Παρασκευή 26 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Πιο αισιόδοξα στον αγώνα!

Πετυχημένο και το χτεσινό συλλαλητήριο, με τρακτέρ, στην Αγιά Λάρισας

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στην Αγιά
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στην Αγιά
Μετά την πετυχημένη αρχή των αγροτικών κινητοποιήσεων, προχτές, από την Καρδίτσα, την Αχαΐα, τη Λέσβο και την Αμφισσα, την αισιοδοξία που δημιουργήθηκε για τη συνέχιση και την κλιμάκωση του αγώνα για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης ήρθε να ενισχύσει η επιτυχία και του χτεσινού συλλαλητηρίου, με τρακτέρ, στην Αγιά Λάρισας. Τη «σκυτάλη» των κινητοποιήσεων, που διοργανώνει και συντονίζει η ΠΑΣΥ, παίρνουν σήμερα οι αγρότες στη Βοιωτία, με συγκέντρωση που θα γίνει στις 10 το πρωί στη διασταύρωση του περιφερειακού Ορχομενού-Καρυάς, αύριο οι αγρότες στον Τύρναβο, με συλλαλητήριο, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία. Ακολουθούν τα συλλαλητήρια, που μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί ότι θα γίνουν τη Δευτέρα 29 Γενάρη, στα Τρίκαλα (11 π.μ., κεντρική πλατεία) και στα Φάρσαλα (11 π.μ. στη διασταύρωση Βασιλί του δρόμου Λάρισας - Φαρσάλων), την Τετάρτη 31 Γενάρη, στην Ελασσόνα (11 π.μ., κεντρική πλατεία) και τη Δευτέρα 5 Φλεβάρη, στη Νέα Χαλκηδόνα, από τους αγρότες της Θεσσαλονίκης.

Μονόδρομος ο αγώνας!

Στην Αγιά, οι μικρομεσαίοι αγρότες της επαρχίας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του συνεπούς αγροτικού κινήματος, έδωσαν μαχητικό «παρών» στο συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία, με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, δε, πέταξαν μήλα συμβολικά στο δρόμο. Η μηλοκαλλιέργεια, που είναι βασική στην επαρχία, πάει από το κακό στο χειρότερο, καθώς οι παραγωγοί δίνουν τα μήλα στους εμπόρους σε απαράδεκτα χαμηλές τιμές, που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής, ενώ δεκάδες χιλιάδες τόνοι εξακολουθούν να παραμένουν απούλητα.

Μιλώντας στο συλλαλητήριο ο Ρ. Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, τόνισε ότι η μικρομεσαία αγροτιά βγαίνει στους δρόμους του αγώνα καθώς δεν έχει άλλη επιλογή και θα συνεχίσει ακόμα πιο δυναμικά και αποφασιστικά την πάλη της. Οσον αφορά στην Αγιά, τόνισε ότι οι τιμές των αγροτικών προϊόντων που παράγονται παραμένουν επί 20 χρόνια καθηλωμένες και τα τελευταία δύο χρόνια μειώθηκε το αγροτικό εισόδημα στην επαρχία τουλάχιστον 40%. «Αυτά είναι προβλήματα υπαρκτά - τόνισε - που μας αναγκάζουν και βγαίνουμε στους δρόμους. Σήμερα είναι μόνο η αρχή του αγώνα».

Στο ψήφισμα του συλλαλητηρίου, με τα αιτήματα του συνεπούς αγροτικού κινήματος, επισημαίνεται ότι «το μέλλον και η προοπτική της ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας υπέρ των μικρομεσαίων παραγωγών και συνολικά του λαού της χώρας μας βρίσκεται σε σύγκρουση με την ΚΑΠ, την ΕΕ και τα μεγάλα συμφέροντα που εκπροσωπούν». Οσον αφορά στα αιτήματα που αφορούν στην επαρχία Αγιάς, μεταξύ άλλων, είναι:

  • Εγκαιρη διάθεση των μήλων με τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν το αναγκαίο εισόδημα για αξιοπρεπή επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών
  • Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των μηλοπαραγωγών, που φέτος συρρικνώνεται δραματικά, αφού οι τιμές που έδωσαν οι έμποροι δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής
  • Να απορροφηθούν με παρέμβαση της κυβέρνησης οι μεγάλες ποσότητες μήλων και κάστανων που βρίσκονται αδιάθετες στα ψυγεία
  • Αμεση εγκατάσταση του Σταθμού Γεωργικών Προειδοποιήσεων
  • Επέκταση και ενίσχυση της αντιχαλαζικής προστασίας

Χαιρετισμό στο χτεσινό συλλαλητήριο απηύθυναν οι δήμαρχοι Αγιάς Β. Κουτσιαντάς και Μελιβοίας Αντ. Γκουντάρας, ο Β. Λάμπρου, πρόεδρος της Επαγγελματικής Ενωσης Αγιάς, ο Δ. Χατζής, εκπρόσωπος του ΑΣΕΠΟΠ και οι αγροτοσυνδικαλιστές Στ. Ζέικος και Μπ. Χατζηκομνίτσας. Παραβρέθηκαν, επίσης, εκπρόσωποι πολλών φορέων της επαρχίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ