Τετάρτη 24 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Το μακελειό καλά κρατεί

ΒΑΓΔΑΤΗ, ΓΕΝΕΥΗ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μια μέρα μετά τη «ματωμένη Δευτέρα» με 158 Ιρακινούς και έναν Αμερικανό στρατιώτη νεκρό, η σφαγή συνεχιζόταν χτες στην υπό κατοχή χώρα. Ο απολογισμός έως το βράδυ της Τρίτης έκανε λόγο για 58 νεκρούς Ιρακινούς και 42 τραυματίες, αλλά και την επιβεβαίωση των θανάτων άλλων 5 Αμερικανών την Κυριακή και τη Δευτέρα στη Βαγδάτη και την επαρχία Ανμπαρ. Ο απολογισμός, παρά την απουσία «θεαματικών» ενεργειών, είναι βαρύτατος για τον πληθυσμό. Και οι δυνάμεις κατοχής, πάντως, μετρούν απώλειες, και όχι μόνο οι αμερικανικές. Στη Βασόρα, δύο Βρετανοί τραυματίστηκαν από ρουκέτες Κατιούσα, ενώ πέντε Βρετανοί τραυματίστηκαν σε ένα συμβάν που επισήμως χαρακτηρίστηκε «αυτοκινητικό ατύχημα». Ο κατάλογος των συμβάντων περιλάμβανε μάχες, βομβιστικές επιθέσεις, με οχήματα, σε ανοιχτούς χώρους, με στόχο αυτοκινητοπομπές κ.ά. Μια επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε στην ελεγχόμενη από τους Κούρδους Μοσούλη. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών Αμερικανών στρατιωτών, σύμφωνα με χτεσινή καταμέτρηση του Ασοσιέιτεντ Πρες βάσει επίσημων στοιχείων, έφθανε τους 3.063 νεκρούς.

Στον πόλεμο στο Ιράκ επίσης καταγράφονται και άλλες εξελίξεις: Οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν 600 μαχητές «πιστούς στον σιίτη πνευματικό ηγέτη Μοκτάντα αλ Σαντρ». Επίσης, χτες τουλάχιστον 17 Παλαιστίνιοι απήχθησαν από διαμέρισμα στη Βαγδάτη από άνδρες με στολές της Ιρακινής αστυνομίας, σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ (UNCHR) για τους Πρόσφυγες, που κατήγγειλε ότι οι Παλαιστίνιοι γίνονται όλο και πιο συχνά «στόχοι φόνων, απαγωγών, παρενοχλήσεων και κακομεταχείρισης».

Το δράμα των προσφύγων

Στο Μεξικό, συνελήφθησαν 11 Ιρακινοί πρόσφυγες που επιχειρούσαν να φθάσουν στις ΗΠΑ με πλαστά διαβατήρια. Η είδηση χρωματίστηκε με ανησυχίες για την «εθνική ασφάλεια» της χώρας. Ωστόσο, το δράμα των προσφύγων στο Ιράκ είναι χωρίς προηγούμενο εδώ και σχεδόν 50 χρόνια, σύμφωνα με την UNCHR: 2 εκατ. Ιρακινοί έχουν καταφύγει σε χώρες όπως η Συρία (1 εκατ.), η Ιορδανία (700.000), η Αίγυπτος (80.000) και ο Λίβανος (40.000). Οι χώρες της περιοχής «τους κλείνουν τις πόρτες τους» η μία μετά την άλλη. Εσωτερικά εκτοπισμένοι είναι 1,7 εκατ. πολίτες. Συνολικά πρόσφυγες είναι το 12% του πληθυσμού!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ