Παρασκευή 26 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Μονόδρομος ο συντονισμένος αγώνας

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Την απόφαση της δημοτικής αρχής με κινητοποιήσεις και συντονισμένο αγώνα να διεκδικήσει αποτελεσματικές λύσεις για την αντιμετώπιση του τεράστιου οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει ο Δήμος Νίκαιας, όπως και οι περισσότεροι Δήμοι, εξέφρασε χτες ο δήμαρχος Στέλιος Μπενετάτος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Το σημερινό οικονομικό αδιέξοδο, τόνισε, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και η Πολιτεία που τα δημιούργησε οφείλει να δώσει λύσεις, επισημαίνοντας παράλληλα και τις ευθύνες της ΤΕΔΚΝΑ και της ΚΕΔΚΕ που δε διεκδικούν πόρους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Η δημοτική αρχή διοργανώνει ήδη εκστρατεία ενημέρωσης όλων των κατοίκων, μεγάλη ανοιχτή λαϊκή συγκέντρωση την Πέμπτη 1 Φλεβάρη στις 6.30μ.μ. στην πλατεία Αγ. Νικολάου και μαζική παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 2 Φλεβάρη στο υπουργείο Εσωτερικών.

Το συνολικό χρέος του Δήμου το 2002 που η «Δημοκρατική Ενότητα» ανέλαβε τη διοίκηση, ανέφερε ο Στέλιος Μπενετάτος, ήταν 39 εκατ. ευρώ και σήμερα έχει συγκρατηθεί στα 43 εκατ. ευρώ. Τότε ο Δήμος χρωστούσε σε ενοίκια 221.853 ευρώ και σήμερα 91.568 ευρώ. Τα μηνιαία έσοδα από τα Δημοτικά Τέλη και από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους είναι λιγότερα από 1 εκατ. ευρώ και οι μηνιαίες υποχρεώσεις μόνο για τη μισθοδοσία των εργαζομένων, είναι περίπου 1.600.000 ευρώ. Η μηνιαία τακτική κρατική επιχορήγηση είναι 876.966 ευρώ στα οποία γίνεται παρακράτηση 302.439 ευρώ για τόκους δανείων και 97.677 ευρώ για ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Ασφαλιστικά Ταμεία κ.ά. Στα ταμεία φτάνουν δηλαδή μόνο 377.000 ευρώ, και στο εξής θα μειωθεί κατά 165.000 ευρώ μηνιαίως αφού λήγει το πάγωμα στα τοκοχρεολύσια που είχε πετύχει για δύο χρόνια η δημοτική αρχή. Παράλληλα, η κρατική επιχορήγηση υπολείπεται κατά πολύ από τα έξοδα του Δήμου για τα γήπεδα, τους Παιδικούς Σταθμούς, τα σχολεία κ.λ.π.

Παρ' όλα αυτά, η σημερινή δημοτική αρχή χωρίς να αυξήσει τα ανταποδοτικά τέλη, ή με άλλους τρόπους να μετακυλήσει τα βάρη στους δημότες, αλλά διεκδικώντας διαρκώς από την κυβέρνηση και ρυθμίζοντας τα χρέη, και έργα έκανε και δωρεάν υπηρεσίες προσφέρει.

Για την αντιμετώπιση του σημερινού αδιεξόδου, η δημοτική αρχή διεκδικεί το διπλασιασμό των εσόδων της ΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, την απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων που ποτέ δεν απέδωσαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, παρότι ο Δήμος Νίκαιας έχει δικαιωθεί και δικαστικά, να μη δοθεί καμία νέα φορολογική αρμοδιότητα και καμιά αρμοδιότητα χωρίς τα αντίστοιχα κονδύλια, τα οποία βεβαίως όλα απαιτείται να αναπροσαρμοστούν, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με εξασφάλιση της μισθοδοσίας από τους ΚΑΠ, νομοθετική ρύθμιση για οριστική λύση του οικονομικού προβλήματος και αύξηση των κονδυλίων για τις Σχολικές Επιτροπές και τη συντήρηση των σχολείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ