Τετάρτη 24 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Προκλητική ανάμειξη στα εσωτερικά της Λευκορωσίας

Με ανατρεπτικούς στόχους συσχετίζει η «Γιούνγκε Βελτ» (23 Γενάρη) την επίσκεψη στο Μινσκ του Ρόναλντ Προφάλα, γενικού γραμματέα του κυβερνητικού κόμματος CDU, και της Μαρί Λουίζε Μπεκ, βουλευτίνας στο Μπούντεσταγκ του κόμματος των Πρασίνων, που έφτασαν στη λευκορωσική πρωτεύουσα την Τρίτη.

Πρωτοσέλιδα και σαν κύρια είδηση με τον υπότιτλο «το Βερολίνο θέλει να συμμετάσχει αρχηγικά στην αλλαγή του καθεστώτος» η εφημερίδα πληροφορεί ότι οι δύο πολιτικοί θέλουν να διαβεβαιώσουν τη λευκορωσική αντιπολίτευση για την υποστήριξη που δίνουν «στον ειρηνικό αγώνα τους για δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο χριστιανοδημοκράτης Προφάλα θα συναντηθεί, ήδη για τέταρτη φορά, με τον «ηγέτη της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Αλεξάντρ Μιλίνκιεβιτς». Πέρα απ' αυτό «προβλέπονται συνομιλίες με αντιπροσώπους "δημοκρατικών κομμάτων" και με διανοούμενους. Ο ΓΓ της CDU ζήτησε από την κυβέρνηση του Μινσκ αποκατάσταση της ελευθερίας της πολιτικής γνώμης και απαρεμπόδιστη εργασία στα Μέσα Ενημέρωσης. Ολοι οι πολιτικοί κρατούμενοι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι».

Η αριστερή καθημερινή εφημερίδα σχολιάζει τα γεγονότα ως εξής: «Η προκλητική εμφάνιση του μαυρο-πράσινου ζεύγους στην πολιτική σκηνή του Μινσκ, που αποτελεί πράξη ανοιχτής ανάμειξης, γίνεται σε μια στιγμή που η Λευκορωσία βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση εξωτερικής πολιτικής... Οι αυξήσεις των τιμών στις παροχές γκαζιού και πετρελαίου στη Λευκορωσία από τη ρωσική πλευρά θέτουν υπό ριζική αμφισβήτηση τις βάσεις της πολιτικής και οικονομικής διαδικασίας ολοκλήρωσης, για την οποία έχουν αναλάβει υποχρέωση τα δύο κράτη... Οι ΗΠΑ και η ΕΕ βλέπουν στον εξαπολυθέντα από τη Μόσχα οικονομικό πόλεμο ενάντια στον ως τώρα σύμμαχό της ευνοϊκή ευκαιρία να οξύνουν την πολιτική τους που αποσκοπεί στην αλλαγή του καθεστώτος στο Μινσκ. Δεδομένου ότι όλες οι προσπάθειες, να σκηνοθετεί μαζική εξέγερση κατά της κυβέρνησης Λουκασένκο, απέτυχαν ως τώρα, το δυτικό καρτέλ εξουσίας στηρίζεται ολοφάνερα σε "αλλαγή φρονήματος" μέσα στη λευκορωσική ελίτ, που ελπίζει να κερδίσει τα προσανατολισμένα τμήματά της στην "περισσότερη οικονομία της αγοράς" και τη σύνδεση με την ΕΕ. Το Βερολίνο, σ' αυτή την ανατρεπτική πολιτική καταλαμβάνει ρόλο - κλειδί. Ενας πρώην διευθυντής της γερμανικής εξωτερικής υπηρεσίας κατασκοπίας υπηρετούσε πολλά χρόνια σαν αντιπρόσωπος της ΟΑΣΕ στο Βερολίνο και χρησιμοποιούσε τη θέση του για συντονισμό διάφορων ρευμάτων αντιπολίτευσης. Το κρατικά χρηματοδοτούμενο ραδιοφωνικό ίδρυμα "Ντόιτσε Βέλε" συμμετέχει πρωτοποριακά στον πόλεμο του αιθέρα κατά της κυβέρνησης Λουκασένκο. Η γερμανική εξωτερική πολιτική προσπαθεί να πάρει και άμεση επιρροή στις πολιτικές συνθήκες στη Λευκορωσία. Σαν κατάλληλο εργαλείο γι' αυτό της φαίνονται τα φόρουμ στο Μινσκ με πρωτοκλασάτους αντιπροσώπους και από τα δύο μέρη. Στο φόρουμ του Μινσκ το Νοέμβρη του 2006 οι Γερμανοί παρουσίασαν προτάσεις - λύσεις του προβλήματος της εξουσίας υπό τη μορφή "στρογγυλών τραπεζιών", οι οποίες από επίσημη λευκορωσική πλευρά απορρίφθηκαν, η αποτελεσματικότητά τους όμως σε "δυνάμεις έτοιμες για συνεργασία" δεν έλειψε. Η μαυροπράσινη αντιπροσωπεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που έφθασε σήμερα (σ.σ. χτες) στο Μινσκ αρέσκεται να δρα λιγότερο διπλωματικά. Ο Προφάλα και η Μπεκ θέτουν το ζήτημα της εξουσίας ευθύς αμέσως εντελώς άμεσα».


Θ. Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ