Παρασκευή 26 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
Στο δρόμο που χαράζουν ΕΕ και ΗΠΑ

Σύμφωνα με τα κριτήρια της ΕΕ και των ΗΠΑ ερμηνεύει η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών στη Σερβία.

Σε συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα LE FIGARO η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας για τις εκλογές στη Σερβία, υποστήριξε πως «τα αποτελέσματα έδειξαν ξεκάθαρα, ότι στη Σερβία υπάρχει μια πλειοψηφία υπέρ της Ευρώπης και υπέρ των μεταρρυθμίσεων. Τα αποτελέσματα είναι καλά τόσο για την Ευρώπη όσο και για τη Σερβία, η οποία θα κληθεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση των Βαλκανίων. Εάν η μελλοντική κυβέρνηση έχει τη θέληση να συνεργαστεί με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, τότε, χωρίς καθυστέρηση, θα πρέπει να προτείνουμε στο Βελιγράδι ένα δρόμο που θα ενθαρρύνει την προσέγγισή του με την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις διαβουλεύσεις για το τελικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, η Ελληνίδα υπουργός υποστήριξε πως «έχουμε πάντα το χρόνο και τα μέσα να πετύχουμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, ακόμα και αν δεν ευχαριστεί κανέναν. Είναι μια πολύ ευαίσθητη περιοχή, σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία. Βρισκόταν σε πόλεμο πριν από 15 χρόνια. Αυτό το ξεχνάμε πολύ συχνά. Δεν πρέπει να βιαστούμε. Κανένας δε θα πρέπει να ταπεινωθεί. Θα πρέπει να ωριμάσουν οι σκέψεις, πριν φθάσουμε σε μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Μιλώντας για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας η Ντόρα Μπακογιάννη είπε: «Θέλουμε να οικοδομήσουμε την Ευρώπη των αξιών, όχι ένα θρησκευτικό κλαμπ. Εάν η Τουρκία δέχεται και σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο στο σύνολό του, θα μπορέσει να βρει τη θέση της στην Ενωση. Οφείλουμε να της δώσουμε μια ευκαιρία, όχι όμως μία λευκή επιταγή. Ανάμεσα στα δύο, η διαφορά είναι τεράστια. Εάν όμως η εναρμόνιση είναι πλήρης, και η ένταξη θα πρέπει να είναι πλήρης».

Αναφερόμενη, τέλος, στην επαναφορά της συζήτησης για το «Ευρωσύνταγμα» από την Α. Μέρκελ, η Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε:

«Εκανε πολύ καλά η κυρία Μέρκελ, μολονότι δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις πριν από τις γαλλικές εκλογές. Δεν μπορούμε να παραμένουμε επ' άπειρον σε σκέψεις. Πρέπει να επαναπροσεγγίσουμε τους πολίτες. Είναι πολύ νωρίς, για να φθάσουμε σε κάποιον συμβιβασμό, αλλά μπορούμε, τουλάχιστον, να συμφωνήσουμε στους κανόνες του παιγνιδιού. Οι Ελληνες, όπως και τα δύο τρίτα των κρατών - μελών της ΕΕ, που επικύρωσαν το ευρωσύνταγμα, δε θέλουν μια αναποτελεσματική Ευρώπη. Η επέτειος της Συνθήκης της Ρώμης του 1957 θα μπορούσε να είναι η καταλληλότερη στιγμή για να κάνουμε απολογισμό των κατακτήσεων, που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία πενήντα χρόνια. Θεωρούμε συχνά την Ευρωπαϊκή Ενωση σαν κάτι δεδομένο, ένα γεγονός κεκτημένο, ξεχνώντας ότι πρόκειται για ένα πρωτοφανές και μοναδικό εγχείρημα: για πρώτη φορά οι λαοί αποφάσισαν να οικοδομήσουν ένα κοινό σπίτι, χωρίς να τους το έχει επιβάλλει ένας εξωτερικός παράγοντας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ