μόνο σε κάποιες συσκέψεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ