Παρασκευή 26 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Η διασπαστική πολιτική δε θα περάσει

Ανακοίνωση της ΠΑΣΥ, με αφορμή τις προχτεσινές δηλώσεις Μπασιάκου

Την επιχείρηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης να εξωραΐσει την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, αρνούμενος να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών και προσπαθώντας να καλλιεργήσει τη διάσπασή τους, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση. Η ανακοίνωση της ΠΑΣΥ έχει ως εξής:

«Αντί να δώσει λύσεις στα καυτά προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την προσφιλή του διασπαστική πολιτική, προσπάθησε να εξωραΐσει την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, που συρρικνώνει και εξαφανίζει βασικές καλλιέργειες, κλείνει εργοστάσια και μαραζώνει την ύπαιθρο, αποδεκατίζει το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών και επιταχύνει το ξεκλήρισμά τους, συγκεντρώνει τη γη και την παραγωγή σε λιγότερα χέρια, αυξάνει την κερδοφορία των εμποροβιομηχάνων και των κάθε είδους καρτέλ.

Για να δικαιολογήσει την κυβερνητική αντιαγροτική πολιτική, ο υπουργός επικαλέστηκε τη νομιμότητα της ΚΑΠ και του ΠΟΕ που απαγορεύουν τη θεσμοθέτηση κατώτερων εγγυημένων τιμών και την προστασία της εγχώριας παραγωγής από αθρόες εισαγωγές.

Απέκρυψε, όμως, συνειδητά ο υπουργός ότι αυτή η αντιαγροτική νομιμότητα της ΕΕ και του ΠΟΕ δεν είναι ουρανοκατέβατη, αλλά διαμορφώθηκε με τη σύμφωνη γνώμη των ελληνικών κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εμποροβιομηχάνων και των μεγαλοαγροτών.

Με τη σύμφωνη γνώμη των ελληνικών κυβερνήσεων, καταργήθηκαν οι κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα γεωργικά και ζωοκομικά προϊόντα, με αποτέλεσμα οι τιμές να διαμορφώνονται σε εξευτελιστικά επίπεδα και τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων να πολλαπλασιάζονται χρόνο με το χρόνο.

Με τη σύμφωνη γνώμη των ελληνικών κυβερνήσεων, οι επιδοτήσεις καθηλώθηκαν στα επίπεδα του μέσου όρου της τριετίας του 2000 - 2002, με αποτέλεσμα να αποδεκατιστούν από τον πληθωρισμό και τις "νόμιμες" αλλά και παράνομες κρατήσεις, που σε ορισμένα προϊόντα αγγίζουν το 15%. Δεν είπε, όμως, ο υπουργός ότι οι επιδοτήσεις αυτές, που αποτελούν λεφτά των ευρωπαϊκών λαών, δίνονται στους αγρότες για να αγοράζουν τα προϊόντα τους σε εξευτελιστικές τιμές οι εμποροβιομήχανοι.

Με τη σύμφωνη γνώμη των ελληνικών κυβερνήσεων, ψηφίστηκαν οι κανονισμοί που εξαφάνισαν την καπνοκαλλιέργεια, μείωσαν δραστικά την τευτλοκαλλιέργεια και οδηγούν σε αδιέξοδο τη βαμβακοκαλλιέργεια και άλλες καλλιέργειες. Παρόμοια τύχη θα έχουν η αμπελοκαλλιέργεια, τα χυμοποιήσιμα εσπεριδοειδή, η βιομηχανική τομάτα κ.ά., με την ψήφιση των προτεινόμενων κανονισμών.

Με αριθμητικές αλχημείες ο υπουργός προσπαθεί να εμφανίσει ως προνομιούχους τους πληγέντες αγρότες από διάφορες φυσικές καταστροφές, λες και δε γνωρίζουν από πρώτο χέρι οι αγρότες τι είδους κάλυψη έχουν από τον ΕΛΓΑ. Συνειδητά, όμως, ο υπουργός απέκρυψε τα 2,3 δισ. ευρώ χρέη του ΕΛΓΑ που δημιουργήθηκαν από την άρνηση των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να τον επιχορηγήσουν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Χρέη που θα τα χρησιμοποιήσουν κατά την προσφιλή τους μέθοδο σαν άλλοθι για να ιδιωτικοποιήσουν και τις γεωργικές ασφαλίσεις.

Για τη μείωση του κόστους παραγωγής, ο υπουργός υποσχέθηκε, για άλλη μια φορά, την εκτέλεση βασικών έργων υποδομής και επικαλέστηκε τον ανταγωνισμό, που, τάχα, θα μειώσει τις τιμές των αγροτικών εφοδίων. Ομως, τα έργα υποδομής έχουν καταντήσει σαν το "γιοφύρι της Αρτας", με αποτέλεσμα όταν βρέχει να πλημμυρίζουν τεράστιες αγροτικές εκτάσεις (Εβρος κ.ά.) και όταν δε βρέχει να απειλούνται με λειψυδρία ολόκληρες περιοχές της χώρας (Θεσσαλία κ.ά.), Οσον αφορά τον ανταγωνισμό, τον έχουν δοκιμάσει χρόνια οι αγρότες και έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για την ασυδοσία των πολυεθνικών να αυξάνουν τις τιμές των αγροτικών εφοδίων με ρυθμούς πολλαπλάσιους του πληθωρισμού, πυροδοτώντας το κόστος παραγωγής.

Επιλεκτικά ο υπουργός πρόβαλε σαν επίτευγμα την αύξηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων κατά 29% το πρώτο οκτάμηνο του 2006. Απέφυγε, όμως, συνειδητά να πει πόσο αυξήθηκαν οι εισαγωγές την ίδια περίοδο, με αποτέλεσμα το έλλειμμα στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο, το πρώτο οκτάμηνο του 2006, να φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ, που αποτελεί τεράστιο ποσό για τα οικονομικά δεδομένα της χώρας μας.

Στο αίτημα των αγροτών και της ΠΑΣΥ να διπλασιαστεί άμεσα η αγροτική σύνταξη και να μειωθούν τα όρια ηλικίας, ο υπουργός "ξέχασε" να απαντήσει επειδή τα επιδόματα ελεημοσύνης των 267ευρώ/μήνα, καθαρά, τα θεωρεί συντάξεις, που μπορούν να εξασφαλίσουν αξιοπρεπή διαβίωση στους συνταξιούχους αγρότες.

Ομως, με την αντιαγροτική νομιμότητα της ΚΑΠ, του ΠΟΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, εξ αντικειμένου συγκρούονται οι μικρομεσαίοι αγρότες, επειδή τους οδηγεί στο ξεκλήρισμα.

Αυτή την πραγματικότητα αν κατανοήσουν όλοι οι μικρομεσαίοι αγρότες θα καταλάβουν γιατί ο υπουργός είναι αντίθετος στις κινητοποιήσεις της ΠΑΣΥ και προσπαθεί με προβοκατόρικο τρόπο να καλλιεργήσει τη διάσπασή τους, ενώ την ίδια περίοδο χρηματοδοτεί πλουσιοπάροχα τις ηγεσίες της ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ - ΠΑΣΕΓΕΣ, που λειτουργούν σαν δεξί του χέρι.

Η ΠΑΣΥ καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, ενωμένοι μέσα από τους συλλόγους, τους συνεταιρισμούς και τις ομοσπονδίες και συσπειρωμένοι στο διεκδικητικό, αγωνιστικό πρόγραμμα της ΠΑΣΥ, που εκφράζει τα συμφέροντά τους, να αντισταθούν στις πολιτικές που τους ξεκληρίζουν.

Με τους αγώνες τους να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή μιας φιλοαγροτικής πολιτικής που θα προστατεύει το μόχθο τους, θα αναζωογονεί οικονομικά και κοινωνικά την ύπαιθρο και θα εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση στους αγρότες και τους απόμαχους της υπαίθρου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προκλητικά χαμηλή τιμή στο καλαμπόκι (2012-09-08 00:00:00.0)
Παρέμβαση για τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς (2008-10-26 00:00:00.0)
Η ΚΑΠ «θερίζει», ξεσηκωθείτε! (2006-11-18 00:00:00.0)
Η αγροτιά να δώσει μαζικό «παρών» στη Θεσσαλονίκη (2005-09-06 00:00:00.0)
Ορισμένα συμπεράσματα από τις αγροτικές κινητοποιήσεις (2005-02-06 00:00:00.0)
Προγραμματισμένο ...«δούλεμα» των αγροτοκτηνοτρόφων (2000-04-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ