Τετάρτη 24 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Παζάρια για κυβέρνηση και καθεστώς Κοσσυφοπεδίου

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Οι ανεπίσημες διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό της νέας φιλοδυτικής σερβικής κυβέρνησης άρχισαν ήδη. Ο Μποτζίζερ Ντέλιτς, στέλεχος του «Δημοκρατικού Κόμματος» που προαλείφεται από τον Σέρβο πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς για τη θέση του πρωθυπουργού, έσπευσε και χτες να ανακοινώνει τα σχέδιά του για συμμαχίες με «αδελφά» κόμματα. Ανάμεσα σ' αυτά προσδιόρισε και το Συνασπισμό Αλβανών της κοιλάδας του Πρέσεβο που, σύμφωνα με το 99% καταμέτρησης των εκλογικών αποτελεσμάτων, φέρεται να βγάζει για πρώτη φορά βουλευτή. Απέκλεισε για μία ακόμη φορά ριζοσπάστες και στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας.

Το ίδιο 24ωρο, καλά πληροφορημένες πολιτικές και διπλωματικές πηγές, που επικαλέστηκε το «Ρόιτερς», μετέδωσαν ότι το βασικό στίγμα των προτάσεων που θα παρουσιάσει την Παρασκευή ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για το νέο καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, Μάρτι Αχτισαάρι, θα είναι «ανεξαρτησία υπό ευρωενωσιακή επιτήρηση με ισχυρά χαρακτηριστικά προτεκτοράτου όπως η Βοσνία - Ερζεγοβίνη». Φέρεται ακόμη ότι θα συνιστάται η ένταξη της επαρχίας σε διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ, η Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χωρίς εντούτοις να αλλάξουν «δήθεν» τα υπάρχοντα σύνορα και χωρίς το Κοσσυφοπέδιο να έχει δικαίωμα συνένωσής του με εδάφη γειτονικών χωρών...

Το βέβαιο είναι πως ο Αχτισαάρι θα παρουσιάσει τις προτάσεις του σε Σέρβους και Κοσσοβάρους Αλβανούς στις 2 Φλεβάρη, οπότε θα μεταβεί σε Βελιγράδι και Πρίστινα. Μετά προβλέπεται να ακολουθήσουν και να ολοκληρωθούν «διαπραγματεύσεις» άνευ ουσίας εντός του Φλεβάρη και να υποβληθούν οι προτάσεις για ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μέσα στο Μάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ