Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Αποθρασύνθηκαν τα ιδιωτικά συμφέροντα

Με οικονομική εξόντωση και φίμωση απειλούν όσους αγωνίζονται για την υπεράσπιση των συμφερόντων της πόλης

Την εύλογη και δικαιολογημένη δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία της Κέρκυρας η προκλητική ενέργεια της εταιρείας «Αλέξανδρος Δεσύλλας ΑΕ», που δραστηριοποιείται στο χώρο των οικοδομικών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, να καταθέσει αγωγές εναντίον του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης της ΑΔΗΚ και δημοτικού συμβούλου Χάρη Μάστορα, αλλά και σε βάρος της τοπικής εφημερίδας «Ενημέρωση». Κι αυτό επειδή κατάγγειλε την οικοπεδοποίηση και τσιμεντοποίηση από την παραπάνω εταιρεία του πρώην εργοστασίου Δεσύλλα. Ενός χώρου που συνδέεται άμεσα με την πλούσια φυσική, ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του νησιού.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία, αποθρασυμένη και ενισχυμένη από την πολιτική εμπορευματοποίησης του περιβάλλοντος και κερδοσκοπίας γης, με αγωγή της αξιώνει την καταβολή 500.000 ευρώ από καθένα από τους παραπάνω εναγόμενους για αποκατάσταση, δήθεν, «ηθικής βλάβης», «κύρους», «αξιοπρέπειας» και άλλα τέτοια ανυπόστατα και αβάσιμα που επικαλείται.

Η αγωγή της εταιρείας - που εκδικάζεται, επί της ουσίας, στις 6 Φλεβάρη - εκτιμούν αρμόδιοι τοπικοί παράγοντες αφορά, πρώτα και κύρια, μια δίωξη με καθαρά πολιτικό περιεχόμενο. Και, αντικειμενικά, συνιστά μια επιχείρηση τρομοκράτησης της πολιτικής δράσης και ποινικοποίησης πολιτικών πρωτοβουλιών, δραστηριοτήτων και μαζικών αγώνων που αναπτύσσονται ενάντια στα μεγαλοκατασκευαστικά και μεγαλοεργολαβικά συμφέροντα τα οποία προβάλλουν και στην περίπτωση του πρώην εργοστασίου Δεσύλλα.

Με γνώμονα τα συμφέροντα του κερκυραϊκού λαού, η ΑΔΗΚ, στα πλαίσια της πλούσιας δράσης της, εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, επί του συγκεκριμένου και διά του επικεφαλής της, κατέθεσε στην Εισαγγελία Κέρκυρας, στις 7 Αυγούστου του 2006, μηνυτήρια αναφορά. Απαίτηση να σωθούν τα διατηρητέα μνημεία και να προστατευτεί ο περιβάλλων αρχαιολογικός χώρος στο πρώην εργοστάσιο του Δεσύλλα.

Παράλληλα γνωστοποιούνταν καταγγελίες κατοίκων σχετικά με οικοδομικές εργασίες και το γκρέμισμα κτιρίων οι οποίες αποδείχτηκαν δικαιολογημένες και βάσιμες. Κι αυτό γιατί παρά τη σαφή και ρητή εντολή στις 16 Ιουνίου του 2006 από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Ηπείρου προς την εταιρεία να παύσει κάθε οικοδομική εργασία επί των κτιρίων -συμπεριλαμβανομένων και των μισογκρεμισμένων - και να εκτελούνται μόνο αρχαιολογικές εργασίες, κάτι που αναγνωρίζει και η ίδια η εταιρεία στην αγωγή της κατά του επικεφαλής της ΑΔΗΚ. Παρ' όλα αυτά, σημαντικό μέρος των χαρακτηρισμένων διατηρητέων μνημείων κατεδαφίστηκε.

Οι πρακτικές αυτές φαίνεται να απαντούν και στα εύλογα ερωτήματα της αναίτιας μετάθεσης - απομάκρυνσης της αρχαιολόγου, κ. Μεταλληνού, από την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, που είχε την ευθύνη των αρχαιολογικών ανασκαφών στο οικόπεδο του Δεσύλλα. Φαίνεται πως η απομάκρυνση έγινε για να αρθούν τα εμπόδια και να προωθηθούν απρόσκοπτα τα μεγαλοκατασκευαστικά και μεγαλοεργολαβικά συμφέροντα...

Τα παραπάνω γεγονότα αποτέλεσαν σημείο αναφοράς και της τοπικής εφημερίδας «Ενημέρωση» και γι' αυτό βρέθηκε στο στόχαστρο της εταιρείας, σε μια προσπάθεια που οδηγεί στη φίμωση της ελευθερίας λόγου και έκφρασης. Στον περιορισμό του αναφαίρετου δικαιώματος αποτύπωσης, καταγραφής και προβολής γεγονότων.

Ωστόσο, μπροστά στην εξελισσόμενη επιχείρηση των ιδιωτικών συμφερόντων κατά της ΑΔΗΚ και της εφημερίδας, πληθαίνουν τα ψηφίσματα και η έκφραση συμπαράστασης προς τον επικεφαλής της Χάρη Μάστορα και την εφημερίδα «Ενημέρωση». Ανάμεσά τους του Νομαρχιακού Συμβουλίου, του ΤΕΕ, του Εργατικού Κέντρου, του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, του Σωματείου Οικοδόμων και μιας σειράς περιφερειακών δήμων του νησιού. Το Δημοτικό Συμβούλιο Κέρκυρας στο ψήφισμά του επισημαίνει ότι οι αγωγές στρέφονται κατά των αποφάσεων του ίδιου του Δημοτικού Συμβουλίου και των διαθέσεων του κερκυραϊκού λαού να αντισταθεί στην προοπτική τσιμεντοποίησης ενός ιστορικού χώρου και ζητά την απόσυρση των αγωγών χωρίς καμία απαίτηση. Οπως υπογραμμίζεται, οι δυο αγωγές της εταιρείας στόχο έχουν «τη διαμόρφωση κλίματος εκφοβισμού, την περιστολή των δικαιωμάτων της πολιτικής και δημοτικής δράσης και του κοινωνικού ελέγχου (αλλά) και την προσωπική και οικονομική εξόντωση των εναγομένων». Στο ψήφισμα, επίσης, προβάλλεται η αταλάντευτη απόφαση για τη διεκδίκηση των αιτημάτων της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου το 2005 (επέκταση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου δόμησης, διατήρηση - συντήρηση - αναστήλωση των διατηρητέων βιομηχανικών εγκαταστάσεων, ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου κλπ.).

Η απαίτηση αυτή, όπως και η μαζική συμπαράσταση στους διωκόμενους εκφράστηκε και προχτές, σε σύσκεψη δεκάδων φορέων του νησιού. Συγκροτήθηκε συντονιστική επιτροπή αγώνα που θα συντονίζει τις απαιτούμενες ενέργειες και κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση των συμφερόντων της πόλης και την έκφραση αλληλεγγύης στους διωκόμενους και, πρώτα πρώτα, στις 6 Φλεβάρη που δικάζεται η αγωγή κατά της εφημερίδας «Ενημέρωση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόπειρα τρομοκράτησης αγωνιστών (2007-01-17 00:00:00.0)
«Οχι» στην εμπορευματοποίηση του Πολιτισμού! (2006-06-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ