Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Βιομήχανοι μέσα στα σχολεία

Με «Δούρειο Ιππο» μια «μη κυβερνητική οργάνωση»

Συνεργασία για την «Ασφάλεια» και «Υγιεινή» των μαθητών στα σχολεία της Δυτικής Θεσσαλονίκης - με ξεκάθαρο στόχο την εισβολή των βιομηχάνων στο σχολικό περιβάλλον με κάλυψη το προσωπείο των «ευεργετών» - ανακοίνωσαν ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ) και η «μη κυβερνητική οργάνωση» ΦΑΟΣ (Φροντίδα, Αγωγή, Οργάνωση, Συμμετοχή) σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στα γραφεία του ΣΒΒΕ.

Η «συνεργασία» αυτή είχε εφαρμοστεί «πιλοτικά» σε τρία σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Δυτική Θεσσαλονίκη με τη συγκατάθεση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης. Τώρα γενικεύεται μετά και τη χτεσινή υπογραφή του σχετικού μνημονίου συνεργασίας. Για τη διεύρυνση της δράσης αυτής οι αρμόδιοι φορείς (Διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δήμοι, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, κλπ.) δηλώνουν άγνοια. Ωστόσο, η ΦΑΟΣ έχει πραγματοποιήσει ήδη ημερίδες και άλλες εκδηλώσεις σε συνεργασία με σχολεία. Και τώρα επεκτείνει το πρόγραμμα και τη συνεργασία της με τις επιχειρήσεις αναζητώντας χρηματοδότες.

Μάλιστα, έκανε έρευνα σε 35 σχολεία της Δυτικής Θεσσαλονίκης, όπου διαπίστωσε ότι το κόστος των απαιτούμενων παρεμβάσεων φτάνει τις 100-150 χιλιάδες ευρώ (παρεμβάσεις για ηλεκτρολογικά, πυρασφάλεια, μικροκαταστροφές, καυστήρες, κλπ.).

Τώρα, λοιπόν, οι επιχειρήσεις θα μπουν ως «ευεργέτες» στα σχολεία. Η εμπειρία που ήδη υπάρχει δείχνει τους στόχους.

Σε ανάλογη προσπάθεια που έκανε η ΦΑΟΣ και στην Πελοπόννησο, σε σχολεία του Ρίου και της Καλαμάτας, συνεργάστηκε με ασφαλιστικές εταιρείες. Και στις δύο περιπτώσεις, της Θεσσαλονίκης και της Πελοποννήσου, πρόκειται για συνεργασία της ΦΑΟΣ με εταιρείες - χορηγούς και τους αρμόδιους δημόσιους φορείς για την υποδομή των σχολείων.

Στο πλαίσιο της πιλοτικής εφαρμογής, που προαναφέραμε, είχε γίνει συνεργασία της ΦΑΟΣ με την τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ για την «ασφάλεια» (παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο) στα γυμνάσια και τα λύκεια Ευκαρπίας και Δρυμού Θεσσαλονίκης το 2005 και το 2006. Θυμίζουμε ότι στις 31 του Μάη του 2006 στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ στην Ελευσίνα έχασαν τη ζωή τους σε εργατικό ατύχημα 2 εργάτες και 5 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 2 σοβαρά.

Είναι πρόκληση η κυβέρνηση και οι υπηρεσίες της να επιτρέπουν σ' αυτούς που σκοτώνουν την εργατική τάξη στο βωμό του κέρδους να αναλαμβάνουν δήθεν να διαμορφώσουν συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας για τα παιδιά της.

Ο Γ. Νοττάκης, μέλος της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, σχολιάζει: «Η ασφάλεια των μαθητών σχετίζεται με τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος των σχολικών υποδομών και την υποχρέωση του σχολείου να δώσει την ανάλογη αγωγή στους μαθητές μέσα από το πρόγραμμα εκπαίδευσης. Δεν μπορεί να είναι υπόθεση ούτε του ΣΒΒΕ ούτε μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης, όπως η ΦΑΟΣ, που σε τελική ανάλυση δεν εξασφαλίζει τις ανάγκες και τα λαϊκά συμφέροντα. Οσο για τις "κοινωνικές ευαισθησίες" του ΣΒΒΕ μόνο ως πρόκληση μπορούν να εκληφθούν από τους εργαζόμενους, αφού η πολιτική της ανταγωνιστικότητας που εφαρμόζεται για να τους εξυπηρετήσει έχει μειώσει τις δαπάνες για την Παιδεία».

Χαρακτηριστική για τη σκοπιμότητα της συνεργασίας είναι η δήλωση του προέδρου του ΣΒΒΕ κατά τη συνέντευξη, ο οποίος θεωρεί τη «συνεργασία» ένα πρώτο ξεκίνημα της συνεργασίας των βιομηχάνων με τα σχολεία σε επίπεδο οικονομικό και περιεχομένου εκπαίδευσης και με αρωγό τη ΦΑΟΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ