Παρασκευή 26 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ολίσθημα(;) του ΓΓ του ΟΗΕ

Η κυπριακή κυβέρνηση προέβη σε παραστάσεις προς τα Ηνωμένα Εθνη για να ανασκευάσουν αναφορά του Γενικού Γραμματέα Μπαν Κι Μουν σε δύο χώρες στην Κύπρο, ενώ ο Διεθνής Οργανισμός φαίνεται να έχει αντιληφθεί το ολίσθημα και έχει προβεί σε διόρθωση.

Στο ανεπίσημο κείμενο των επίμαχων δηλώσεων του κ. Μπαν στις Βρυξέλλες, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα των Ηνωμένων Εθνών, η αναφορά σε προτροπή προς τους «ηγέτες των δύο χωρών» να εφαρμόσουν τη συμφωνία για τις τεχνικές επιτροπές έχει αντικατασταθεί με τον όρο «ηγέτες των δύο κοινοτήτων».

Ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε την ελπίδα ο διεθνής οργανισμός να παραδεχτεί ότι η αναφορά σε δύο χώρες ήταν γλωσσικό ολίσθημα και να προβεί σε ανασκευή της δήλωσης με ειλικρίνεια.

Ο κ. Χριστόφιας υπέδειξε ότι τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο είναι σαφέστατα και η Κυπριακή Δημοκρατία αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένα κράτος, μέρος του οποίου βρίσκεται υπό κατοχή.

Τόνισε επίσης ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να είναι ο θεματοφύλακας της παγκόσμιας τάξης διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του διεθνούς οργανισμού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Φραστική παραδρομή και όχι εσκεμμένη αναφορά χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής την προχτεσινή αναφορά του νέου Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν σε «δύο χώρες» στην Κύπρο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπέδειξε ότι δεν πρέπει να αποδίδεται εσκεμμένη πρόθεση στον Γενικό Γραμματέα, ενώ επισήμανε τη δήλωσή του για την ανάγκη εφαρμογής της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006, μεταξύ του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Εξάλλου, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση στη Λευκωσία, τα Ηνωμένα Εθνη απολογήθηκαν για την αναφορά του Γενικού Γραμματέα για «δύο χώρες» στην Κύπρο, σημειώνοντας πως η αναφορά οφειλόταν σε «ολίσθημα της γλώσσας». Η απολογία έγινε κατόπιν σχετικού διαβήματος της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στην έδρα του ΟΗΕ είπε ότι ο Γενικός Γραμματέας εννοούσε «δύο κοινότητες». Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «το κείμενο διορθώθηκε μέσα στα επόμενα λεπτά, όπως φαίνεται από το κείμενο δηλώσεων του Γενικού Γραμματέα, που ο ΟΗΕ καταχώρησε στην ιστοσελίδα του. Ο όρος "κοινότητες" εμφανίζεται μέσα σε παρένθεση ακριβώς για να γίνει αντιληπτό ότι αυτό που είπε ο Γενικός Γραμματέας ήταν φραστικό λάθος και ότι αντί "δύο κρατών" ήθελε να πει "δύο κοινοτήτων"».

Ισχυρισμοί Τουρκοκυπρίων

Ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Χασάν Ερτσακιτζά, ισχυρίστηκε ότι «δε συνάδει με τις πραγματικότητες» η προχτεσινή δήλωση στο Στρασβούργο του Ελληνα πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, ότι στον 21ο αιώνα η παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Κατά τον εκπρόσωπο του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ο κ. Καραμανλής «θα πρέπει να αποσύρει τα ελληνικά στρατεύματα από την Κύπρο και να συμβάλει στη διάλυση του ελληνοκυπριακού στρατού, που συστάθηκε με σκοπό να εξοντώσει τους Τούρκους στο νησί».

Ο Τουρκοκύπριος εκπρόσωπος ισχυρίστηκε επίσης ότι «ο μόνος στρατός ο οποίος νόμιμα και με διεθνείς συμφωνίες βρίσκεται στην Κύπρο είναι ο τουρκικός». Ισχυρίστηκε επίσης ότι «ο ελληνοκυπριακός στρατός με 80.000 στρατιώτες και τα ελληνικά στρατεύματα στη νότια Κύπρο δεν έχουν νομική βάση». Ο κ. Ερτσακιτζά είπε ακόμη ότι «όταν ο κ. Καραμανλής και η ελληνοκυπριακή πλευρά εργαστούν για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, τότε ο αριθμός των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο θα μειωθεί και θα αρχίσει δουλιά για πλήρη αποστρατιωτικοποίηση».

Κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή

Πολύ θετικές είναι οι ενδείξεις από τις έρευνες που έγιναν στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, για την ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Αυτό προέκυψε από την ενημέρωση του υπουργού Εμπορίου Αντώνη Μιχαηλίδη προς τους ξένους πρεσβευτές, οι οποίοι είναι διαπιστευμένοι στη Λευκωσία. Ο κύριος Μιχαηλίδης δήλωσε ότι ενημέρωσε τους διπλωμάτες για την έναρξη στις 15 Φλεβάρη της διαδικασίας υποβολής προσφορών για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Ο κύριος Μιχαηλίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επιδειχτεί μεγάλο ενδιαφέρον από ξένες εταιρείες. Ο πρεσβευτής της Κίνας επιβεβαίωσε ότι μεγάλη εταιρεία της χώρας του ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στη διαδικασία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ