Παρασκευή 26 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πιο βαθιά στον πόλεμο «κατά της τρομοκρατίας»

Θετικά ανταποκρίνεται στο νέο πακέτο αιτημάτων της κυβέρνησης των ΗΠΑ για ενεργότερη συμμετοχή στο Αφγανιστάν, στο Ιράν, στο Ιράκ, στις συλλήψεις μουσουλμάνων εξτρεμιστών

Ετοιμη να χωθεί πιο βαθιά στον πόλεμο των ΗΠΑ «κατά της τρομοκρατίας» και στις επεμβάσεις ανά τον κόσμο εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη θετικά στο νέο πακέτο αιτημάτων που της υπέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση διά στόματος του πρεσβευτή της στην Αθήνα.

Ο Τσαρλς Ρις, στην προχτεσινή ομιλία του στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, παρουσίασε δημόσια τα αιτήματα της κυβέρνησης των ΗΠΑ, αξιώνοντας την αποδοχή τους από την ελληνική κυβέρνηση. Η τελευταία απάντησε χτες διά του εκπροσώπου της, που όχι μόνο δεν αποδοκίμασε ή απέρριψε τις αξιώσεις της Ουάσιγκτον, αλλά άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι «το σκέφτεται» και μάλλον τα αντιμετωπίζει θετικά.

Φυσικά, δε θεωρείται τυχαίο ο χρόνος που ο Αμερικανός πρέσβης επέλεξε να εντείνει τις πιέσεις, λίγες μέρες μετά την επίθεση με ρουκέτα στην αμερικάνικη πρεσβεία, γεγονός που καθιστά πιο «ευάλωτη» την ελληνική κυβέρνηση στις πάσης φύσεως αξιώσεις των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρέσβης ζήτησε από την κυβέρνηση να αυξήσει τη στρατιωτική συμμετοχή της στο Αφγανιστάν, αξιώνοντας μάλιστα να «βγουν εκτός των ορίων της Καμπούλ» το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα. «Χωρίς τη δυνατότητα να κινηθούν και εκτός Καμπούλ, οι άνδρες του ελληνικού Μηχανικού δεν μπορούν να κατασκευάσουν υποδομές όπου οι Αφγανοί πολίτες τις χρειάζονται απελπισμένα», ήταν το «αφοπλιστικό» επιχείρημα του ανθύπατου, ενόψει της σημερινής έκτακτης συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, που θα αποφασίσουν για την επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν.

Επίσης ζήτησε πιο ενεργό εμπλοκή στην κλιμακούμενη επέμβαση στο Ιράν και υποστήριξη των οικονομικών κυρώσεων. «Η Ελλάδα μπορεί να αναλάβει ένα σημαντικό ρόλο σε αυτό το θέμα, ενθαρρύνοντας την ΕΕ να εγκρίνει σκληρότερες οικονομικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εμφαση έδωσε και στη φρούρηση των συνόρων της χώρας και τη λήψη μέτρων κατά των μεταναστών ώστε να εμποδίσουν την είσοδο σε μουσουλμάνους εξτρεμιστές. Στο πλαίσιο της «(αντι)τρομοκρατικής συνεργασίας» ζήτησε τη συμμετοχή στην παγκόσμια τράπεζα φακελώματος με βάση τα βιομετρικά δεδομένα (δακτυλικά αποτυπώματα, ίριδα ματιών), ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ κ.ο.κ.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει πει επανειλημμένως ότι είναι συγκεκριμένη η παρουσία που έχει σε ειρηνευτικές αποστολές. Δεν έχει τίποτε άλλο να προσθέσει, όσον αφορά την παρουσία της στο Αφγανιστάν. Είναι γνωστό το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται αυτή η παρουσία», ήταν η «επιλεκτική» απάντηση του Ευ. Αντώναρου, όταν κλήθηκε από το «Ρ» να σχολιάσει τα αιτήματα του Τ. Ρις. Για τα υπόλοιπα, εκτός του Αφγανιστάν, ο εκπρόσωπος άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, λέγοντας ότι «όταν γίνουν αντικείμενο διεθνούς πολιτικής, τότε η κυβέρνηση θα τοποθετηθεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ